Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Je špenát opravdu zdravý?

31. 07. 2009 | Škola vaření
Že je špenát a mangold skutečně zdravotní „bombou“, o tom asi nikdo nepochybuje. Málokdo však ví, že především tito dva zástupci listové zeleniny kromě vitamínů a dalších nezbytných látek oplývají také dusičnany. Ty se v organismu redukují na dusitany, které se pak v žaludku mohou měnit na karcinogenní látky.

Dusičnany, dusitany a jejich maximální dávky

I přes nepříliš hezky znějící úvod ovšem hned musíme dodat – špenát a mangoldu není v žádném případě nutné zcela vyloučit z jídelníčku. Jen bychom to zkrátka s jejich konzumací neměli přehánět. Je také namístě podotknout, že dusičnany se používají jako hnojivo takřka odnepaměti. Jsou považovány za vysoce účinné především proto, že rostlinám umožňují snadnější syntézu bílkovin a tím tedy rychlejší růst. Jenže pokud se množství dusičnanů zvýší, rostlina je nestačí využít a nahromadí si je do listů – právě do těch listů, které se pak dostanou na náš stůl a které mnohdy konzumujeme bez jakékoli tepelné úpravy.

Dusičnany samy o sobě vlastně tělu neškodí. Ovšem jak již bylo řečeno na začátku, může dojít k jejich přeměně na dusitany – obvykle to bývá kolem 6 % z celkového přijatého množství. A dusitany naopak mohou napáchat v organismu skutečné škody. Pokud se totiž navážou na krevní barvivo Je špenát opravdu zdravý?(hemoglobin), mohou snížit příjem kyslíku a následkem nedostatečného okysličení krve může dojít k cyanóze. Ta se projevuje modrým až modrofialovým zbarvením kůže a zejména u malých dětí může mít rozsáhlé negativní následky.

Odkud pochází špenát?

Špenát pochácí z původně plané rostliny a vypěstovali ho v oblasti Íránu a Afghánistánu. Do Evropy ho přivezli Španělé, ale na polích jsme ho začali pěstovat až ve 14. století. V evropských zemích si získal špenát velkou oblibu a to hlavně své výborné chuti a vysoké výživové hodnotě. Obsahuje vitamín A, E,K, vápník, fosfor, draslík a bílkoviny.

Odkud pochází mangold?

Mangold pochází z Dalmácie a je velmi podobný špenátu. Je o něco větší než špenát a listy jsou tužší s řapíky. Obsahuje provitamín A, vitamín B a C, draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Využití je velmi podobné jako u špenátu, můžete ho využít do salátů, polévek nebo omáček.

Čtěte také:
Co jíst, když chcete stárnout pomaleji?
Jsou antioxidanty lidskému zdraví prospěšné?

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Máme ho všichni rádi, občas ho dělám.
Obrázek uživatelky
profil
já taky, hlavně v něm musí být dostatek česneku
Obrázek uživatelky
profil
Špenát miluju...mňamky!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jedla bych ho,kdyby měl jinou barvu,takhle mi něco připomíná,takže nejím Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Až na to, že špenát moc železa neobsahuje, jen se před x lety kdosi spletl v desetinné čárce. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles