Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 mýtů a pověr o kojení

30. 01. 2017 | Kojení
Laická veřejnost, odborníci i vyznavači alternativních přístupů se jednoznačně shodují: ano, kojit se má. Už málokdo ale ví, že kojit může až 99 % žen, a pokud přece jen nastanou nějaké problémy, může snadno pomoci rada zkušené laktační poradkyně.

Je dobré se o kojení dozvědět pár informací už v průběhu těhotenství. Kojení je naprosto přirozený biologický proces, a pokud k němu ženy takto přistupují, stává se milým a příjemným okamžikem. Jestliže přece jenom dojde k nějakým nesrovnalostem, může být v tomto ohledu velmi cenná rada a pomoc zkušené laktační poradkyně.

1.    Naprosto mylná informace je, že maminka má málo mléka: Tyto poplašné zprávy většinou přicházejí v období prvních dnů pobytu miminka doma, během 3. až 6. týdne a během 3. až 9. měsíce jeho života. Jedná se o 2 až 4 dny. Je to období tzv. růstového spurtu dítěte. Situace má ale jednoduché řešení – stačí přikládat dítě častěji k prsu. To tak ukojí své zvýšené potřeby a zároveň se zvýší laktace. Kojit můžete klidně každé dvě hodiny. Je to období trvající jenom pár dnů a určitě stojí za to ho zvládnout.

10 mýtů a pověr o kojení2. Neexistuje jenom jedna poloha na kojení:
Každá maminka si najde svoji optimální polohu, která je jí i miminku příjemná. Poloh vhodných na kojení je ale nepřeberné množství. Pokud nastane při kojení nějaká rozladěnost, řešením může být právě změna polohy. Svá specifika má kojení dvojčat i trojčat.

3. Dítě nepije mléko z bradavky: Pokud maminka dovolí dítěti přisát jenom bradavku, může dojít k bolestivému poškození. Při kojení má mít dítě v ústech celý dvorec.

4. Není nutné stanovit dítěti pevný řád: Po narození dítěte se celá rodina s novým životním rytmem seznamuje a zjišťuje, kde je komu příjemně. Co se týká kojení, neurčujte hodiny vy. Snažte se pochopit své dítě a prs mu nabídněte dle jeho libosti. Netlačte na pilu a věřte, že symbióza se v průběhu šestinedělí sama dostaví.

5. Při jednotlivém kojení se nemusí kojit pouze z jednoho prsa:
Pokud vám vyhovuje, klidně kojte z jednoho prsu, pak z druhého a zase se vraťte k prvnímu a opětovně k druhému. Střídání prsou se doporučuje i pro zvýšení laktace.

6. Vpáčené bradavky: Je zapotřebí konzultovat s gynekologem, zda je váš pocit oprávněný. A pokud se skutečně jedná o vpáčené bradavky, světe, div se, existuje řešení. Formovače bradavek. Doporučují se používat již v těhotenství. A každá zkušená laktační poradkyně vám doporučí vhodnou polohu na kojení, právě s přihlédnutím ke stavu vašich bradavek.

7. Nemocná, bolavá, poničená, plná prsa – ragády, syndrom bělavé bradavky, kandida
…: I přes tyto neduhy se může samozřejmě kojit. Základem ale je, aby byl pro maminku pocit kojení příjemný, a ne doprovázený bolestí a utrpením. Vše má řešení. Bolístky nevznikly tím, že dítě neumí sát, ani tím, že by maminka měla špatná prsa. Hlavní příčina bývá v poloze při kojení. Jenom změna polohy může mamince během pár vteřin pomoci.

8. Co na prsa přiložit v případě problémů?
Jedni radí teplý obklad, druzí ledování. Obě odpovědi jsou správné. Jenom se musí precizně diagnostikovat, jaké nepohodlí se řeší. Potřebujete dítěti pomoci a spustit mléko? Přikládejte teplé obklady nebo si dopřejte teplou sprchu. Bolestivé nalití prsou? Chladný obklad mezi kojením může být první pomocí.

9. Kojící maminka nemusí vypít 6 litrů tekutin:
I takovéto informace kolovaly světem. Kojící maminka pije dle svých potřeb. A pokud vypije doporučené 2 litry, může být zcela v klidu.
10. Má maminka horečku? I tak může kojit: Ano. Žádnou paniku. Maminka může kojit i při velmi zvýšené horečce. Jenom je důležité pomoci jí samotné. Kojit může, ale nejspíš bude mít jen poskrovnu sil na péči o dítě.

Osvědčené vychytávky laktační poradkyně pro spokojené kojení:

10 mýtů a pověr o kojení- Pokud je v období kojení doba, kdy to nejde zcela podle představ, zkuste dítě přikládat
častěji v noci, kdy lépe spolupracuje.
- Chcete-li kojit, nenabízejte dítěti během šestinedělí dudlík. Princip používání dudlíku a sání z prsu je naprosto rozdílný. Je škoda si dobrovolně dávat překážky na cestu k pohodovému kojení. Nevěříte? Zkuste jednoduchý test. Nejprve cucejte svůj palec. A pak zkuste nasát kůži vlastní ruky na hřbetu. Cítíte ten rozdíl?
- V prvních dnech života dítěte si vytvořte příjemnou atmosféru na kojení – intimní osvětlení, hudbu… V tomto období je náročné vzájemné hledání se, ale stojí to za to.
- Nebojte se kojit „tělo na tělo“. A vyzkoušejte i kojení ve vaně s teplou vodou.
- Nepodceňujte u čerstvě narozeného miminka období hledání a samopřisátí. Nikdy na dítě nespěchejte.
- Milujeme babičky, tchyně i zkušené kamarádky-matky. Ale opatrně na jejich rady „Za nás se to dělalo tak a tak. U mě fungovalo to a to.“ Někdy mnoho dobře míněných rad a zmatečných informací z internetu škodí. Při nerozhodnosti opravdu volejte Horkou linku kojení.
- Pokud máte drobně poničené dvorce a bradavky, stává se zázračným lékem samotný vzduch, nebo pomáhá, když je po kojení potřete odstříkaným mlékem.

Kojení v číslech

V současné době se Světová zdravotnická organizace shoduje v těchto informacích:
- První hodina po porodu je důležitá – snažte se o přiložení dítěte k prsu co nejdříve.
- Ideální je výlučné kojení do šestého měsíce věku dítěte.
- Příkrmy je možné zařadit od šestého měsíce a pokračovat přitom v kojení do 2 let dítěte,
dle libosti i déle.
- Pro uchovávání mateřského mléka platí: uchovávejte ho 4 až 6 hodin při pokojové teplotě, v ledničce při teplotě 4 °C 3 dny, v mrazicím boxu při teplotě -18 až -20 °C vydrží 6 až 12 měsíců. Po vyjmutí z mrazicího boxu mléko skladujte nejvýše 10 hodin a NIKDY ho znovu nezmrazujte!

Zdroj, foto: Juklik.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !