Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Pozvánka na renesanční zámek Doudleby nad Orlicí

30. 08. 2015 | Česká republika

O minulém víkendu jsme se s rodinou rozhodli navštívit renesanční lovecký zámeček Doudleby nad Orlicí. Malé město Doudleby nad Orlicí, kde se stejnojmenný zámek nachází, leží ve východních Čechách v Královéhradeckém kraji nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Přístupovou cestu jsme našli vcelku snadno – zámek leží při hlavní silnici a parkovat se dá přímo před ním.

Velmi se mi líbilo, jak byl zámek posazen mezi stromy parku. Bylo to něco jiného oproti zastřiženému trávníku, upraveným cestičkám a nízkým keřům u jiných zámků, které jsme navštívili. Doudlebský zámek tu vypadal skoro až zapomenutý. Když jsme přišli blíž, bylo ale poznat, že nedávno prošel rekonstrukcí a to především na sgrafitové fasádě.

Uvnitř zámku jsme si na pokladně zakoupili rodinné vstupné za 270 korun, náš nejmenší byl zdarma, protože ještě neměl šest let. Děti si také koupily nezbytné turistické známky a daly si razítko do cestovního deníčku. Než si pro nás přišla paní průvodkyně, obdivovali jsme nádvoří s podloubími a děti se cákaly vodou z fontánky uprostřed.

Doudleby nad OrlicíNaše průvodkyně byla velmi znalá, mluvila zajímavě a dostatečně nahlas. Vyprávěla nám o historii doudlebského zámku, který byl dostavěn v renesančním stylu v roce 1590. Sídlo patřilo pánům z rodu Bubnů, kteří později přikoupili i nedaleké Litice, čímž vzniklo nové rodové jméno – páni z Bubna a Litic. Manžela nejvíce zaujaly lovecké trofeje na zdech, mě potom uchvátil hudební salónek, kde nás jako překvapení čekaly dvě hudebnice, které prohlídku podkreslily tematickou hudbou. Děti se potom nemohly vynadívat na voskovou figurínu v jednom z pokojů, která představovala jednoho z dřívějších majitelů zámku.

Na zámku Doudleby se částečně natáčel film Bathory režiséra Juraje Jakubiska. Paní průvodkyně nám o tom něco řekla a také nás upozorňovala na místa, která se ve filmu skutečně objevila. A jelikož jsme s manželem film o Čachtické paní viděli, se zájmem jsme si všechny tyto zajímavosti vyslechli.

Po krásné prohlídce jsme se rozhodli, že si projdeme ještě kousek zámeckého parku. Ze starých stromů se tu dala čerpat energie. A navíc se tu také nacházela jedna keška, kterou jsme úspěšně odlovili. Před odjezdem domů jsme se podepsali k ještě jedné krabičce, která byla u vstupní brány. Z tohoto výletu jsme si hodně odnesli, proto za sebe mohu zámek Doudleby nad Orlicí jedině doporučit.


Aknela11 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pozvánka na renesanční zámek Doudleby nad Orlicí :

 Pozvánka na renesanční zámek Doudleby nad Orlicí
 Pozvánka na renesanční zámek Doudleby nad Orlicí
 Pozvánka na renesanční zámek Doudleby nad Orlicí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vždy jsme městem jen projížděli, musíme se zastavit Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ještě dodám, že zámek dlouho chátral a snad měl být i zbourám... do zámku zatýkalo a jak byl promáčený strop, který byl v té době bílý, tak začala prosakovat původní malba. Okamžitě byla opravena střecha a všechny stropy restaurovány. Ve všech místnostech myslím, že jich je 16, jsou obnoveny krásné stropní malby na některých jsou i hádanky, ale to vše vám povypráví skvělé průvodkyně. SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
znám, také se mi líbil, akorát ,že jsme byli na prohlídce jen 4, lehce najitelný, prakticky u silnice
Obrázek uživatelky
profil
hezký zámek..i pozvánka
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za tip na výlet. Úplně jsem zapomněla, že se film Bathory natáčel i v ČR.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles