Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Polévka patří na český stůl

16. 10. 2009 | Škola vaření

Rodinná polévka nejen o víkendu

Zdraví a výživová hodnota polévek nejsou jediným důvodem, proč je zařazovat do jídelníčku.  Pokud se najde za celý den krátká chvíle, kdy se může celá rodina sejít pohromadě, je škoda krátit tento okamžik dlouhým vařením. Krátká příprava polévky ušetří spoustu času na společné povídání, zábavu a hraní si s dětmi. Navíc jednoduchost přípravy polévek je ideálním způsobem zapojení dětí do práce v kuchyni. Děti mají pocit vlastní nezastupitelnosti pro tento úkol a polévku snědí s mnohem větší chutí. Je to přece jejich dílo!

Polévka je v tradiční české kuchyni vnímána velmi pozitivně. Právem. Konzumace polévky má mnohé výhody, jak představuje Bc. Blanka Sekerová, výživová specialistka: „Polévka probudí trávicí trakt, tedy stimuluje vylučování trávicích sekretů v žaludku i v tenkém střevě. Mohou za to extraktivní látky z masa a zeleniny, které jsou velmi aromatické. Smysly vnímanou vůni a chuť mozek vyhodnotí jako pokyn k dalšímu vylučování trávicích šťáv.  Další pokrm je již pak tráven snáze a lépe. Obsahuje-li polévka zeleninu, je také kvalitním zdrojem vlákniny.“

Zeleninové polévky dokáží příjemně zasytit a jsou-li hustější, lze je jíst jako samostatné jídlo – například jako zdravou večeři.

„Polévka je rovněž neopomenutelným zdrojem tekutin. Jedna porce polévky dodá organismu přibližně 200 ml vody,“ doplňuje opodstatnění polévek výživová specialistka.

 

Polévka při rekonvalescenci i po kocovině

V dietním systému stravování v nemocnicích je vývar naprosto nezastupitelným pokrmem například pro pacienty po operacích.  Dříve přisuzovaná magická moc těchto silných masových vývarů je dnes vysvětlena. Léčivá síla bujonů je v obsahu mnohých minerálních látek a kvalitních bílkovin, které napomáhají regeneraci organismu. A to nejen po operaci. Znáte snad něco jiného, co Vás po probdělé noci na bujarém večírku postaví tak rychle na nohy, jako silná hovězí polévka?

 

I polévky mají svou historii

Polévka byla vždy součástí jídelníčku především chudých lidí. Pokud pracovali těžce na polích, potřebovali jídlo vydatné, teplé a hlavně rychlé a jednoduché. Polévky se tehdy vařily zejména z brambor, zeleniny, obilovin a luštěnin. Svátečně se vylepšovaly sladkou nebo kyselou smetanou, mlékem. Francouzská kuchyně pak zbytek Evropy naučila připravovat masové polévky, které se velice rychle zdomácněly nejen v českých kuchyních. V současnosti lze připravit polévku dle tisíců receptur se splněním požadavků jak na lahůdkový a luxusní pokrm, tak na rychlé, zdravé a moderní jídlo.

 

Polévkové sedmero

Polévka je důležitou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Konzumace polévky před hlavním jídlem usnadní proces jeho trávení. 

Polévka Vás postaví na nohy – silný vývar napomáhá regeneraci vyčerpaného organismu.

Zeleninové polévky jsou významným zdrojem vlákniny. 

Polévka příjemně zasytí. Je vhodná při redukci hmotnosti, protože vydatnějšího hlavního jídla můžete sníst pak méně.

Polévky lze obměňovat přidáním různých přísad. Nikdy se pak nepřejí. 

Polévku lze jíst jako součást slavnostního menu i jako jednoduchou zdravou večeři.


Zdroj: Vitana


Mangovka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
taky jsem polivkova, muj muz nebyl zvykly je jist, ale uz jsem ho nakazila, casto si vyzada nejakou dobrou polivku k veceri. ted zrovna chystam brokolicovou
Obrázek uživatelky
profil
Mám ráda polévky a ze všech nejradši mám zelnačku.Když ji uvařím jím ji celý den.Mám svoje zelí a to je bašta.
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda pórkovou, mňam s opečeným rohlíčkem na másle to je baštaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
bramboračka s houbami ta nemá chybu
Obrázek uživatelky
profil
U nás někdy polévka nahradí i hlavní jídlo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles