Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Něco málo o grilování - 1. část

1. 08. 2009 | Škola vaření
Jen málokteré grilování se obejde bez masa. Ke grilování je vhodné maso méně tučné, křehké (mladé), nejlépe naporcované na plátky – připravovat větší, kompaktnější kusy masa, například celé kuře nebo vepřovou kýtu, už vyžaduje určitou dávku zkušenosti. Přestože se na českých grilech nejvíce objevuje maso kuřecí a vepřové, zkuste dát šanci i jiným druhům masa – rozhodně to stojí za to!

Když kuřecí, tak ideálně bez kosti. Těžká na přípravu jsou také prsa – pokud je přece jen budete grilovat, opékejte je i s kůží, aby zůstala šťavnatá (maso položte kůží dolů, nechte propéct, pak ho otočte a krátce dopečte). Nemůžete-li být bez vypečených křidélek, musíte být trpěliví a počkat, až se pořádně propečou (20 až 30 minut). Naproti tomu naložené kuřecí plátky budou hotové už za několik minut.

Z vepřového masa se na gril hodí krkovice, kotleta, kýta nebo plec, nakrájená na plátky, které se zpravidla grilují 8 až 15 minut. Kouskům masa s kostí se raději vyhněte – trvá dlouho, něž se propečou, a tím pádem bývají často vysušené.

Letní grilováníBát se nemusíte ani masa hovězího – musí však být kvalitní, minutkové
a nejlépe marinované. Hovězí stejně jako vepřové maso nemusí být na rozdíl od masa kuřecího zcela propečené. Naopak, díky kratšímu grilování na medium bude daleko chutnější, protože zůstane šťavnaté.

Grilované chutná báječně také maso jehněčí – ne příliš tučné
a z mladého jehněte (jinak nad jeho opékáním strávíte spoustu času).

Stále oblíbenější jsou mezi milovníky grilování ryby, z nichž se na gril nejvíce hodí losos, pstruh, makrela, hejk či kapr (tuňák je příliš suchý). Ryby můžete opékat celé nebo naporcované na steaky, ovšem vždy i s kůží – aby se maso nepřipeklo a nevysušilo. Zkusit můžete také různé mořské živočichy, třeba krevety. A ti odvážnější z vás mohou překvapit zajímavými variacemi špízů z masa, zeleniny a uzenin nebo domácím hamburgerem z mletého masa.  

Čtěte také pokračování: Něco málo o grilování - 2. část

Autor: Michal Nikodem
šéfkuchař


Zdroj: Hellmanns.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !