Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

GRILOVÁNÍ – stálá součást jara i léta

26. 05. 2009 | Škola vaření
Posezení na zahradě spojené s grilováním masa či ryb je stále velmi oblíbenou jarní a letní činností. Grilované pokrmy skvěle chutnají, jejich příprava je rychlá a snadná.

Úprava jídel na grilu je jedním z nejstarších způsobů tepelné přípravy masa. Grilování je opékání potravin na roštu nebo rožni. V prvním případě klademe potravinu na kovový rošt, v druhém případě provlékneme masem kovový rožeň ve tvaru jehlice. Grilovaná jídla jsou nejen velmi chutná, ale i atraktivní, zvláště podávají-li se s barevně lákavou zeleninou.

Grilování můžeme provádět dvěma způsoby:


GrilováníPŘÍMÉ GRILOVÁNÍ:
Griluje se přímo nad zdrojem tepla a pokrm je vystaven žáru. V polovině doby přípravy je nutné pokrm obrátit, aby se opekl i z druhé strany. Přímý způsob je vhodný pro steaky, hamburgery, kotlety a další pokrmy, které se grilují maximálně 30 minut.

NEPŘÍMÉ GRILOVÁNÍ:
U nepřímého způsobu grilování (podobnému pečení v troubě) se pokrm nachází mezi zdroji tepla. Spodní část grilu a víko odrážejí stoupající horký vzduch, takže se pokrm peče ze všech stran jako v horkovzdušné troubě. Nepřímý způsob je vhodný pro celou drůbež, šunky, pečeně a všechny velké kusy masa, které se musí péci relativně pomalu.

NĚKOLIK RAD….

  • Odleželé maso prudce opékejte ze všech stran, aby se povrch masa stáhl a jídlo zůstalo šťavnaté.
  • Délka pečení je závislá na intenzitě tepelného zdroje, velikosti masa, naklepání a v neposlední řadě i na kvalitě masa.
  • V případě, že maso osolíte již při marinování, musíte počítat s tím, že pustí více šťávy. Proto je nutné, aby nasolené kousky masa byly velmi zprudka opečeny.
  • U většiny porcovaných pokrmů je vhodnější solit až hotová upečená masa, těsně před podáváním.
  • Játra a droby zásadně solte až po upečení, jinak budou jídla z drobů tuhá.
  • V grilovacích zařízeních se připravují nejen téměř všechny druhy masa, ryb, drůbeže, ale i některá zelenina a ovoce.
  • Pro přípravu na jednoduchých grilech používejte dřevěné uhlí, tvrdé dřevo nebo dřevo z vinné révy, které je nejlepší, ale u nás málo dostupné.
  • Plátky masa určené ke grilování nesmějí být příliš tenké a také je úplně nezbavujte tuku, maso by bylo vysušené.
Grilování
  • Než začnete grilovat, maso marinujte. Marinované maso má prodlouženou údržnost, je křehčí a marinování mu dodává lepší chuť a vůni.
  • Grilování špízů: Na grilovací jehlu napichujte střídavě kousky masa, slaniny, česneku a cibule, případně další zeleninu.
  • Pozor: Kombinujte jen takové druhy masa, které se dělají přibližně stejnou dobu. Vepřové s uzeninou, hovězí se slaninou. Nikdy nelze kombinovat např. rybu a uzeninu.

Přestože je grilování na grilech relativně jednoduché, je nutné dodržovat určité zásady. Aby pokrmy připravené na zahradním grilu byly výtečné a zdravotně nezávadné, musíme jim věnovat patřičnou pozornost.

Při grilování jde často spíše o atmosféru a pobyt na čerstvém vzduchu než o cokoli jiného. Obvykle bývá spojeno s posezením s přáteli u sklenky dobrého pití či s rodinnými oslavami - přispívá tak k dobré psychické pohodě. 

Grilované pokrmy jsou obvykle konzumovány společně s dostatečným množstvím čerstvého ovoce a zeleniny, o které není v letním období nouze.

Čtěte také: Grilovací desatero

Zdroj: VITANA

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !