Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jednoduché ozdoby pro studenou kuchyni

21. 07. 2010 | Škola vaření

Studená kuchyně je vhodná pro obyčejné domácí pohoštění, a také pro různé slavnostní příležitosti. Připravená jídla mají být nejen chutná, ale svou úpravou, dobrým vzhledem i lákavá a musí povzbuzovat chuť k jídlu. Vždy se snažíme, aby jídlo bylo barevně působivé a lákavé. Proto k jejich přípravě používáme různé potraviny, které barevně sladíme.

Sami si připravíte lahůdky, na kterých si hosté určitě pochutnají. Jednoduché ozdoby se dají velice dobře udělat také ze sýru, salámu, vajec a másla. Zajímavými kousky můžeme ozdobit různé studené mísy, obložené chlebíčky, nejrůznější saláty, chuťovky a jiné studené dobroty. Pro barevný efekt přidáváme malé kousky syrové zeleniny ozdobně nakrájené nebo vykrajované malou formičkou. Při této příležitosti můžeme jednoduše rozvíjet svou fantazii a vynalézavost.



Pár tipů jak můžeme některé potraviny jednoduše upravit:

Salámové ozdoby
Salám používáme na zdobení studených mís, vaječných jídel, obložených chlebíčků a nejrůznějších salátů. Můžeme použít jakýkoliv, tvrdý, měkký i poloměkký. Nejdříve ho oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, a potom tvarujeme do různých ozdob, nebo pomocí tvořítek vykrajujeme různé tvary.

Kornoutky

Z koleček salámu rozříznutých na poloviny točíme kornoutky, začneme  vždycky od jednoho konce, kde jsme kolečko salámu nařízly. Na kornoutky můžeme použít šunku, ale také trvanlivý salám třeba vysočinu. Takto připravené kornoutky můžeme naplnit nejrůznějšími nádivkami, pěnami, které ozdobíme nahoře kouskem nějaké zeleniny, petrželovou natí, kapií, nebo okurkou. Pod kornoutky můžeme položit mladé lístky hlávkového salátu.

Mističky

Děláme je vždy z měkkého salámu. Salám umyjeme, necháme ho oschnout a nakrájíme neloupaný na 5mm kolečka. Potom na pánvi rozpálíme trošku oleje a do něj vložíme kolečka salámu. V oleji se rychle nafouknou a prohloubí se jako mističky, které ihned otočíme a ještě trošku opečeme.
Necháme vychladnout a naplníme různými saláty, pěnami, sterilovanými žampióny nebo červenou řepou, apod. Naplněnými mističkami můžeme zdobit studené mísy.

Roládky
Z koleček salámu se často dělají malé rolády, lidově řečeno rolky. Na rolky můžeme použít hranatou šunku i kulatou, tence nakrájenou. Také jiné druhy měkkých salámů jsou vhodné, které můžeme také plnit jako salámové mističky různými saláty a povrch můžeme ozdobit kouskem sýru nebo zeleniny.

Sýrové ozdoby
Měkké sýry používáme k nastříkání nejrůznějších tvarů na nářezové mísy.
Tvrdé sýry nejčastěji před zdobením nastrouháme, posypeme jimi obložené chlebíčky a obalujeme v nich tvarohové kuličky na studené mísy.

Nejrůznější tvary

Tenké plátky sýru můžeme nakrájet na tenoučké nudličky, kostky, kterými plníme například salámové košíčky, mističky, rajčata, vajíčka apod. Z tenkých plátků sýra se lehce vykrajují formičkami různé tvary, např. hvězdičky, květiny, lístečky apod., které můžeme také využít ke zdobení.

Svitky
Z plátků sýra můžeme také udělat i svitky. Které případně naplníme a okraje namočíme do mleté červené papriky.

Růžičky
Z oblých plátků sýra se lehce formují růžičky. Každý plátek po střed nařízneme, stočíme kolem prstu a okraje sýru ohneme směrem ven, aby připomínaly lupínky růžičky.

Ozdoby z vajec
Na zdobení použijeme vždy jen čerstvá vejce na tvrdo uvařená. Oloupeme je, kráječem na vejce nakrájíme na kolečka nebo na půlměsíčky, ozdobené složíme do tvaru kytiček, do řad nebo kruhů.

Muchomůrky

Zaoblenější tvar vejce seřízneme, abychom utvořili klobouček muchomůrky a tenčí konec srovnáme.
Potom vejce obrátíme užším koncem nahoru, položíme klobouček, který jsme namočili do mleté červené papriky a malými kousíčky nakrájených bílků ozdobíme klobouček muchomůrky, na paprice nám budou velice dobře držet.

Košíčky
Nejdříve z vejce odřízneme oblejší konec, aby pevně stálo. Potom směrem od méně oblého konce uděláme kolmo dva zářezy, mezi kterými vynecháme asi půlcentimetrovou mezeru. Vejce v polovině vodorovně ke středu zakrojíme, aby se díly po stranách odlouply. V horní části vejce musí zůstat půlkruh, který má znázorňovat držadlo košíčku. Žloutek nevybíráme. Košíček můžeme obložit kolečky oliv, sardelovými očky nebo petrželovou natí. Ozdobená a naplněná vejce používáme na zdobení studených mís.

Malé sněhové krystalky
Velice pěkně můžeme ozdobit obložené mísy nebo chlebíčky drobně nasekanými bílky, které připomínají barvou bílé sněhové vločky.

Máslo
Na zdobení musí být čerstvé a dobře vychlazené. Zdobíme jim studené mísy, obložené chlebíčky. Krájíme ho vroubkovaným, nebo speciálně zaobleným nožem. Nože před tvarováním musíme namočit do teplé vody. Dbáme na to, abychom se másla nedotýkali rukama.
 
Nejrůznější tvary
Z másla můžeme tvarovat vějířky, lístečky, čtverce, růžičky, apod. Nožem se zaobleným koncem můžeme udělat i kvítek, jednoduše jim nakrojíme po délce pásek, který rychle zakroutíme do tvaru kvítku. Celý kvítek můžeme ponořit do mleté červené papriky. Lístečky můžeme z másla vykrajovat malou lžičkou, kterou předem namočíme ve vlažné vodě. Spojením lístečků vytvoříme růži, kterou zdobíme šunkové a nářezové mísy.

Studené pokrmy mohou být vkusným a rychlým pohoštěním při každé příležitosti. Jednoduché ozdoby pěkně vyniknou na míse, což také lahodí očím při všech příležitostech.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za pěkné hodnocení. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Až se budu chtít blýsknout, něco z toho vyzkouším. A když se mi to nepovede, tak ty nepodarky všechny zblajznu. Hurá!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles