Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrajeme si s hruškami

3. 08. 2009 | Škola vaření
V seriálu nazvaném "Hrajeme si..." vám budeme pravidelně představovat různé suroviny, hrát si s nimi a kouzlit recepty. Dozvíte se, co jste možná nevědeli, a následně popustíme uzdu své fantazii a budeme tvořit různé mňamky, které ocení jak zkušení, tak také začínající kuchaři a kuchařky. Tak směle do toho, první díl je tady.

Hrusice, kocour Mikeš a Ladovy obrázky – to bude zřejmě první asociace, která se vybaví všem, kteří s hrdiny Ladových knížek vyrůstali. Nejen pro ty jsme připravili dnešní (první) Hraní, ale také pro všechny ty, co rádi popustí uzdu své fantazii a s láskou se vrací do svých dětských let.

Bylo nebylo…

První hrušně se objevily v Kavkazu, odkud se následně rozšířily do antického Řecka a Říma. Do dalších zemí se poté rozšiřovaly po celou dobu raného středověku. Vzhledem k mírnému a teplému podnebí se hruškám výborně daří ve střední Evropě. Svou historii mají také v České republice, především v Českém středohoří dosahovaly jejich plody velmi vysoké jakosti a vynikající chuti.

Boudo, budko, kdo v tobě bydlí?


Hrajeme si s hruškami

Hrušky obsahují přes 80 % vody, která rychle přivádí živiny do střev, čistí je a také společně s vlákninou odstraňuje zácpu a střevní potíže. Dále obsahují pektin, třísloviny, škrob, provitamin A, vitaminy B a C, kyselinu listovou, zinek, železo, měď, vápník, draslík a jód. Prostě vitaminová bomba.

Tip (a ťap)

Pokud Vás (kouzelná) babička nenadále obdarovala košíkem hrušek, nakrájejte hrušky na slabé plátky a usušte na křížaly. Získáte vynikající a zdravou pochoutku, kterou oceníte zejména v zimních měsících. Pro inspiraci vám nabízíme následující recepty. Nalákali jsme vás? Tak neváhejte, uvařte si voňavou mňamku, vemte své ratolesti a otevřete si pohádkovou knížku. A třeba v knihovně narazíte právě na tu z Hrusic.

Smažená hruška s jahodovou omáčkou

4 hrušky, 200 g jahod, cukr, citronová šťáva, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 50 ml mléka, 150 g strouhaného kokosu, olej na smažení

Hrušky oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a potřeme citronovou šťávou (aby nám nezhnědly). Vejce rozmícháme s mlékem, poté přidáme mouku a vytvoříme těstíčko, ve kterém hrušky namáčíme a následně obalujeme v kokosu. Usmažíme do zlatova. Jahody (čerstvé či mražené) rozmixujeme s cukrem, omáčku vlijeme na talíře a poklademe hruškami. Dozdobíme podle fantazie třeba šlehačkou či snítkou máty.

Nepečený tvarohový dort s hruškami a piškoty

250 g másla, 120 g moučkového cukru, dva žloutky, 250 g měkkého tvarohu, vanilkový pudink uvařený z 0,45 l mléka a dvou lžíc cukru, hrušky (či jiné libovolné ovoce), piškoty

Máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutky. Po lžičkách přidáváme tvaroh a pudink. Dortovou formu (pokud nemáte, stačí běžný hrnec) poklademe vrstvou piškotů a na to rozetřeme část krému. Poklademe ovocem. V tomto dortu vyniknou zejména hrušky, ale můžete nahradit např. banány, ananasem – fantazii se meze nekladou. Na ovoce opět dáme vrstvu piškotů, opět potřeme vrstvou krému a takto pokračujeme až do spotřebování surovin. Poslední vrstvu zakončíme piškoty, pomažeme krémem a dáme chladit do ledničky. Dozdobíme podle fantazie, například čokoládou, šlehačkou či dalším ovocem.

Čtěte také:
Co jíst, když chcete stárnout pomaleji?
Vláknina v našem jídelníčku

Zdroj: Spotřebiče.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hrušky a jablka jsou ode dávna součástí našeho jídelníčku.
A nyní jen znovu objevujeme zapomenuté recepty a variace na téma ovoce a zelenina
Obrázek uživatelky
profil
jsem jedla na návštěvě štrůdl s hruškami. Místo rozinek tam byly přidané sušené fíky. Byl to zážitek!
Obrázek uživatelky
profil
Kromě toho jsou hrušky nízkokalorické,
a tedy dobré pro lidí co si hlídají hmotnost. Na zácpu jsou výborné. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles