Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Něco málo o grilování - 2. část

1. 08. 2009 | Škola vaření
Grilování masa může, ale nemusí předcházet marinování, díky kterému maso nasákne kořenící směs. Jak dlouho by se mělo marinovat? To záleží na druhu – tužší maso jako například hovězí marinujte aspoň 24 hodin před grilováním, vepřové ponořte do kořenící směsi na 12 hodin, kuřecímu masu a rybám stačí pobýt v marinádě pouze několik hodin.

K marinování použijte plastové, porcelánové, skleněné, případně nerezové uzavíratelné nádoby, které uložte do chladu – v miskách či hrncích ze železa nebo hliníku může maso získat nežádoucí kovovou příchuť.  

Základ většiny marinád tvoří olej a koření. Oblíbenou přísadou pak je prolisovaný česnek, čerstvé bylinky, sójová nebo worcesterová omáčka. Nedílnou součástí marinád by ovšem měla být i voda, která naruší strukturu masa a to úžasně zkřehne.

Olejovou marinádu můžete připravit třeba z 1 dcl kvalitního rostlinného oleje (například slunečnicového, extra panenského olivového), 1 dcl vody, mleté červené papriky, prolisovaného česneku, soli a pepře. Nebo zkuste marinádu majonézovou – smíchejte 1 lžíci škrobu s 1 lžící vody, pak Něco málo o grilování - 2. částpřidejte 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tmavé sójové omáčky, 2 lžíce worcesterové omáčky, 2 stroužky prolisovaného česneku a tabasco podle chuti.

Zelenina & spol.


Ačkoli se těší obrovské oblibě, maso není zdaleka to jediné, co se dá grilovat. Až vás tedy omrzí grilované maso, zkuste grilovanou zeleninu, sýr, ovoce, pečivo…

Ze zeleniny se na gril nejvíce hodí paprika, cuketa, lilek, žampióny a také rajčata (nevhodná je mrkev, celer, petržel, okurka). Zeleninu před grilováním pouze nakrájejte na středně tenké plátky a grilujte ji na sucho. Dopředu ji nemarinujte ani neposypávejte kořením, jinak pustí vodu a bude jako bláto – smíchejte koření s rostlinným olejem (například extra panenským olivovým) nebo s kvalitní majonézou a touto směsí potřete zeleninu až po ugrilování. Nebo připravte z grilované zeleniny salát s majonézou, tatarskou omáčkou či zálivkou z oleje, balzamikového octa, česneku a bylinek.

V posledních letech si cestu na gril našly i sýry (s bílou plísní na povrchu), přestože je nelze jednoduše položit na gril a opéct. Sýr před grilováním posypte kořením, které podtrhne jeho chuť, a grilujte zásadně v alobalovém obalu. Obzvláště skvěle chutná s brusinkovou omáčkou, připravenou z Tatarské omáčky Hellmann´s, brusinkového džemu nebo kompotu a sladkého vína.  

Grilované ovoce můžete podávat jako sladký dezert i jako přílohu k masu. Nevšední, exotickou kombinaci s masem vytvoří třeba grilované banány dochucené grilovacím kořením. Pro sladkou variantu použijte jako koření zase vanilku, skořici, zázvor nebo badyán. Na gril vybírejte pevnější, méně šťavnaté druhy – kromě banánů například ananas, broskve, meruňky, jablka, hrušky. Něco málo o grilování - 2. část

Ovoce nakrájejte na plátky nebo překrojte na půlky, posypte vybraným kořením a grilujte přímo na opékací ploše elektrického či plynového grilu nebo v alobalových miskách na roštu nad dřevěným uhlím. Také ovoce můžete marinovat – ve směsi medu a koření, pár hodin před grilováním.

Ke grilovaným pokrmům se většinou podává čerstvé pečivo, které však velice rychle tvrdne. Tento problém jednoduše vyřešíte tím, že na grilu opečete i pečivo (nejlépe tmavé nebo celozrnné) – přepůlené bagety, nakrájené rohlíky, pita chléb. Pokud ho pak ještě lehce potřete rostlinným olejem s bylinkami, na okoralé housky v ošatce si nikdo ani nevzpomene.

Nezbytná maličkost


Grilování by nebylo grilováním bez dipů, omáček nebo dresinků, které dodávají opečeným pokrmům tu správnou chuť. Někdo má své osvědčené domácí recepty a připravuje si je sám, jiný zase nechce mícháním omáček ztrácet čas a raději se pro ně vydá do obchodu.

Co zaručeně nezklame, to je Originál majonéza Hellmann´s a Tatarská omáčka Hellmann´s, která se hodí ke všem grilovaným pokrmům i k přípravě nejrůznějších dipů. Stačí do ní přidat bílé víno nebo pivo, džem (brusinkový, šípkový, jeřabinový, meruňkový), česnek, cibulku, nakládanou červenou řepu, čerstvý zázvor, limetkovou nebo pomerančovou kůru – fantazii se meze nekladou. Originál majonéza Hellmann´s a Tatarská omáčka Hellmann´s je navíc k dostání i v praktické láhvi, umožňující jednoduchou manipulaci a snadné dávkování. Láhev je vyrobená z průhledného plastu, který na první pohled prozradí, v jaké kvalitě a kolik toho ukrývá. Vylepšený uzávěr láhve s fólií pod víčkem zase zaručuje vysokou hygienickou bezpečnost výrobku.

Čtěte také první díl: Něco málo o grilování - 1. část

Autor: Michal Nikodem
šéfkuchař


Zdroj: Hellmanns.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !