Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Profi tipy do kuchyně

21. 03. 2009 | Škola vaření

Sestavil Michal Nikodem, šéfkuchař kulinářského ateliéru Ola Kala exkluzivně pro Hellmann´s

 

Zeleninová příloha

Čerstvou mrkev, řapíkatý celer, fazolové lusky i jiné druhy zeleniny očistíme, nakrájíme, uvaříme do poloměkka (zelenina by měla být spíše tužší) a ihned ponoříme do studené vody, nejlépe s ledem. Blanšírováním, jak se této úpravě říká, si zelenina zachová šťavnatou chuť a svěží barvu.

 

rajčeŠetrná úprava paprik

Slupka paprik může působit trávicí potíže, a proto uděláme nejlépe, když ji odstraníme. Můžeme ji buď oloupat ostrou škrabkou na zeleninu, nebo vložit papriky do trouby a při 220 °C péct asi 10 minut (klidně mohou i hodně zhnědnout), poté je vložit do mísy, přikrýt potravinovou fólií a nechat zapařit – tak půjdou velice snadno svléknout.

 

Profi tipy do kuchyněRajčatové concasé

Slupku rajčat nakrojíme ve tvaru kříže, rajčata ponoříme na 1 minutu do vařící vody, poté ihned zchladíme a oloupeme. Oloupaná rajčata rozčtvrtíme a odstraníme z nich jádřince – zůstane nám jen tuhá dužina, concasé. To můžeme použít za studena jako salát, nebo ho orestujeme na olivovém oleji, osolíme, opepříme, přidáme bylinky, špetku cukru a podáváme jako teplou zeleninovou přílohu.

 

Vitaminy v zelenině žampion

Vitaminy A, E a K obsažené v zelenině jsou rozpustné pouze v tucích, a proto je naše tělo mnohem lépe využije, ochutíme-li zeleninu rostlinným olejem nebo také kvalitní majonézou či tatarskou omáčkou, jejíž hlavní složkou je řepkový olej.

 

Nákup a příprava ryb

V obchodě poznáme čerstvou rybu podle světlých žaber, čirého oka a pružného masa – stará ryba má maso po stlačení měkké, blátivé a je na rozdíl od čerstvé ryby cítit rybinou. Ryby připravujeme tak, aby zůstaly šťavnaté – dobu jejich tepelné úpravy zkrátíme na minimum (medium) a pak je necháme 3 až 5 minut odpočinout na teplém místě (do 50 °C).

 

Šťavnaté kuřecí

Pokud budeme připravovat kuře (například prsa nebo stehenní řízek) i s kůží, maso zůstane úžasně šťavnaté. Aby se vypekl nadbytečný tuk z kůže, pečeme maso na pánvi nejprve kůží dolů, necháme ho postupně propékat a jakmile začne bělat nejen na okrajích, ale i uprostřed, maso otočíme a dopečeme (už jen velmi krátce).

 

Stinné stránky česneku

Když rozkrojíme stroužek česneku podélně napůl a odstraníme z něj vnitřní výhonek, předejdeme trávicím potížím a dlouhotrvajícímu zápachu z úst. Má-li čerstvý česnek (nebo také zázvor) jídlo jen lehce dochutit a nepřebít ostatní chutě, nejdříve ho velmi krátce zprudka orestujeme na rozpálené pánvi s trochou rostlinného oleje (nesmí zhnědnout, jinak zhořkne) a teprve potom přidáme další suroviny.

 

Profi tipy do kuchyněPastva pro oči

Jídlo by mělo být nejen chutné a samozřejmě zdravé, ale také přitažlivé na pohled. Nepodceňujme proto aranžování a zdobení hotových teplých i studených pokrmů. Moderním trendem je používání klíčků (například z vojtěšky, pórku, ředkvičky, česneku nebo červené řepy), které mají svou specifickou chuť a navíc jsou zdravé. Z klíčků jednoduše vytvoříme malou střapatou kuličku a naaranžujeme na pokrm.

 

Úspěšné finále pečení

Aby se dílo podařilo, musíme ho snadno sejmout z pečícího plechu nebo vyklopit z formy. Půjde to lehce, pokud nevymažeme pečící nádobu olejem, který stéká a při vyšší teplotě se může přichytit (většinou na kameninovou nádobu). K vymazání tedy používáme například rostlinný tuk na pečení. V případě mastného těsta, jako je linecké, těsto na koláče typu pie nebo těsto na košíčky, pečící nádobu vymazávat nemusíme.

 

Bylinky místo soli

Díky bylinkám nemusíme tolik solit, protože výrazné bylinkové aroma navozuje pocit slanosti. Co se k čemu hodí? Například:

 

- rozmarýn k hovězímu a jehněčímu masu nebo bramborám

- tymián k hovězímu a vepřovému masu, bramborám, salátům nebo 

  teplým zeleninovým přílohám

- kopr a estragon k rybám nebo teplým i studeným omáčkám

- šalvěj k vepřovému masu, rybám nebo rajčatovým přílohám

- libeček k vepřovému, hovězímu a jehněčímu masu nebo polévkám

- koriandr k rybám a mořským plodům, rajčatovým omáčkám nebo jídlům 

  jihoamerické a asijské kuchyně

 

 

Čtěte také: Neděle skutečně každý den

 

 Zdroj: Hellmann´s

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
laska ide cez žaludok...do kuchyne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
dobré rady
Obrázek uživatelky
profil
no,opravdu zajímavé...jsem opět o malinko chytřejší SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles