Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

10 dobrých rad, jak se chovat k člověku s rakovinou

30. 07. 2014 | Nemoci
S tím, jak se z rakoviny stává „věc veřejná“ a začíná postihovat stále větší počet lidí, roste i povědomí veřejnosti o možných způsobech její léčby. Často však mezi lidmi kolují naprosté mýty, které  si každý může přečíst na internetu. Pocházejí od takzvaných léčitelů, kteří údajně znají ten správný způsob, jak zbavit nemocného této zákeřné choroby. Onkologičtí pacienti často musí čelit i radám svého okolí, které však vývoj nemoci nedokáží zvrátit a leckdy oddalují potřebnou léčbu, která může znamenat rozdíl mezi dalším životem a smrtí.

Věřit mýtům nebo lékaři

= rozdíl mezi životem a smrtí

Po vyslechnutí pozitivní diagnózy onkologického nálezu řada nemocných usedá k internetu, kde tráví celé dny hledáním informací, které by jim pomohly lépe se s chorobou vypořádat nebo nad ní dokonce zvítězit. Na jedné straně stojí náročná farmakologická terapie či ozařování, na straně druhé jednoduché tipy, které „nebolí“. Vždyť často, dle nejrůznějších webových stránek, pouze stačí koupit „zázračný“ potravinový doplněk.

Mnoho lidí si obtížnost komunikace s nemocným uvědomí teprve poté, co člen jejich rodiny, jejich kamarád či známý chorobou onemocní. Najednou zjistí, že není snadné najít vhodná slova, která by osobě trpící zákeřnou chorobou když ne pomohla, tak alespoň neublížila. Odborníci proto radí nejdříve si o chorobě zjistit alespoň základní informace. Je dobré si také promluvit s dalším blízkým dané osoby, který o jeho stavu ví nejvíce. Rovněž pomůže, pokud budete mít na vědomí následující rady.

10 dobrých rad10 dobrých rad,

jak se chovat k člověku s rakovinou


1. Před návštěvou nebo udělením rady nemocnému jej požádejte o svolení. Ujistěte
jej zároveň, že je naprosto v pořádku, pokud odmítne.

2. Nebojte se plánovat před nemocným budoucnost, která se jej týká. Umožní mu to dívat se na nadcházející období poněkud pozitivněji. Nepřehánějte to však s příliš optimistickými výhledy.

3. Nebojte se velmi opatrně použít humor, pokud vycítíte, že nastal vhodný okamžik.
I přes svou tíživou situaci se i nemocný potřebuje zasmát.

4. Nebojte se prožít s nemocným i smutek. Neignorujte nepříjemná a nepohodlná témata
či pocity.

5. Udělejte si čas na to zavolat nemocnému například jednou týdně. Dejte mu vědět, kdy budete volat a zároveň jej ujistěte, že je zcela v pořádku, pokud hovor nepřijme, nebude-li na něj mít náladu.

6. Nabídněte mu praktickou pomoc s konkrétními úkony, například s hlídáním dětí či domácího mazlíčka, nákupem nezbytností, návštěvou úřadů či lékaře.

7. Snažte se, aby stav nemocného nenarušil váš vztah. Pokud je to možné, chovejte se k němu jako před nemocí.

8. Ve vhodných chvílích se maximálně pokuste udržet téma hovoru dál od choroby. Promluvte si s ním například o vašich společných koníčcích či jiných každodenních tématech.

9. Navrhněte nemocnému, že s vámi může strávit večer mimo domov, například v kině, divadle či v restauraci.

10. Vždy plánujte flexibilně a počítejte s tím, že nemocný může kvůli svému stavu,
ať psychickému či fyzickému, plánovaný program na poslední chvíli zrušit.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !