Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Průvodce Egyptskou kuchyní – nápoje a dezerty

9. 08. 2009 | Škola vaření

Nápoje a dezerty tvoří nezanedbatelnou součást egyptské kuchyně a stolování. Bývají obvykle podávány na konci po všech stránkách velmi rozmanité hostiny (pokud se stravujete v opravdu tradičních egyptských podnicích či rodinách), což jim ovšem nijak neubírá na chuti ani atraktivnosti. Ba právě naopak: po důkladně okořeněném jídle vám určitě přijde k chuti sladký dezert nebo některý z vynikajících nápojů egyptské kuchyně…

Nápoje

Tradiční káva

Na závěr stolování se obvykle podává káva. Jedná se o pravou silnou tureckou kávu připravovanou v džezvě, která má v Egyptě vlastní název - kunaka. Někdy je do ní podle beduínské tradice přidáván kardamon a muškát.

Průvodce Egyptskou kuchyní – nápoje a dezertyTradiční egyptská káva obsahuje jen velmi malé množství vody (cca 60 ml). Egypťané rozlišují 4 druhy kávy podle množství cukru, které se do ní přidá.

Sada je prostá káva bez cukru
- do kávy Ar-riha, zvané též „káva s vůní“, se přidává ½ lžičky cukru
Mazbut – „pravá káva“- je tvořena stejným poměrem kávy a cukru
- a do kávy Zivada jsou přidávány 2 lžičky cukru na šálek


Zvláštnosti egyptského čaje

Lahodným a jedním z nejpopulárnějších nápojů v Egyptě je čaj Kardake slazený tamarindovou šťávou, která se vyrábí z lusků stromu Tamarind indický, jejichž dřeň je bohatá na vitamín C. Čaj samotný je vyráběný ze sušených rudých okvětních lístků ibišku.

Do černého čaje se zase s oblibou přidávají lístky máty peprné.

Historické víno

Za zmínku jistě stojí i vynikající vína pocházející z Egypta. Pěstování vinné révy a výroba vín má v Egyptě tradici dlouhou více než 4 600 let a staré egyptské recepty dokazují, že ho  Egypťané používali také k léčení. Lahodná vína se pěstují ve vinicích v deltě Nilu. Například Omar Chajjám – suché, těžké červené víno, Rubis d´Egypte – osvěžující růžové suché víno, Village Gianaclis – trpké, suché bílé víno, Cru de Ptolemées – polosuché, bílé víno.

Další favorité

Velmi oblíbeným nápojem je také čerstvě lisovaná šťáva z pomerančů, citrónů, nebo z cukrové třtiny, anýzový nápoj rakie (který se zde nazývá Zibab) a jediné domácí pivo Stela, které je příjemně lehké.

Muslimové pijí běžně ke všem pokrmům vodu, která se zde nazývá baraka a neobsahuje kysličník uhličitý. Pro turisty se najde v restauracích i alkohol.

Průvodce Egyptskou kuchyní – nápoje a dezertyDezerty

Dezert tvoří sladkou tečku za celou hostinou. Egyptské dezerty jsou většinou velmi sladké a zasytí. Obsahují převážně oříšky, rozinky a většinou jsou zality medem.

Umm ali je jedním z národních egyptských dezertů. Jedná se o rozinkový koláč namočený v mléce a servírovaný ještě za tepla.

Kanafa je dezert z proužků těsta smažených na horkém grilu a plněných ořechy, masem, nebo různým sladkým ovocem.

Mahallabiyya je sladký rýžový pudink a je podáván s pistáciovými oříšky.

Tradiční baklava, která se připravuje z filo těsta, medu a ořechů, patří mezi ty méně sladké.

Naopak Basbousa, která je připravovaná ze semolinového těsta namočeného do medu zasypaného ořechy, je velmi sladkým dezertem.

Vyzkoušejte některé z tradičních receptů Egyptské kuchyně!

Egyptská kuchyně - Baklawa
Egyptská kuchyně - Skořicový čaj -´Irfa
Sahlab - egyptský kořeněný nápoj

Čtěte také:

Egyptská kuchyně - Pohled do historie

Průvodce egyptskou kuchyní – národní pochoutky a speciality

Průvodce egyptskou kuchyní – pochoutky ze zeleniny, masa a ryb

Umění stolování v Egyptě

 

Cestujeme po Egyptě – Sinaj a Rudé moře

Cestujeme po Egyptě – Krásy pouště

Cestujeme po Egyptě – Sedm tipů pro milovníky dobrého jídla a pití

Zdroj: Egypt travel

Notburga
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

tak to je šok, stejné množství kaávy jako cukru


já miluji kávu bez cukru, jak bych mohla vypít tak přeslazenou kávu, prostě nechápu.
Obrázek uživatelky
profil

tak to je šok, stejné množství kaávy jako cukru


já miluji kávu bez cukru, jak bych mohla vypít tak přeslazenou kávu, prostě nechápu.
Obrázek uživatelky
profil
tak to je šok, stejné množství kávy jako cukru


já miluji kávu bez cukru, jak bych mohla vypít tak přeslazenou kávu, prostě nechápu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles