Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Škola vaření – co bychom měli vědět o bylinkách

17. 11. 2006 | Škola vaření

V tomto díle našeho seriálu Škola vaření si povíme zajímavosti o tzv. zeleném koření – tedy bylinkách, které si jistě každá kuchařka ráda vypěstuje na své zahrádce nebo za oknem a které specificky doplňují chuť každého pokrmu a zároveň jej zdobí. Proto by je každá správná kuchařka měla znát.


Na úvod pro Vás máme několik rad a zásad, jak bylinky zpracovávat a jak s nimi zacházet, abychom uchovali jejich vůni a aroma:


1. Používáme-li sušené natě bylinek, musíme je nějakou dobu připravovat společně s pokrmem, abychom opět rozvinuli jejich vůni.


2. Používáme-li natě bylinek čerstvé, jako například bazalku či pažitku, přidáváme je až nakonec přípravy pokrmu, abychom jejich čerstvost a chuť vařením nezničili.


3. Čerstvé natě si pro možnost pozdějšího použití můžeme usušit nebo nechat vyluhovat v oleji, případně je můžeme zamrazit.



4. Natě bylinek, které mají výraznější chuť (např. tymián, rozmarýn, ...), se mohou vařit i se stonky, které na konci vaření vyjmeme.


5. Sušené bylinky mají obvykle méně intenzivní chuť a aroma, než čerstvé, proto množství sušených bylinek bude do pokrmu větší.






Druhy bylinek, které bychom měli znát a které by neměly v naší kuchyni chybět:


Bazalka

Používají se lístky v čerstvém stavu nebo sušené. Bazalka je neodmyslitelně spjatá s italskou kuchyní, používá se do omáček, italských nudlí, k drůbeži, do salátů, na pizzu, do bylinkového másla, tvarohu, na zvěřinu a ryby apod.


Estragon

Jeho svěží chuť připomíná anýz a citron, je známé z pařížské kuchyně, ale hraje významnou úlohu i v klasické kuchyni. Estragon používáme do omáček, na telecí pečeni, do octa apod.


Kopr

Je velmi výrazně vonící nať, která vedle sebe už nesnáší další bylinky. Kopr používáme do okurek, k rybím pokrmům, do omáček apod.


Libeček

Používáme listy, které mají hořkosladkou a intenzivní celerovou chuť. Je velmi aromatický, proto stačí použít třeba jen 2 lístky. Používáme do polévek, masových vývarů, k hovězí pečeni, do salátů, sekané apod.


Majoránka

Je rozemletá směs lístků a květů, silně kořenité vůně. Používá se do polévek, omáček, pod masa, do mletých pokrmů, do paštik a uzenin. Uplatňuje se také v kosmetickém průmyslu.


Pažitka

Používáme nať s mírně cibulovou příchutí, je důležitým zdrojem vitamínu C. Používáme do polévek, omáček, do vaječných jídel, vařené zeleniny, do salátů, vařených jídel, ale také na namazaný chléb, do bylinkového másla a na ozdobu příloh.


Petrželka

Využívá se nať (kadeřavá, ...), která obsahuje významné množství vitamínu C. Je to tradiční svěží zelené koření, výrazně příjemné vůně i chuti. Používáme do polévek, omáček, mletých mas, nádivek, salátů, pomazánek, k zelenině a ke zdobení pokrmů.


Rozmarýn

Používáme lístky čerstvé nebo sušené. Má kořenitou pryskyřičnou chuť a hodí se do polévek, k zelenině, k rybám, masům, do omáček apod.


Saturejka

Používáme čerstvé nebo sušené lístky s kořenitou vůní. Podporuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Používáme do brambor, pomazánek, do bylinkového másla, do omáček, k masům apod.


Šalvěj

Je koření středozemí, kde se používá již po staletí. Požíváme čerstvé nebo sušené listy, které jsou pikantní, jemně nahořklé chuti. Používáme k masům, zejména k telecímu, jehněčímu a skopovému, k játrům, k rybám apod.


Tymián

Používáme listy a květy, většinou sušené, které jsou výrazné nikoli však ostré chuti. Používáme ho do sekaných mas, ke zvěřině, do salátů, do omáček, k zelenině, k pečením apod.


Čtěte také:
Škola vaření – co bychom měli vědět o koření
Škola vaření – co bychom měli vědět o směsích koření I.
Škola vaření – co bychom měli vědět o směsích koření II.


Markéta Zemanová
Chytrá Žena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak to ma ozaj zaujíma
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles