Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čínský čajový obřad

13. 04. 2012 | Škola vaření
Možná se vám už stalo, že jste dostali jako dárek skvělý sypaný čaj, u kterého jste měli pocit, že si zaslouží něco víc, než jen zalít horkou vodou v obyčejném hrnku. Čínský čajový obřad je spíše neformální a zvládne ho opravdu každý a vystačíte si s nádobím, které najdete doma.

Voda a čaj

Jednoduchý obřad, který popíšu na dalších řádcích, se hodí pro přípravu čajů černých, zelených a polozelených. Nehodí se tedy třeba pro bílé či květinové čaje. Nepotřebujete nic zvláštního, jen konvičku na čaj, konvičku na horkou vodu (klidně rychlovarnou konvici), misku na vodu a hrnečky.

Vodu volte bez chlóru, který ničí chuť čaje. Skvělá je voda studniční nebo i neperlivá balená. Voda z vodovodních řadů bývá často poznamenaná příchutí kovu nebo vytváří na hladině čaje nepěkné olejové skvrny. Ze stejného důvodu se nehodí ani kovová či litinová konvička k přípravě čaje.
Vodu můžete předvařit v rychlovarné konvici nebo na ohni. U černých čajů Čínský čajový obřadpoužívejte horkou vodu, u zelených nechte vodu odstát dvě minuty v otevřené konvici a pak teprve použijte, u polozelených prodlužte bod odpočívání horké vody o další dvě minuty.

Čajový obřad

Čajovníci v Číně by tady nejspíše použili čajové moře (speciální stoleček se šuplíkem, do kterého odtéká přebytečná voda), konvičku z yixingské keramiky a dva typy pohárků (čichací a běžné). My si bez nich obejdeme, ale i tak si připravíme skvělý čaj.

Nejdříve teplou vodou nahřejte všechno nádobí: nalijte ji do konvičky a zase vylijte. Totéž udělejte se všemi pohárky. Teď nasypte do konvičky čaj. Množství záleží čistě na vaší chuti a obsahu konvičky. Změřte si, kolik vašich oblíbených hrnků čaje se vejde do konvičky a množství poté určete podle toho. Máte-li chuť, oddělte asi 1/5 lístků a rozdrťte je na menší kousky. Ty nasypte na dno konvičky a zasypte zbytkem čaje. Čaj je pak chuťové výraznější, ale není to povinné.

Nyní do konvičky nalijte teplou vodu a ihned slijte. Tento první velmi slabý nálev se nepije, slouží jen k předrozvinutí čajových lístků. Keramické konvičky se s ním někdy potírají, aby nasály chuť a vůni čaje, ale my ho jednoduše vylijeme. Nyní zalijeme lístky znovu a počkáme asi jednu minutu. Poté čaj rozlijeme do pohárků. Jestliže nám trocha čaje v konvici zbude, vylijeme ho např. do jiného hrnku. Kdyby totiž tekutina zůstala v konvici, čajové lístky by se dále louhovaly a nápoj by byl hořký.

Podle chuti čaje v hrníčku poznáte, jestli jste zvolili správné množství. Vodnatý čaj zvaný také „kick“ svědčí o nedostatečném množství, hořká olejnatá chuť zase znamená příliš mnoho čajových lístků. Čaj vypijeme. Většina kvalitních čajů umožňuje více nálevů. Každé další louhování je ale nutné prodloužit o jednu minutu a to tak dlouho, dokud bude čaj dobrý. Každý nálev chutná trochu jinak, to je docela v pořádku.

Trocha reálií

Čajový obřad si můžete samozřejmě vychutnávat docela o samotě, ale je-li vás u stolu víc, můžete do obřadu vložit i několik autentických okamžiků typických pro čínskou čajovou kulturu. Například je dobré, když ukážete hostům čaj nasypaný v konvičce ještě předtím, než ho zalijete vodou. Jakmile si hosté od vás vezmou pohár, poděkují symbolickým ťuknutím jednoho prstu o stůl. Vy jim naopak gestem rozevřených dlaní naznačíte, že už mohou pít.

Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice