Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

10 chyb při odpovídání na pracovní inzeráty

9. 04. 2014 | Finance
Pokud hledáte práci, rozhoduje o pozvání na osobní pohovor hlavně vaše reakce na inzerát. Uchazeči o zaměstnání odpověď často podceňují a neuvědomují si, kolik informací dokáže zkušený personalista z pár zaslaných řádků vyčíst. Podívejte se na deset chyb, kterým byste se měli při odpovědi na pracovní inzerát vyhnout.

Překlepy, ničím zajímavý text či nepřipojený životopis. Těmito nedostatky personalisty určitě neohromíte. Přinášíme vám proto souhrn deseti nejčastějších nešvarů. Pokud se jim vyhnete, značně zvýšíte svou šanci na pozvání k pracovnímu pohovoru.

1. Ponecháte automatický text odpovědi.
Při odpovědi na pracovní inzerát se často vytvoří automatický text odpovědi. Neměli byste však kvůli tomu pouze vyplnit své osobní údaje, přidat životopis a kliknout na tlačítko Odeslat. Součástí odpovědi by měl být takzvaný motivační dopis, ve kterém zaměstnavateli stručně sdělíte, proč byste se právě vy hodili na danou pozici nejlépe a jaké máte zkušenosti s konkrétní pozicí.

10 chyb při odpovídání na pracovní inzeráty2. Nevíte, komu jste odpovídali.
Odpovídat v rychlosti na několik desítek různých inzerátů naráz není dobrý nápad. Ztratíte přehled o tom, komu jste odpovídali, a když se vám potenciální zaměstnavatel ozve, nevíte, zda vás zve na pohovor na administrativní pozici, či na místo krupiéra v kasinu. Inzeráty se z pracovních webů průběžně mažou, proto je už nemusíte zpětně dohledat. Nejlepším řešením je vytvořit si textový dokument, kam si poznamenáte, komu, jak a kdy jste na pracovní inzerát odpovídali. 

3. Nemáte základní přehled o zaměstnavateli.
Před odpovědí byste měli znát základní údaje o společnosti, které odpovídáte. Často je najdete na firemním webu. Budete tak moci napsat lepší motivační dopis, a to hlavně v případě, že firma poptává více pracovních pozic naráz, o které byste se rádi ucházeli.

4. Posíláte všem stejnou odpověď.
Tato chyba je podobná té první, jen už máte vytvořený motivační dopis. Problém je, že jej posíláte všem zaměstnavatelům v nezměněné podobě. Motivační dopis by měl být upravený pro každého zaměstnavatele zvlášť. Můžete do něj například uvést informace, které vás zaujaly na firemním webu.

5. Omylem pošlete odpověď na jiný inzerát.
Nikdo není neomylný, a tak se vám může stát, že pošlete motivační dopis na pozici zdravotní sestry zaměstnavateli shánějícímu masérku. Vždy se proto raději dvakrát ujistěte, že daný motivační dopis odpovídá správné pracovní pozici.

10 chyb při odpovídání na pracovní inzeráty6. Zapomenete přiložit životopis.
Motivační dopis je sice důležitý, ale vaše zkušenosti zaměstnavateli sdělí hlavně správně sepsaný životopis. Proto se vždy utvrďte, že jste jej opravdu přiložili a příloha se před odesláním zprávy opravdu načetla.

7. Stáváte se tazateli.
Místo abyste v odpovědi „prodávali“ sami sebe, zahrnete potenciálního zaměstnavatele dotazy na plat, dovolenou či pracovní dobu. Na takové otázky je čas až při pracovním pohovoru, ne v odpovědi na inzerát.

8. Neusilujete o práci, v níž hodláte vydržet.
Hledejte aktivně především pracovní pozice, jež vás budou bavit a které budou odpovídat vašim představám natolik, abyste na nich dokázali dlouhodobě vydržet. Pokud vás práce skutečně zaujme, bude se vám psát motivační dopis mnohem lépe.

9. Zbytečně spěcháte.
S odpovědí na inzerát byste si měli dát záležet, ne ji jen sepsat a rovnou odeslat. Je třeba si odpověď po sobě přečíst, opravit případné chyby, rozdělit text do odstavců a zamyslet se nad vhodnějšími formulacemi. Personalisté rádi uvidí, že jste si při odpovědi dali záležet. Řada uchazečů hledá nové místo tak, že si po celém dni večer sedne na hodinu k počítači a pošle životopis všude, kam může. To je samozřejmě špatně a časem se to projeví ve statistikách personálního serveru nebo přímo personalistů. Zároveň to svědčí o tom, jaký má potenciální zaměstnanec přístup k práci. I k hledání nového místa je potřeba přistupovat profesionálně, protože v daný okamžik je vaší prací sehnat si práci stejně dobrou či ještě lepší než byla ta poslední. Navíc přes den máte větší šanci, že si zaměstnavatel vaši odpověď přečte hned.

10. Odpovídáte ve špatnou dobu.
Na pracovní nabídky byste měli odpovídat od pondělí do čtvrtka. Řada personalistů už totiž v pátek nové odpovědi uchazečů nečte a podívá se na ně až v pondělí. Nejhorší čas na odpověď na pracovní inzerát je páteční večer. Za prvé je téměř jisté, že si váš e-mail nikdo hned nepřečte, za druhé se před vás v e-mailové schránce dostanou všechny zprávy poslané přes víkend a v pondělí ráno. Až si personalista otevře v pondělí ráno poštu s desítkami odpovědí, může tu vaši jednoduše přehlédnout.

Zdroj: ANNONCE
Notburga
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Situace je dost špatná.Někdo,kdo je velice šikovný se nedokáže "prodat",protože není literárně nadaný a nebo se nedokáže jednoduše vychvalovat.Už je nepříjemné při pohovoru,pokud vůbec k němu dojde,nadřazenost přijímajícich.Vůbec se nedivím,že dnes mají plno práce psychiatři a někteří lidé,že situaci vůbec neunesou.A návštěvy u psychiatra to je jen oddálení problémů,ale nikoliv řešení situace.A dovedete si představit,pokud se nějak dozví potenciální zaměstnavatel,že jste se léčili u psychiatra,jakou pak máte šanci?A garantuji Vám,že dnes se dostane na veřejnost hodně věcí,které by měly zůstat utajeny.Asi se ze mne stává pesimista,ale,bohužel,tato doba mi vzala iluze.
Obrázek uživatelky
profil
ani se nedivím že to jde od 10 k 5, když o lidech rozhodují nadřazení frajírci "pracující" 4 dny v týdnu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles