Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kouzlo italské kuchyně

13. 09. 2009 | Škola vaření
Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Patří mezi nejoblíbenější a také nejvyhledávanější. Její kouzlo spočívá v její jednoduchosti a pestrosti. Jídla jsou vždy lahodná a chutná. V minulosti dala také základ kuchyni francouzské a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně.

Italskou kuchyni si zamiluje každý, kdo ji jednou ochutná. Je součástí středomořské kuchyně, která patří mezi nejzdravější. Přirozeně podporuje štíhlou linii, chrání nás před různými nemocemi, je dobrým receptem na vitalitu a dlouhověkost.

Středomořská strava


Italové dovedou skvěle využívat darů moře, ústřic, mušlí, raků, krabů, humrů, langust, sépií a mnoha druhů ryb, které používá k přípravě široké palety chutných pokrmů. Ryby se nejčastěji připravují na grilu, smaží nebo pečou na olivovém oleji s přísadou citrónové šťávy a čerstvých bylinek. Z ryb se připravují také chutné rybí polévky.

Kouzlo italské kuchyněZelenina je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Mezi nejpoužívanější patří zejména chřest, baklažány, artyčoky, tykvičky, fenykl, rajčata a papriky. Podává se syrová jako salát, nebo ve velkých porcích dušená jako příloha k masu, nebo plněná, smažená, dušená se sýrem jako samostatný chod. Připravuje se na másle nebo oleji, koření se bylinkami nebo česnekem. Téměř ke každému jídlu se také podává syrové ovoce, a to buď samotné nebo v jednoduché úpravě.

Olivový olej najdete v každé domácnosti, je plný vitamínů a prospěšných látek. Lisuje za studena a v kuchyni se kombinuje s česnekem a dalšími bylinkami.

Nejtypičtějším kořením italských pokrmů je bazalka, dále pak petrželka, oregáno, šalvěj, rozmarýn a fenykl. Koření dodává jídlům příjemnou chuť a vůní.

Italská kuchyně, třebaže netvoří jeden celek, je ryze národní, podle produkce plodin se dělí na tři základní oblasti: severní, střední a jižní.

Například v severní Itálii je denním pokrmem rýže. Nejčastěji se podává jako hlavní pokrm, nejznámější je Milánské rizoto. Dnes v každém větším italském městě naleznete různé varianty rizota s klobásou, houbami nebo zeleninou.

Na rozdíl od severní Itálie jsou v jižní Itálii nejčastějším pokrmem těstoviny, které se upravují na mnoho způsobů. Oblíbené jsou také těstoviny zelené, připravené se špenátem. Některé druhy těstovin se připravujíí s masovou, šunkovou nebo sýrovou náplní.

Polévky připravují velmi syté, k nejznámějším patří “ Minestrone“, hustá polévka s velkou dávkou zeleniny, s rýží nebo těstovinami. K mnohým polévkám podávají čerstvě strouhaný parmazán.

Pokud by jste si měli vybavit typické italské jídlo, nejspíš vás napadne pizza, aby ne, když pizza původně pochází z Itálie. Mezi nejoblíbenější patří neapolská pizza, připravuje se ze slaného těsta, rajčat, sardelek, sýra a bylinek. Pizzy se připravují také s jinými náplněmi a v různých velikostech.

Sýry dodávají pokrmům tu správnou chuť. Každý sýr pak má v italské kuchyni své místo. Například parmazán se používá převážně na těstoviny, mozzarella zase na pizzu.

Velké oblibě se těší také různé zmrzliny ve kterých jsou Italové mistři. Pravá italská zmrzlina má smetanovou chuť vyrábí se z různými příchutěmi a také v různých velikostech.

Nejslavnější a nejchutnější italský desert, to je tiramisu. Jednoduchý nepečený moučník s vynikající chutí, který se těší velké oblibě. Původem pochází ze střední itálie z Toskánska.

Italská vína patří mezi nejlepší vína na světě co se týče kvality a chuti. Existují spousty odrůd. Nejznámější je Sangiovese a Barbera. Víno je neodmyslitelnou součástí různých pokrmů.
 
Pokrmy italské kuchyně jsou jednoduché, lehce stravitelné, podávané v malých porcích. Právě touto skladbou a úpravou pokrmů, hojným obsahem zeleniny, ovoce, množství ryb, drůbeže ve stravě předčí italská kuchyně po stránce správné výživy kuchyni naší.

Pokud vás při čtení tohoto článku přepadla chuť na něco dobrého, zde je pár tipů:
Cuketová italská polévka
Italská brokolice s česnekem
Italská omeleta s olivami

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda italskou kuchyni - rychlá příprava, úžasná chuť a hlavně hodně zeleniny.
Obrázek uživatelky
profil
těstoviny na všechny způsoby a parmezáááán mlask
Obrázek uživatelky
profil
Samé dobroty
Obrázek uživatelky
profil
Minestrone je moc dobrá, mňam!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles