Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

10 důležitých tipů pro cestování s dětmi

11. 07. 2018 | Praktické rady
Cestování s dětmi se může i v případě celkem banální nevolnosti nebo průjmu rychle změnit na ne dvakrát příjemné dobrodružství. Ať už na pláži, v horách nebo ve městě – s těmito tipy budete na případné nepříjemnosti dobře připraveni.

Před cestou zajděte k lékaři
Abyste měli jistotu, že vy i vaše děti máte pro plánované destinace všechna potřebná očkování, je vhodné před delší cestou navštívit praktického lékaře. Včetně toho vám lékař může poradit s vybavením lékárničky a eventuálně předepsat léky na předpis. V lékárničce by každopádně neměly chybět základní léky pro případ první pomoci, jako jsou obvazy a náplasti, pinzeta, nůžky, dezinfekce, teploměr, analgetika, masti na rány a štípnutí hmyzem nebo na úžeh, kapky do očí i uší, léky na průjem a nevolnost a širokospektrální antibiotika, která ovšem konzultujte se svým lékařem.

10 důležitých tipů pro cestování s dětmiNezapomeňte se pojistit
Pro cesty do zahraničí je nutné mít dětský pas nebo mít děti zapsané ve vlastním a pro případ úrazu nebo nemoci mít cestovní pojištění. Úrazové pojištění nestačí, je třeba si sjednat také cestovní pojištění. To kryje hlavně léčebné výlohy, které vzniknou pojištěnému v důsledku onemocnění nebo úrazu během dovolené v zahraničí. Platí se z něj ambulantní i nemocniční ošetření, léky, zdravotní pomůcky, transport. Z úrazového pojištění se platí odškodnění za trvalé následky úrazu, tedy za omezení/handicap, který úrazem vznikne v ČR i v Evropě, nikoli však samotná léčba nebo záchrana. Nespoléhejte jen na průkaz veřejného zdravotního pojištění. Ten sice platí v zemích EU, nicméně zaplatíte lokálně běžnou spoluúčast a ta je zpravidla podstatně vyšší než v ČR. S cestovním pojištěním máte pokrytí nezbytných nákladů bez spoluúčasti.

Dokumenty a doklady si pečlivě uschovejte
V případě lékařského ošetření si schovejte všechny doklady o léčení a platbách v cizině a co nejdříve po návratu je předejte své pojišťovně. Co se týče cestovních dokumentů, ty mějte ideálně v kopii uložené ve vašem e-mailu. V případě jejich ztráty tak k nim vždy budete mít přístup.

Nevolnost může nastat i při cestě
Mnoho dětí postihuje cestovní nevolnost, kterou může podpořit zejména dlouhá cesta v kombinaci s klikatými silnicemi. Pomoci může sledování okolí spolu s rodiči, které děti zároveň zabaví. Před cestou by se neměli konzumovat obtížně stravitelné potraviny (řízek, pizza atp.) a mléčné produkty. Na cestu je ideální lehčí svačinka jako třeba ovoce. Při jízdě také nezapomínejte na pití. Pokud by se dostavila nevolnost, mějte s sebou příslušné léky, speciální „cestovní“ žvýkačky pro děti nebo můžete využít placebo efektu, například podáním hroznového cukru.

Cestování letadlem
Při cestování letadlem byste neměli zapomínat na pohodlné a teplé oblečení. Zvláště u malých dětí je kvůli možnému nachlazení důležitá také pokrývka hlavy. Během vzletu a přistání je dobré mít u sebe něco k pití, žvýkačku nebo bonbon, které pomáhají vyrovnat tlak v uších. Pokud cestujete dál a cestou tak dojde ke změně časového pásma, děti této změně sice brzy přivyknou, ale v prvních dnech by měly více spát.

Dbejte na hygienu
Protože si malé děti rády a často sahají na obličej, je důležité pravidelné mytí rukou. Také při jezení a pití byste měli být opatrní. Zejména v zahraničí pijte pouze balenou vodu a raději se vyhněte kostkám ledu v drincích. Pokud máte zajištěné jídlo formou bufetu, jezte pouze vařené jídlo, saláty a loupané nebo krájené ovoce raději vynechte.

Chraňte se před sluncem
Na pláži a v horách je důležité mít (nejen) pro děti dobrý opalovací krém a dostatečné množství pití. Pro ty nejmenší je vhodný opalovací krém s minerálním filtrem. Děti byste před sluncem měli chránit také pokrývkou hlavy, slunečními brýlemi a vhodným oděvem. Polednímu slunci je nejlepší se zcela vyhnout. Pokud by se děti i přesto spálily nebo dostaly úžeh, jako první pomoc jsou ideální chladivé obklady nebo krémy. Pochopitelně by také měly být schované ve stínu. V případě vážnějších popálenin vyhledejte nejbližšího lékaře. Potíže spojené s přemírou sluníčka jsou nejčastějšími problémy, které pojišťovny v létě řeší s klienty na dovolené u moře.

Co dělat při žahnutí medúzou nebo šlápnutí na ježka
Jed medúz může při styku s kůží způsobit velmi bolestivé kožní reakce. Pokud se děti v moři dostanou do kontaktu s medúzou, měly byste je okamžitě vyvést z vody ven. Postižené místo opatrně očistěte mořskou vodou nebo octem. Sladká voda a dezinfekce mohou zranění naopak zhoršit. Zbytky chapadel medúzy můžete z kůže odstranit pomocí písku. Postiženou oblast pak několik dní ošetřujte octovým zábalem, ledem či chladící mastí. Pokud by se začaly projevovat závratě, nevolnost nebo dýchací obtíže, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Osten mořského ježka je nejlepší co nejdříve odstranit pomocí pinzety a ránu pečlivě vydezinfikovat. V případě bolesti jsou na místě analgetika. Pokud však osten neodstraníte, vyhledejte neprodleně lékaře.

Štípance nepodceňujte
Opatrní byste měli být i při štípnutí hmyzem. Děti si štípance rády škrábou, což však postižené místo může jen zhoršit. Štípanec proto ošetřete vhodnou mastí, v případě otevřené rány ji vydezinfikujte. Před otravnými komáry se lze chránit pomocí repelentů a moskytiéry. Hlídejte i případnou pozdní reakci ve formě kruhového zarudnutí okolo vpichu nebo místa vyjmutí žihadla, popřípadě klíštěte. Nastane-li, vyhledejte lékaře, pravděpodobně bude potřeba nasadit antibiotika jako prevenci závažnější choroby.

SOS náramek
Nechceme malovat čerta na zeď, ale děti se občas někam zaběhnou. Pro tyto případy jim pro jistotu můžete dát cedulku, tzv. SOS náramek nebo náhrdelník, s jejich jménem a kontaktními údaji na vás jako rodiče. Toto jednoduché opatření stačí využívat alespoň ve městech, na nádraží či letišti, kde se vyskytuje větší množství lidí.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobré radySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles