Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 důvodů, proč obohatit svůj jídelníček o ryby

9. 11. 2017 | Péče o tělo
Ryby patří k nejzdravějšímu jídlu, ale sáhněme si do svědomí, jak často je konzumujeme? Jestliže dokážeme spočítat počet snězených ryb za celý rok, je to špatně. Kapr jednou ročně na štědrovečerní tabuli nestačí! Přestože příprava ryb může být náročná a pro mnohé je strašákem, postačí dodržovat několik zásad a vámi připravená ryba bude vynikající. Příprava sladkovodních a mořských ryb je pak snadná a zvládne ji každý.


Deset důvodů, proč bychom neměli ryby v jídelníčku vynechat!

1. Několik způsobů přípravy

Rybu si můžete připravit i doma, snažte se pokud možno vybírat z ryb čerstvých nebo chlazených. Ryby můžete upravit několika způsoby, ale vždy s ohledem na druh. Lín je ideální na smažení či grilování, pstruha můžete snadno upéct nebo připravit na pánvi, siven je vynikající pošírovaný, dušený nebo pečený a sumce si můžeme snadno připravit v troubě anebo na pánvi.

2. Lahodná chuť

Správně upravená ryba, pohladí vaše chuťové pohárky. To, jak bude ryba chutnat se odvíjí nejen od druhu ryby, ale také od toho, zda je čerstvá či mražená. U mořských ryb zpravidla platí, čím větší, tím lepší a s méně kostmi, u sladkovodních ryb mohou být velké, tedy starší ryby tučnější.

proč konzumovat ryby3. Pocit lehkosti

Ať už si hlídáte váhu nebo máte naordinovanou dietu lékařem, či jen vám prostě nedělají dobře těžká jídla, je vhodné sáhnout po rybě. Ryba je lehká a snadno stravitelná, a tak se pocitu těžkosti vyhnete a zažívání vám za to poděkuje. Samozřejmě je důležité připravit rybu tak, aby bylo použito minimum tuků a její lehkost byla zachována, což znamená vyhnout se klasickému smažení v trojobalu.

4. Kvalitní zdroj vitaminu D

Zdrojem vitaminu D je sluneční záření, některé houby, vaječný žloutek a hlavně ryby. Denně by dospělý člověk měl přijmout cca 1000 IU (IU je mezinárodní jednotka) a více. Vitamin D je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, zdravé kosti, jako prevence diabetu, rakoviny, demence apod. Doporučenou denní dávku dokáže pokrýt 150 - 200 g ryby.

5. Ryba jako bohatý zdroj bílkovin

Bílkoviny neboli proteiny jsou jednou ze základních stavebních látek organismů. Nejenže zahánějí hlad (trávíme je až 3 hodiny), ale také pomáhají k odbourávaní tuků a podílí se na obraně organismu. Každý pokrm by měl obsahovat dostatek bílkovin. Maso sladkovodních ryb je tvořeno z 15-20 % bílkovinami (kapr 22,9 g, sardinky 18 g, pstruh 20,55 g, losos 21 g).

6. Zdroj důležitých živin pro správný vývoj a fungování organizmu

Omega-3 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B, hořčík, selen, bílkoviny, vitamin D a mnoho dalších potřebných látek obsahují sladkovodní a mořské ryby. Takové složení je pro lidský organismus blahodárné a prospívá jeho správnému fungování. Je prokázáno, že konzumace ryb také snižuje vznik revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, srdečních onemocnění, mrtvice diabetu prvního typu a dalších autoimunitních onemocnění.
 

7. Konzumace ryb zlepšuje kvalitu spánku

Stres, vyčerpání a nedostatek pravidelného odpočinku se velmi často podílí na nespavosti, kterou trpí nemalá část populace. Studie ukazují, že při konzumaci ryb 3krát týdně se zlepší kvalita spánku a zvýší se energie během dne.

8. Konzumace ryb v dětství pomáhá jako prevence astmatu

Astma je chronický zánět dýchacích cest a patří k nejčastějším onemocněním v dětském věku. Odborné studie ukazují, že pravidelná konzumace ryb dokáže snížit riziko vzniku astmatu až o jednu čtvrtinu.

9. Přispívají k ochraně zraku ve stáří

Lidé, kteří jí vice ryb, mají daleko menší riziko, že se u nich s věkem vyskytne makulární degenerace, což je nejčastější příčina poruch zraku a slepoty.

10. Konzumace ryb slouží jako prevence a léčba deprese

Deprese je závažné onemocnění, kterým trpí čím dál více osob. Za posledních deset let vzrostl počet takto nemocných o pětinu. Omega-3 mastné kyseliny fungují jako prevence proti depresi a zvyšují účinnost léčiv proti depresi. Konzumace ryb tak má značný vliv na vaši psychickou kondici.
Ryby jsou zdravé, ale ne každý je umí připravit správně. Při troše cviku, to ale může zvládnout i začátečník.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
používám doplněk stravy omega 3 rybí olej.
Obrázek uživatelky
profil
Hodně je teď populární sushiSmajlík. Ale syrová ryba pro mě neníSmajlík . Mám ráda makrelu uzenou neho aspoň z konzervy tuňàkaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
11-tý důvod : Čím dál větší znečištění světových moří ropou, mikroplasty, radioaktivitou, chemikáliemi, hnojivy.
Ale ono ani s tím, co vzejde z pevniny to není lepší....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles