Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

10 věcí, bez kterých se na dovolené neobejdete

5. 08. 2019 | Praktické rady
Sezóna letních dovolených je tady, proto byste měli vědět, na co při balení rozhodně nezapomenout, případně co zavčas pořídit. Abychom vám při přípravách ušetřili trochu času, připravili jsme pro vás 10 tipů na věci, které byste při letním cestování rozhodně neměli nechat doma.

1) Cestovní lékárnička

Kdo už někdy cestoval do zahraničí, ví, že léky jsou v cizině pekelně drahá záležitost. Proto je vhodné si před cestou připravit malou cestovní lékárničku. Do té přibalte především léky proti bolesti a zánětům, cestovní nevolnosti, alergii, chřipce a nachlazení. Největším problémem při delších cestách je sezení v dopravních prostředcích. Snažte se udržet si po celou dobu fyziologickou křivku páteře. Seďte na sedacích hrbolech. Nesmíte mít pocit, že se opíráte o kostrč nebo křížovou kost. Hlavu opírejte o opěrku, nepředklánějte a nevysunujte vpřed.  Nedávejte nohu přes nohu – předejdete tak bolesti v oblasti bederní páteře, křížové kosti, kostrče a kyčlí. V případě, že neřídíte, sundejte si boty. Celodenně utlačená noha ztrácí propriocepci. Občas si promačkejte chodidla, nezapomeňte i na prsty nohou.

Přizpůsobte jízdě časté zastávky a projděte se alespoň 5minut v kuse. Omezíte zatuhlost celého těla. Záleží na podnětech, které budete mít kolem sebe. V případě, že to bude les, pláž, louka, pole – projděte se klidně i bosky. Za zatuhlé svaly může také průvan nebo klimatizace. Neotužujete-li se a nejste zvyklí na častý chlad, omezte toto i při jízdě autem. Svaly při neustálém ochlazování zatuhnou, někdy i tzv. zakřečují. Vzniknou tak zbytečně časté bolesti trapézů a krční páteře.  

2) Náhradní plavky

Ať už chcete sjíždět splavy Ohře nebo se slunit na písečné pláži, vždy se vám budou hodit náhradní plavky. Nejen že je můžete střídat, ale také se mohou stát vaší záchranou v případě, že se vám s prvníma něco stane – utrhnou se ramínka, omylem vám ve vodě uplave svrchní či spodní díl… Jistě takové situace alespoň z vyprávění znáte.


3) Teplé oblečení

Obzvlášť na dovolených platí zákony schválnosti, a tak ani v tropech nemusíte pohrdnout teplejším oblečením. Do kufru si sbalte alespoň jednu mikinu, dlouhé kalhoty a pevnou obuv. Hodit se vám bude také deštník či nepromokavá bunda. Ideálním materiálem pro oblečení na cesty je vlna. Okamžitě se přizpůsobí tělesné teplotě, zabraňuje tak nadměrnému pocení nebo pocitu chladu. Díky těmto jedinečným vlastnostem je v oblečení z ovčí vlny přes zimu příjemně teplo a přes léto se v něm nezpotíte, protože vám pomůže udržovat stálou tělesnou teplotu. Takže výběr oblečení na letní trek v horách (ale třeba i na lehký výběh parkem ve městě) je jasný – ve vlněném tričku či mikině vám bude rozhodně lépe než v tom bavlněném nebo z umělých vláken. U těch totiž stačí, aby po namáhavém výstupu na vrchol kopce zafoukal trochu vítr a nastydnutí je na světě.

4) Opalovací krém

Nechcete-li trpět předčasným stárnutím kůže nebo dokonce rakovinou, nezapomínejte v létě ani na jaře na opalovací přípravky. Nezáleží, jestli slunce svítí celý den nebo jestli je zrovna pod mrakem, škodlivé UV záření se na vaši kůži přesto dostane. Vaše opalovací přípravky by měly mít minimální ochranný faktor 20, na který nezapomínejte ani při aplikaci make-upu. V létě proto volte spíše opalovací krém s SPF 50.

5) Vlasová péče

Letní měsíce jsou extrémní zátěží pro vaši hřívu, která je pod neustálým vlivem slunečního záření nebo slané či chlorované vody. Tyto faktory nemilosrdně ničí strukturu, elasticitu i lesk vlasů. Proto bychom ani na dovolené neměli zapomínat na hloubkovou péči, ideálně s podílem kvalitních olejů, jako jsou například mandlový či kokosový olej.

6) Sluneční brýle

Sluneční záření má kromě vlasů a pokožky také obrovský vliv na oči. Obzvlášť u dětí jsou v létě nutností kvalitní sluneční brýle zabraňující zánětům spojivek či rohovky kvůli UV záření, a to alespoň s filtrem UV 400. Nejvíce nebezpečné lidskému oku je ultrafialové záření – elektromagnetické záření o malých vlnových délkách (právě do 400 nm), člověku neviditelné. Při pobytu u moře se dále doporučuje zatmavení brýlí 50 až 60 %.

7) Doklady

Plánujete cestu do zemí schengenského prostoru a myslíte si, že nepotřebujete doklady? Chyba! Vždy u sebe mějte alespoň občanský průkaz. Pokud cestujete mimo Schengen, přibalte si především pas a vždy si zkontrolujte platnost vašich dokladů, jinak může vaše dovolená skončit už v letištní hale. Ujistěte se, že i vaše děti mají s sebou průkaz totožnosti, případně jsou zapsané v tom vašem. Nezapomeňte ani na průkazky pojištěnce všech členů rodiny. Mimoto se vám v zahraničí určitě neztratí ani řidičský průkaz, pokud byste se rozhodli pro zapůjčení automobilu nebo skútru.

8) Pojištění

V žádném případě nepodceňujte důležitost cestovního pojištění. Podobně jako léky je i celá zdravotní péče v zahraničí často mnohem dražší než v Česku. Abyste předešli nečekaným výdajům, určitě si cestovní pojištění sjednejte včas. Přes internet je možné ho pohodlně sjednat do pár minut. Mnohé pojišťovny navíc nabízí i pojištění zavazadel nebo zrušení letu. Přestože se tím cena navýší, určitě doporučujeme si v tomto ohledu připlatit.

9) Peníze

Rozhodně neplatí, že by vám v každé destinaci vyměnili české koruny za místní měnu. Proto se ujistěte, že před cestou směníte dostatek hotovosti a nespoléhejte jen na platbu platební kartou. Obzvlášť v odlehlých destinacích nebo na ostrovech obchody velmi často platební karty nepřijímají. Navíc rozdělením vašich financí na více míst si zajistíte, že v případě krádeže budete mít peníze z dalšího zdroje ihned k dispozici a ušetříte si tak mnoho starostí. 

10) Nabíječky a adaptéry

Co je horší, než když se vám nebo vašim blízkým na dovolené vybije telefon, MP3 přehrávač nebo fotoaparát? Rozhodně se před cestou ujistěte, že máte zabalené nabíječky na veškerou elektroniku, kterou vezete s sebou. Na internetu také zkontrolujte, jestli zásuvky ve vaší cílové destinaci odpovídají těm českým. Pokud ne, bude potřeba nakoupit speciální adaptéry.


Zdroj: Vangen, DuoVize,
Phyris, Norská móda, Kaaral


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !