Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 tipů jak správně pečovat o trávník

4. 04. 2017 | Zahrádka
Zima letos velmi rychle předala vládu jaru, a tak nastává čas oprášit zahradní nářadí a stroje. Zelená království se totiž začínají probouzet, a pokud chcete, aby se vám to vaše co nejdříve skvělo krásnou zelenou barvou, máme pro vás pár jednoduchých tipů.

1. Uklidit a vyčistit


Po zimě je nutné trávník zbavit odumřelé trávy, spadaného listí, jehličí, větviček a jakýchkoli dalších překážek pro vaši sekačku. Nejlépe v době, kdy ještě tráva nezačala růst, abyste ji nepoškodili hráběmi.

2. Prořezat neboli vertikutovat


Po očištění na vás čeká mech a zplstnatělá tráva. Ty totiž brání pronikání vody, vzduchu a živin do půdy a vytváří podmínky pro vznik nebezpečných plísní. S mechem a plstí si nejlépe poradíte vertikutací, tedy prořezáním půdy do hloubky asi 3 mm. Mezi výhody vertikutace patří také přesekání travních výběžků, což má za následek tvorbu nových travních výhonků a odstranění plevele. Tuto kúru dopřejte trávníku na jaře a na podzim.

péče o trávník3. Provzdušnit


Několikrát ročně můžete trávník provzdušnit buď hráběmi, nebo elektrickým přístrojem. Touto činností trávník šetrně „pročešete“ a zbavíte ho nahromaděné travní plsti a mechu (obzvláště tehdy, když používáte mulčování). Provzdušňováním vytvoříte pro trávník lepší podmínky pro přístup vzduchu, vody a živin.

4. Dosít


Případná vzniklá holá místa po vertikutaci či provzdušnění dosejte novým travním semenem. Zde se doporučuje vybrat kvalitní osivo. Na travní směsi se nevyplatí šetřit. Pamatujte, že aby semena vzklíčila, nesmí vyschnout.

5. Pohnojit


Pro zdravý růst a dostatek sil na boj s rozpínavým plevelem a mechem potřebuje tráva především dusík, fosfor a draslík, ale i další živiny. Dobře pohnojená tráva je hustší, zelenější a odolnější vůči chorobám. Důležité je také dbát na to, abyste v různých ročních obdobích používali vhodná hnojiva.

6. Zavlažit


Obzvláště pro nově vysetá semena je extrémně důležitý přísun vody. Když semena ze začátku vyschnou, tak nevyklíčí, a musíte provést osev znovu.

7. Odplevelit


Nejčastější plevelem, který se objeví na trávníku je pampeliška, sedmikráska, jitrocel, jetelíček, ale i další. Každý druh plevele se objeví v jinou dobu. Nejsnáze se ho zbavíte tak, že ho mechanicky vyrýpnete. Je důležité odstranit ho i s kořeny, jinak vyroste znovu. Na některé druhy plevelů platí pouze chemie.

8. Počkat a posekat


Trávu nechte povyrůst, aby byla stébla silná. Většinou se doporučuje poprvé sekat trávník při výšce 7-10 cm a zkrátit jej o třetinu. Při sekání na výšku menší než 5 cm hrozí dehydratace trávy a snížení biomasy kořenů.

9. Obroubit nebo zastřihnout


Chcete-li udržet tvar trávníku, je potřeba zpevnit okraje pomocí obrub trávníku či použít obrubníky. Jejich okolí pak můžete vhodně upravit a dovést tak vaši zahradu k ideálnímu stavu pro přivítání jara. Na údržbu okrajů trávníků můžete použít také různé ruční zastřihovače nebo speciální trimmery.

10. Vybavit se


Posledním tipem pro krásný trávník jsou spolehlivé stroje a kvalitní nářadí. Pro vaši práci na zahradě potřebujete přece jenom to nejlepší. Nezapomínejte také na údržbu vašeho nářadí a strojů. Tupé nože občas trhají trávu, a tak je nechte nabrousit, aby se vizuální dojem z  opečovávaného pažitu nejlepší. Před začátkem zahradní sezóny také zkontrolujte motorové přístroje. Máte-li např. benzinovou sekačku – prověřte ovládací prvky, vyměňte olej, promažte převody a vyčistěte filtr. Pokud vlastníte sekačku akumulátorovou, tak stačí nabít baterie a údržba minimální.

Zdroj, foto:Gardena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za poučnou informaci,kterou určitě využiji na své chatěSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
s trávnikom je viac roboty ako so zeleninou,keď chcete,aby trávnik dobre vyzeralSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj