Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léčivý pepř a kmín

12. 01. 2019 | Škola vaření

Pepř a kmín – nalezneme je v každé kuchyni a používat je k ochucování je pro nás tak přirozené, že na jejich prospěšnost pro zdraví už se téměř zapomnělo.


Pepř

Pepř byl kdysi v Evropě tak cenný a vzácný, že se vyvažoval zlatem. Nejčastější varianty v našich kuchyních jsou bílý a černý pepř. Oboje je vlastně plod jedné rostliny Piper nigrum, jen se liší zralostí a zpracováním.

Černý pepř je nezralý plod včetně slupky. Suší se na slunci a jeho chuť je výraznější a ostřejší. Bílý pepř jsou plody vyzrálé a zbavené slupky máčením a třením.

Jeho účinku se používá pokud chceme prohřát organismus a podpořit pocení, například při prochladnutí. Pocení je ideální způsob jak z těla vyplavit škodlivé a odpadní látky. K jeho dalším blahodárným účinkům patří i podpoření trávení, mírně močopudný efekt a připisují se mu údajně i účinky mírného afrodiziaka.


I u pepře však platí to, co u všech bylinek – všeho s mírou. Konzumace nadměrného množství pepře má dráždivý účinek na játra, ledviny a střeva.


Rychlé pepřové kloktadlo

Pokud vás začne pobolívat v krku a nemáte lékárnu právě poblíž, můžete si ze soli, pepře a vody vyrobit kloktání. Do šálku nasypeme malé množství soli a pepře, ty zalijeme horkou vodou a necháme zchladnout na takovou teplotu, abychom si nespálili ústa. Upíjíme tak, aby usazenina zůstala na dně a kloktáme pouze „vývar“.

Tohle kloktání dezinfikuje a zároveň utlumí bolest.


Kmín

První záznamy o využívání kmínu jsou už z mladší doby kamenné. Plody kmínu zlepšují chuť, povzbuzují trávení a zabraňují plynatosti.

To kmín přímo předurčuje pro využití u těžkých jídel, která by náš trávící trakt jinak velmi potrápila. Například u některých zabíjačkových specialit se jeho účinku zažilo tak, že si je bez něj nedovedeme ani představit. A pokud přece jen příliš zatížíte své trávení a začnou vás trápit žaludeční křeče, i tehdy vám dokáže ulevit.

Silice ve kmínu obsažené do určité míry působí i proti střevním parazitům.


Kmín versus solanin

Chybně uskladněné brambory (uchovávané v teple a na světlém místě) po určité době začnou klíčit. Silně naklíčené hlízy rozhodně nekonzumujeme, stejně jako zelené části, jelikož obsahují solanin, který je jedovatý. Způsobuje nevolnost se zvracením, žaludeční křeče a poškozuje sliznice trávícího ústrojí. Ve velkém množství dokonce ovlivňuje srdeční tep a dýchání.

Pokud naklíčené brambory hodláte použít, tak pouze nepatrně nalíčené, které štědře odkrájíme a rozhodně přidáme právě kmín, který účinky solaninu potlačuje.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Léčivý pepř a kmín:

Léčivý pepř a kmín
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
kuličky pepře černého polykám, když mě bolí žaludek, vždy pět kuliček,zabírá to,naučila mě to moje mamka Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
kloktam jen se solíSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
kloktadlo mne zaujalo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles