Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Víno na kuráž i na lásku!

12. 05. 2009 | Škola vaření
Každý člověk má jinou představu o romanticky stráveném večeru. Co k němu ale nepochybně patří? Svíčky. Příjemná hudba. Milostné objetí. A především číše kvalitního vína! A to ať už bílého, červeného či růžového. Již samotné otevření lahve může být pro mnohé těžkým oříškem, což teprve takové servírování! Abyste si romantiku nezkazili, máme pro vás několik zajímavých typů.

Víno je tradičním nápojem, který je lidstvu znám již od starověku. K nám do Českých zemí přivezl vinnou révu Karel IV. v době své vlády, v polovině 14. století, z Francie. Většina států světa má své vinice, kde pěstuje vlastní, typické odrůdy. Díky tomu tedy můžete na celém světě ochutnat nepřeberné množství vín, ať již kvalitních s přívlastkem, tak i běžných, konzumních. Každodenní pití vína není na škodu. Ovšem pouze v případě, že ho pijete v malém množství. Tři lahve na jeden zátah vám možná na chvíli dobře udělají, ale pravděpodobně vám druhý den nebude nejlépe. Ale jak se říká, proti gustu žádný dišputát!

Nalijme si čistého vína!
Již samotné otevření lahve vína, může být občas tvrdý oříšek. Korkové špunty většinou zneškodníte lehce, horší je to se špunty voskovými. Ty jsou přisáté k skleněné lahvi a musíte vyvinout opravdu velikou sílu, abyste je vyndali. Pokud váš miláček není kulturista a vaše stará vývrtka není z nejfunkčnějších, pořiďte si nového pomocníka – elektrickou vývrtku, kterou nabízí český výrobce domácích pomocníků ETA. Umožní vám rychlé a jednoduché otevření lahve. Stačí ji jen nabít a pak jen otvírat a otvírat. Na jedno nabití dokáže otevřít až 40 lahví. Vypadá navíc velice elegantně, proveden je v černé a stříbrné barvě.

Abyste při nalívání víno nebryndali nikde po stole a aby vám nestékalo po lahvi, udělejte si z proužku ubrousku jednoduchou manžetu. Stačí ubrousek rozložit na polovinu a přehnout ho několikrát do zhruba dva centimetry širokého proužku. Ten pak jednoduše omotejte okolo hrdla lahve. Ubrousek slaďte s ostatní výzdobou stolu. Nebude tak jen funkčním prvkem na lahvi, ale i neobvyklou dekorací.

Ať na vzduchu  nezvětrá
Nechcete-li, aby vám víno vyprchalo, v případě, že ho samozřejmě nevypijete během večera, pak se vám bude hodit speciální špunt. Ten utěsní láhev a znemožní přístup kyslíku. Díky tomu se uchová dobrá vinná chuť déle a víno pomaleji kvasí a mění se. Neznamená to ale, že takto můžete víno skladovat nějak zvlášť dlouho. Když je otevřené, je dobré ho vypít co nejdříve. Takový špunt je vyroben z gumového materiálu, aby zaručil absolutní přisátí k lahvi. Velikostně je přizpůsoben klasické velikosti lahve, a to 0,7 litru. Vrchní část bývá z nerezu, chrómu či barevného plastu a bývá zajímavě tvarována. Co vás pobaví, je sada dvou těsnících zátek s názvem Saint and Sinner. Jak název napovídá, jde o špunty ve tvaru andílka a ďáblíka. Můžete si vybrat podle vaší nálady, kterou si vyberete pro večer s vaším miláčkem. K Valentýnu se také skvěle hodí zátka s velikým červeným srdcem na konci.

Pijte s grácií a vkusem
Možná preferujete stáčené víno přímo z fonoték a sklípků. Není ale moc estetické, lít si ho při romantické chvilce z plastové lahve do skleničky. Ohrožuje to i vaše sklo, protože velké plastové lahve jsou nevyzpytatelné a neopatrným stlačením lahve může dojít k jeho rozbití. Přelijte si proto stáčené víno raději do vkusné a elegantní karafy. I vám se bude pak lépe nalívat.
Karafy jsou k dostání v mnoha podobách a designech – s držadlem, bez něj, s nálevkou, baňaté, podlouhlé, zahnuté, zkroucené a mnoho dalších. Seženete je především ve specializovaných obchodech se sklem a porcelánem, ale i na internetu. Nejlevnější kousky stojí už od 150 korun, lepší a zajímavější koupíte od 600 korun. Cena se ovíjí nejen od ojedinělosti designu, ale i od kvality materiálu. Karafy se dokonce prodávají v sadách se skleničkami na víno. Můžete si tak pořídit pěkný set, který ocení i vaši hosté. Opravdová krása, elegance, originalita a funkčnost se skrývá například v Riedel Amadeo karafě. Ta svým vzhledem vzdáleně připomíná labuť. Snoubí se v ní lehkost s ladností.

Vínečko bílé, vínečko rudé
Výběr vína je samozřejmě na každém z nás. S ním ale musíte vybrat i správné skleničky, do nichž budete víno servírovat. Každá sklenička se totiž hodí pro jiný druh nápoje. Můžou se vám plést skleničky na koktejly, pivo, Martini, šampaňské a další druhy vína. Dá se ale lehce určit, který nápoj patří do té a té sklenice. Do buclaté skleničky na whisky si těžko nalijete šampaňské a do úzké flétny na šampaňské zase pivo.
Když si pořizujete skleničky na víno, vybírejte tedy podle toho, abyste měli jeden druh na červené a jeden druh na bílé víno.Aby se vám nestalo nějaké faux pas před návštěvou. Lidé zabývající se vínem rozlišují sklenice na víno i podle odrůdy vína, to je ale pro běžnou domácnost naprosto zbytečné. Málokdo má tolik úložných prostor, aby mohl skladovat dvacet sérií sklenic.

Jaký je tedy rozdíl mezi skleničkami na červené a bílé víno? Sklenice na červené víno jsou trochu buclatější a větší než ty na víno bílé. Navíc mohou být na tlustších a kratších nožičkách. Jejich sklo může být silnější. K bílému vínu se hodí více elegance – tenké sklo, úzké nožičky a podlouhlejší tvar. Pozor ale, abyste si je nespletli se skleničkami na sekt.
Na šampaňské jsou vhodné úzké, dlouhé skleničky. Říká se jim flétny. Šampaňské z nich chutná skvěle. Kromě toho také dobře vypadají, jsou elegantní a honosné, i když na nich vlastně není nic zvláštního. Netradiční, ale velmi zajímavé jsou skleničky na šampaňské ve tvaru malých karaf nebo váziček. Prodávají se krásně zabalené v sadách po dvou kusech. Jsou skvělým dárkem pro vaše blízké. Můžete si tak sami zvolit, kolik jich budete chtít. V případě rozbití není problém dokoupit si nové.

Pití vína, jak vidíte, se dá zpestřit mnoha zajímavostmi a netradičními způsoby. Co si budeme nalhávat, nejdůležitější je pro nás stejně samotná konzumace. Proč si ji ale nevychutnat při svíčkách s milovanou osobou? Neváhejte a skočte si pro svou oblíbenou značku, aby byl i pro vás dnešní večer navždy zapamatovatelný.

Zdroj: Spotřebiče.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale ono pokud otvíráte víno 4x do rokoa obyčejná vývrtka opravdu stačí!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj