Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

1. máj – od vražd k polibku pod třešní

8. 05. 2014 | Svátky
1. květen se slaví z různých důvodů: je to nejen svátek práce, ale třeba i světový den astmatu nebo v Řecku den jara. V České republice se 1. máj slaví ještě z jednoho vznešeného důvodu: lásce. Proč patří toto datum k celosvětově významným a jaké postavení má 1. květen u nás?

Od stávek ke svátku

1. květen neboli 1. máj je už více než jedno století pevně zapsán do historie jako svátek práce. Původně se slavil na počest tragických událostí souvisejících se stávkou ve Spojených státech. Jak to všechno začalo a jak se svátek práce slaví v současnosti?

V roce 1886 proběhla v Chicagu generální stávka iniciovaná hnutím za 8hodinovou pracovní dobu, jejíž zavedení si mnoho průmyslových odvětví přálo právě od 1. května. I když v toto datum nedošlo k většímu neštěstí, o dva dny později se již situace vyostřila a při shromáždění v témže městě se policie střetla se stávkujícími, z nichž několik zastřelila. 4. května pak následkem výbuchu bomby na náměstí Haymarket zahynulo několik policistů a civilistů.

1. máj – od vražd k polibku pod třešníZa smrt strážců zákona pak bylo i přes absenci důkazů odsouzeno několik anarchistů, z nichž jednoho nestihli popravit, protože spáchal sebevraždu. Na památku těchto anarchistů pak probíhaly od roku 1888 na 1. května demonstrace, v roce 1890 se pak iniciativou francouzských odborářů začal slavit 1. 5. svátek práce.

V témže roce se tedy poprvé začal svátek práce slavit i v České republice, konkrétně na Střeleckém ostrově. Češi byli ovšem součástí i výše popsaných předchozích událostí – jedním ze zatčených demonstrantů v Chicagu byl český anarchista a básník Josef Boleslav Pecka. Na mezinárodním setkání, které vyústilo v rozhodnutí o oslavách 1. máje jako svátku práce, pak byli přítomni i 2 čeští delegáti české sociální demokracie. K oslavám svátku práce se postupně přidávaly nejrůznější politické proudy, které 1. máj slavily po svém (například prvomájovými průvody v zemích reálného socialismu). Demonstrace nejrůznějších politických stran, skupin a hnutí v tento den probíhají dodnes.

1. máj, lásky čas

Nepokoje, z nichž vzešel svátek práce, začaly až koncem 19. století; oslava 1. máje v Česku jakožto dne zasvěcenému lásce má ovšem svůj původ dříve. Český literární romantik Karel Hynek Mácha totiž vydal svou lyricko-epickou skladbu Máj už v roce 1836 a i přes dobovou kritiku je dnes u nás považována za symbol 1. máje jakožto oslav lásky. I proto bývá v tento den v Praze zvykem nosit na Petřín květinu k soše tohoto básníka. Den patřící zamilovaným pak také souvisí s tradičními, již pohanskými oslavami jara.  

Na 1. máje se například odedávna vztyčuje máj neboli májka, holý kmen stromu s věncem, květinami, fáborky a pentlemi na jeho vrcholu. Kromě stavění velkých májí pro celou vesnici mohl mládenec stavět i malé máje na dvoře dívky, které tím chtěl vyjádřit náklonnost a úctu. Dalším romantickým zvykem pak bývaly tzv. chodníky lásky, kdy se mezi domy milenců vysypávala cesta, která jejich bydliště propojila.

Nejtradičnějším způsobem, jak se svým protějškem oslavit 1. máj, je polibek pod rozkvetlou třešní. Traduje se, že polibek má dívce či ženě zajistit celoroční svěžest a má předcházet tomu, aby tzv. uschla. Vztah milenců, kteří se na 1. máje políbí pod rozkvetlou třešní, má navíc podle tradice vydržet po celý další rok (ideálně do dalšího polibku). 1. květen má tedy zejména v České republice jedinečné postavení, a přestože mnoho z jeho historie má negativní pozadí, v současnosti u nás převládá jeho nejkrásnější význam – tedy den zasvěcený lásce.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
byl před osmi dny. Tak nevím, proč o něm psát dnes 8. května. To si z nás redakce dělá legraci?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles