Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 tipů na jarní prořez stromů

28. 02. 2016 | Zahrádka
Sníh již skoro roztál a teploty stále stoupají, proto je ideální čas vrátit se na zahradu. Během zimy stromy čelily nepřízni počasí, kterou jim teď můžete vynahradit. Pravidelným řezem udržíte stromy zdravé a stále plodící. S úpravou je vhodné začít až v době, kdy pominou největší mrazy. Proto jsou ideálními měsíci únor a březen. A jak tedy správně postupovat?

Jarní prořezávání stromů následně ovlivňuje zdraví a kvalitu úrody stromů po celý rok. Díky prořezu získá dřevina dostatek světla, pupeny budou moci vykvést dříve a na podzim bude zajištěna bohatá a kvalitní sklizeň. Prosvětlením koruny také zamezíte vzniku mechů a houbových chorob. Je potřeba si uvědomit, že každá odrůda má lehce odlišný způsob a čas prořezu. Existují však pravidla, která se při každém prořezu shodují.

10 tipů na jarní prořez ovocných stromů:

10 tipů na jarní prořez stromů1)    Připravte si vhodné náčiní: na menší větvičky ostré nůžky a na ty větší kvalitní pilky.
2)    U všech ovocných stromů je základem růstu výchovný řez v prvních letech. Díky němu podpoříte jejich zakořenění a bohatší korunu.
3)    Časně zjara prostříhejte nejprve ty odrůdy, které jsou odolnější vůči mrazům. Nároky na optimální řez se u každé odrůdy liší.
4)    Odstraňte nemocné nebo zastíněné větve. Nepokoušejte se však starý strom omladit najednou. Může se stát, že vyžene větve z každého volného očka, které pak porostou prudce vzhůru.
5)    Pravidelným řezem zamezíte vzniku mechů a houbových chorob.
6)    Během prořezu každého stromu udržujte poměr mezi hlavními větvemi a jeho plodným obrostem.
7)    Tvar koruny směřujte tak, aby hlavní větve nerostly pod sebou, ale pravidelně vyplnily celý objem koruny. Aby strom plodil, musí růst jeho větve vodorovně.
8)    Pokud chcete, aby se větev dobře zahojila a dále rostla, proveďte řez šikmo těsně nad pupenem.
9)    Stromový balzám neboli štěpařský vosk, který pomáhá hojit rány, by u jarního prořezu neměl chybět.
10)    Po řezu spadlé větve kolem stromů ukliďte. V opačném případě nalákáte zvěř, která by mohla způsobit na stromech zbytečnou škodu.

Zdroj, foto: Gardena


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za rady...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také muž musí stromy ořezat..pomáhám pak s větvemi..drtím je na štěpkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda