Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jsou biopotraviny lepší než běžné potraviny?

26. 10. 2010 | Škola vaření
Z řady hledisek určitě. V první řadě je ekologické hospodářství šetrnější k životnímu prostředí. Pro biopotraviny hovoří minimální obsah reziduálních chemických látek, a to jak kontaminujících, tak aditivních.
Spotřebitelé udávají i lepší senzorické vlastnosti (chuť, vůně) oproti konvenčním potravinám. Na druhou stranu studie, které srovnávají složení biopotravin a potravin konvenčních, přinášejí rozporuplné výsledky. Hodnocení je ztíženo mnoha proměnnými (odrůda, doba skladování, atd.), nicméně není prokázáno, že by byly biopotraviny jednoznačně kvalitnější. Na kvalitu běžných potravin jsou kladeny také vysoké nároky a musí splňovat přísné normy.

Biopotraviny v porovnání s konvenčními mají i řadu negativ. Příkladem je méně atraktivní vzhled, horší technologická jakost (daná např. nižším obsahem lepku), nižší dostupnost, menší sortiment, vyšší cena (cena biopotravin oproti konvenčním je vyšší o 20-40 %). Následkem toho, že se při produkci bioproduktů nepoužívají chemické ochranné prostředky, vykazují bioprodukty vyšší znečištění mikroorganismy, hmyzem, roztoči a je udáváno i vyšší riziko výskytu plísní.

BiopotravinyRostliny neošetřené herbicidy a pesticidy se musí chránit sami za vzniku přírodních toxických látek (alkaloidy, furanokumariny), které mohou působit jako alergeny. Důležité je také zdůraznit, že biopotravina automaticky neznamená zdraví prospěšná potravina nebo potravina určená k hubnutí.

To ale samozřejmě neznamená, že by biopotraviny nebyly přínosem. Spíše konzumace biopotravin není všemocná a základem zůstává pravidelná strava, pestrý jídelníček a ctění zásad správné výživy. Pokud biopotraviny pomohou vylepšit stávající stravovací zvyklosti české populace, podpoří zájem o ochranu a podporu zdraví, jen dobře.

CO Z TOHO VYPLÝVÁ?

Pokud máte doma vlastní zahrádku, ideální je konzumovat vlastní produkty, kde víte, jak a čím hnojíte, jak a kde chováte svoji drůbež, krávy, ovce. Pokud jste odkázáni na nákup potravin v obchodech, je dobré se řídit vlastním rozumem, dát se „zlatou střední cestou“. Rozhodně nekupujte nahnilé ovoce či zeleninu, ať je v bio kvalitě či nikoli. Vybírejte si kvalitní a vzhledné kusy, u obilovin, mouky, pečiva se rozhodněte buď podle ceny, nebo podle toho, kterého výrobce chcete podporovat či k jakému výrobku máte větší důvěru.

Veškeré potraviny, které vedou ke zlepšení zdraví, jsou vítány!
Největší význam má však pravidelná, pestrá strava,
která ctí zásady správné výživy!



Zdroj: ZijZdrave.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Není nad pěstování na zahradě, je vše i jiné chuti, vynikající chuti Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
niekedy si nie som istá,,,všetko boi sa aj tak jesť nedá
Obrázek uživatelky
profil
Mám svoji zeleninu a snažíme se nehnojit.Ale například rajčata se musí stříkat proti plísni jinak jsou černá.Ale stejně jsou chutnější než z obchodu.
Obrázek uživatelky
profil
neviem, či sa to prejaví aj na chuti
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles