Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 dobrých tipů, jak bez trápení shodit povánoční/zimní kila

10. 01. 2011 | Diety
Vanilkové rohlíčky, vánočky, svařené víno, bramborový salát a silvestrovské chlebíčky… Kdyby existovala na světě spravedlnost, kalorie přijaté v době vánočních svátků by se neměly počítat. Bohužel tomu tak není, a tak se většina z nás v lednu bojí postavit na váhu a zápasí se zipem kalhot, které se přes svátky snad musely srazit. Naštěstí se napáchané škody dají celkem snadno napravit, a to i bez krutých a zdraví škodlivých diet. Stačí dočasně zařadit do svého režimu následujících deset tipů a vánoční kila se zaručeně nedožijí jara.

1.    Nehladovějte

Ačkoliv jednodenní půst s dostatečným příjmem tekutin umožní organismu odpočinout si a pomůže se stažením žaludku, delší hladovění není žádoucí. Z dlouhodobého hlediska vám totiž s hubnutím vůbec nepomůže - naopak zpomaluje metabolismus. „Jíte-li příliš málo, místo hubnutí se po určité době redukce hmotnosti zastaví, protože tělo ve strachu, že bude deset-dobrych-tipuhladovět dále, ukládá sebemenší příděl kalorií do tukových zásob na horší časy,“ vysvětluje MUDr. Pavel Šácha.

2.    Jezte pravidelně

Rozhodne-li se někdo hubnout, často ho napadne, že svého cíle dosáhne díky vynechávání některého denního jídla, např. snídaně nebo večeře. Nebo vydrží celý den o zelenině, ale večer ho přepadne vlčí hlad a vybílí lednici. Ať už zvolíte jeden nebo druhý, riskantně si pohráváte se svým metabolismem. Lékařské výzkumy i zkušenosti těch, kdo úspěšně zhubli, prokázaly, že jediným způsobem, který dlouhodobě funguje, jsou pravidelně konzumované menší dávky jídla. Ideální je jíst pětkrát denně menší porce, a to každý den ve stejnou dobu.

3.    Choďte pěšky
Pravidelné sportování je samozřejmě tím nejlepším způsobem, jak se zbavit nechtěných kil. Ovšem jestli jste až dosud necvičili, pravděpodobně se vám nebude chtít koupit si permanentku do fitness centra nebo začít denně běhat. Dobrá zpráva je, že výsledků můžete dosáhnout i s daleko menší námahou. Stačí vědomě přidat každý den krátkou procházku. Můžete třeba vystoupit cestou do práce o dvě zastávky dřív nebo zapomenout, že máte v domě výtah. Hubnutí možná nebude tak rychlé, jako kdybyste cvičili cíleně, ale existuje vyšší šance, že vytrváte. Přece jen je pohodlnější i rychlejší vyšlapat tři patra, než se sbalit a vypravit se do tělocvičny.

4.    Vynechejte sladkosti
Chuť na sladkosti je postrachem všech, kteří se snaží zhubnout. Může mít několik příčin a svoji roli hraje i inzulín a stres. „Stres komplikuje práci trávicí soustavě. Máte už dávno hlad, ale žaludek je vlivem stresu stažený a trávicí šťávy se téměř nevylučují, takže na pořádné jídlo nemáte ani pomyšlení. Jediné, co jste schopni do sebe dostat, je sladkost – její trávení nebývá pro tělo náročné,“ vysvětluje MUDr. Pavel Šácha. „Budete-li jíst pravidelně a vyváženě a naučíte se najít si na jídlo klid, vynechání sladkostí z vašeho jídelníčku půjde mnohem snáz. Jako šidítko si můžete dopřát třeba ochucenou vodu bez cukru nebo malou porci ovoce,“ dodává MUDr. Šácha.

5.    Netrapte se bez pomoci

V lékárnách existuje celá řada pomocníků, kteří vám s hubnutím pomohou. Vyzkoušet můžete třeba metodu jihoafrických domorodců, kteří na lovu neměli čas jíst, proto přežvykovali rostlinu Hoodia gordonii, která snižuje chuť k jídlu a pomáhá vyrovnat hladinu cukru v krvi. Pokud jste vzali vážně sportování, se spalováním tuků a regenerací organismu po cvičení vám pomůže doplněk stravy Fitme Slim& Burn. Významně napomáhá zvyšovat sportovní výkonnost tím, že urychluje přísun kyslíku do buněk a podporuje přeměnu tuků v energii.

6.    Přidejte tekutiny
Hlad je převlečená žízeň, říká staré rčení. Proto vám s hubnutím pomůže, zvýšíte-li příjem tekutin. Postavte si na pracovní stůl láhev s vodou, budete-li ji mít na očích, vypijete víc. Do vody můžete přidat pár kapek šťávy nebo vymačkat citrón. Dobrým pomocníkem jsou také zelené a bylinkové čaje, které fungují močopudně a pročisťují organismus. Pozor však na slazené limonády a alkohol, patří do tábora záškodníků.

7.    Volte zdravědeset-dobrych-tipu
Knížek a článků o hubnutí jste již jistě četli dost a dost. Teoretická výbava by tedy byla dostatečná, ale nedaří se vám poučky aplikovat v praxi? Zkuste při nákupech a objednávání jídla přemýšlet a volte zdravější variantu. Natáhnete-li ruku po pečivu, vyberte si celozrnné, sáhnete-li po sýru, volte ten s menším množstvím tuku. V restauraci zapomeňte na smetanové omáčky a knedlíky a vybírejte z ryb, kuřecího masa a zeleninových příloh.

8.    Choďte včas spát
Výzkum chicagské univerzity prokázal, že lidé držící redukční dietu, kteří spali denně 8,5 hodiny, ztratili o 55% více tělesné váhy než ti, kteří spali 5,5 hodiny. „Nedostatek spánku totiž upravuje v těle produkci hormonů leptin a ghrelin. Leptin říká mozku, že jste sytí a po probdělé noci jeho produkce klesá, zatímco se zvyšuje produkce ghrelinu, který vyvolává hlad,“ vysvětluje MUDr. Šácha. Pokud biologie nepatří mezi vaše koníčky, argumentem může být fakt, že čím dříve půjdete spát, tím menší je pravděpodobnost, že vás večer přepadne hlad nebo nutkavá chuť na sladké.

9.    Hřešit je lidské
Největší dietní chybou je vzdát zdravý životní styl po prvním prohřešku. Týden se přísně hlídáte a v neděli nevydržíte a sníte dva žloutkové věnečky. Druhý den máte obrovské výčitky svědomí a řeknete si, že nemáte žádnou vůli a že už nikdy nezhubnete, a špatný pocit zajíte čokoládou, protože teď už je to jedno. Všechno špatně! Hřešit je lidské a málokdo má pevnou vůli dodržet svá dlouhodobá předsevzetí. V hubnutí platí jednoduchá matematika – je třeba víc energie spálit než přijmout. Kalorickou bombu proto musíte vyvážit. Stačí, když zmenšíte porci večeře a vyšlápnete si na delší procházku nebo zajdete na hodinu aerobiku.

10.    Stanovte si plán a odměňujte se

Byť je tento bod v našem seznamu poslední, plánováním byste měli hubnutí začít. Sedněte si ke stolu a sepište si důvody, proč chcete zhubnout. Pak realisticky uvažte, kolik kilo potřebujete shodit, a vynásobte dvěma. Vyjde vám počet týdnů, po které je třeba výše uvedené rady dodržovat. Za týden je totiž vhodné shodit 0,5 kg. Víc by mohlo být zdraví škodlivé. Každý týden si za dodržení plánu dopřejte odměnu, ale pozor – ne v podobě jídla. Ať už půjde o masáž, příjemnou koupel, novou knížku nebo o číslo menší tričko, odměny posílí vaši motivaci.

Zdroj: Prozdravi.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 10 dobrých tipů, jak bez trápení shodit povánoční/zimní kila:

10 dobrých tipů, jak bez trápení shodit povánoční/zimní kila
10 dobrých tipů, jak bez trápení shodit povánoční/zimní kila
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
do práce chodím pěšky,mám to skoro 4 km a z práce taky.Dělám v obchodě na pokladně,takže celou dobu stojím,pípám zboží(mávám rukama)na jídlo není žádný čas,takže se najím před a po práci.Doma taky pořád něco dělám a nehubnu.Nemám nějak velkou nadváhu(64 kg při 162cm),ale pár kilo by to dolů chtělo.Jenže je mi 47let a to už se hubne špatně.
Obrázek uživatelky
profil
Spím pravidelně 9 hodin denně a že bych hubla,to teda nepozorujiSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
už len to dodržať
Obrázek uživatelky
profil
jeje spánek pomúže....to budu spat jak medvěd ...pořád a zhodím Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles