Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak poznat kvalitní kávu aneb Zajímavosti o kávě

7. 02. 2014 | Škola vaření
Milujete okamžiky, kdy se usadíte do ušáku a začnete popíjet vaši oblíbenou kávu? Víte ale, jak by měla vonět a vypadat zrnka kvalitní kávově směsi nebo třeba kolik možných chutí má tento nezaměnitelný nápoj?

Kolik chutí kávy existuje?


Zatím bylo identifikováno přibližně 800 až 1000 rozdílných kávových chutí. Nicméně klíčové a zároveň žádoucí chutě jsou tyto: Roasted coffee (pražená káva), Chocolate-like (chuť podobná čokoládě), Flowery (květnatá) a Fruity & toasted bread (chuť ovocného a opékaného chleba).

Jak poznat kvalitní kávu aneb Zajímavosti o kávěJaká jsou kritéria při rozeznávání kvalit kávových směsí?


Jde o čtyři klíčové faktory: velikost kávových zrn, procento vadných zrn ve vzorku, vlhkost a také samotná chuť kávy, u níž nesmí být žádné nedostatky a zároveň chuť kávových zrn musí obsahovat všechny hlavní a pozitivní chuťové atributy.

Jak lze rozeznat nekvalitní kávu od té kvalitní?


Nekvalitní kávová směs se pozná podle následujících charakteristik: slámová a kouřová chuť, je cítit po vinném korku, po arašídech nebo dokonce jako mokrá juta. Tyto vlastnosti jsou nežádoucí a způsobí, že kávová zrna mají nižší kyselost a nepříjemnou pachuť. Bohužel někteří výrobci se snaží nekvalitu kávové směsi zakrýt tím, že praží kávu déle do tmavší barvy, čímž překryjí výše zmiňované nežádoucí vlastnosti chutě a vůně. Důsledkem je to, že po přepražení káva získává kouřové aroma, které připomíná spálený popel.  

Odkud pochází nejkvalitnější kávová zrna?


S kávou je to podobné jako s vínem – každý člověk má své oblíbené typy a chutě. Někdo má rád těžké kávy plné a silné chuti a jiný si rád pochutná na lehčí kávě s jemnějším aromatem s méně výraznou kyselostí. Mezi zajímavé kávové směsi patří rozhodně ty z Kolumbie a Keni. Kolumbijská káva je totiž perfektně vyvážená – má úžasně jemné aroma a kyselost, zatímco keňská zrna jsou velmi aromatická se silnou aciditou. 

Zdroj, foto: Costa Coffee
Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Piju denně i 8 šálků kávy. Ráno překousnu cokoli, ale nemít kávu, praskla by mi hlava a měla bych takovou migrénu, že bych nebyla schopná fungovat.
Obrázek uživatelky
profil
Taky se přidávám, bez turka nefunguju Smajlík
patřím k Vám, jako další členka klubu
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím, ráno musí být poctivý turek a potom teprve začínám fungovatSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý turek me každé ráno nastartuje,bez turka to nejdeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek moc pěkný, ale my co kávou nazýváme tu rozpustnou s cukrem a mlékem co pijeme místo snídaně....SmajlíkSmajlík
Pro nás je snad opravdové kávy škodaSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles