Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Což takhle usušit si … salát?

1. 08. 2009 | Škola vaření
Lehký, chutný, jako hlavní chod, jako příloha, na tisíc způsobů, rychlý a jednoduchý. To jsou jen některé z předností zdánlivě obyčejné zeleniny. Stačí nakrájet pár rajčat, okurku, papriku, přidat několik lístků zahradního salátu za pár korun, osolit, opepřit, okořenit, zakapat olivovým olejem a máme zdravé lehké jídlo.

Všichni, kdo salát někdy dělali, dobře vědí, že není až tak lehké zajímavě ho ochutit. Dressing po zelenině často steče na dno mísy a z jeho chuti neuvázne na zelenině samotné téměř nic. Správné hospodyňky ví, že je nutné zeleninu do salátu dát suchou, abychom zabránili této dressingové nehodě. Jenomže těžko budu salát sušit fénem, aby oschnul. A jak jinak?

Běžně se dočteme, že stačí dát salát do utěrky, vytvořit z ní takový malý raneček a točit a točit a točit… Salát se tak ale vysuší jen částečně a ještě k tomu hrozí nebezpečí, že budete mít salát po celé kuchyni, jako když jsem to zkoušela já. Tahle metoda asi nesedla nejenom mně, ale i jistému Karlu Zyssetovi, který v polovině minulého století vymyslel odstředivku na salát.

Což takhle usušit si… salát?Jednoduchá a účinná


Jakkoliv tento název může znít složitě, odpovídá spíše heslu „v jednoduchosti je krása“. Princip salátové odstředivky je totiž úplně jednoduchý. Do plastové, kovové nebo nerezové mísy (záleží na výrobci a designu) vložíme takzvaný odstřeďovací koš (pro představu: je to většinou plastová mísa podobná řídkému sítu) s umytým, a tedy mokrým salátem a zaklapneme víko. Zatažením za provázek se koš uvnitř odstředivky prudce roztočí a veškerá voda ze salátových listů se odstředí na dno mísy. A poté, co odstředěnou vodu z mísy vylijete, můžete v ní salát i servírovat. Tím se ušetří i zbytečné mytí. Navíc salát při sušení zůstane úplně nepoškozený.

Víc než jen sušení salátu


Což takhle usušit si… salát?Sušení salátu ale není jediné, co odstředivka umí. Odstřeďovací koš se dá použít jako cedník při mytí ovoce a zeleniny, sušit samozřejmě můžete i ovoce, například maliny nebo ostružiny, mísa se dá použít i při vaření a servírování. Ve vaší kuchyni tak nebude stát jen další zbytečný krám, co zabírá místo, ale víceúčelový domácí pomocník, který si v kuchyni rychle zvykne a vy už ho nebudete chtít opustit. To vše bez elektřiny nebo baterií, spotřebič tak bez problému využijete nejen doma, ale i na chatě nebo chalupě. Zároveň to není žádný drahý kuchyňský robot, na který byste museli celé měsíce šetřit. Ceny sušiček se podle velikosti a provedení pohybují od 500 do 1500 korun.

Bez salátu už nebude moct být


Sušení salátu v osušce už je minulostí, odstředivka současností. Dobrý salát bez ní zkrátka nepřipravíte a díky ní ho budete připravovat s radostí. Tak rychle do obchodu, ať ještě stihnete salátovou sezónu s novým vybavením.

Čtěte také:
Přišel čas čerstvé a voňavé zeleniny
Salátové bylinky

Zdroj: Spotřebiče.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobrá věc, ale kuchyně v panelácích jsou tak malé, že tam musím mít jen věci nezbytně nutné. A tohle to rozhodně není.Navíc nejvíc salátu jím, když je horko a to přivítám i tu vlhkost.
Obrázek uživatelky
profil
Mě se to tedy zdá jako zbytečný krám.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
super náplň, ale v buchtách či koláčích naprosto zmizí. Kde jsou ty doby, kdy tvaroh daný do koláčů či buchet zůstal v množství, jenž tam byl dán. Kdepak loňské sněhy jsou. Doba pokročila, kvalita ve všech výrobcích je tatam. Hlavně zákazníku, zaplať. Vzpomínám na doby(není to tak dávno), kdy měkký tvaroh stál tuším 1,60Kčs, tučný 3 Kčs, ale byl kvalitní. Že by roztržením Československé federativní republiky?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka