Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

100 aktivit pro výuku angličtiny

28. 11. 2010 | Knižní tipy
Název knihy: 100 aktivit pro výuku angličtiny
Autor: Zuzana Hlavičková
Nakladatelství: Portál
Rok vydání 2010
Počet stran: 192 str.
Cena: 233 Kč

Příručka s nejrůznějšími náměty k aktivnímu vyučování anglického jazyka je zaměřená zejména na práci s tzv. průřezovými tématy.

100-aktivit-pro-vyuku-anglictinyVelkou pozornost věnuje rozvoji globálního myšlení, a to ve spojení s posilováním komunikačních dovedností žáků. Publikace nemá ambici zkoumat globální témata z odborného pohledu a speciální znalosti z této oblasti nepředpokládá ani u pedagogů. Didaktické zpracování jednotlivých kapitol autorka ověřila ve své pedagogické praxi. Chce přispět k tomu, aby se o těchto tématech ve škole diskutovalo nejen v mateřském, ale i v cizím jazyce.
PhDr. Zuzana Hlavičková vystudovala anglistiku na FF UK a vyučovala angličtinu na různých typech škol. Dlouhodobě se věnuje otázkám globálního rozvoje.

Ukázka z knihy 100 aktivit pro výuku angličtiny:

Kdybys neuměl číst…

If you couldn’t read…

Věk: 9–12 let
Úroveň: středně pokročilí
Jazykové dovednosti: podmiňovací způsob
Obecné cíle: Žáci si uvědomí, proč je důležité umět číst, a zamyslí se nad důvody, proč mnoho dětí na světě do školy chodit nemůže.
Pomůcky: fixy/křídy, tabule, krabička od léků, „mapa“, kterou sami vyrobíme, „jízdní řád“, list papíru s tabulkou
Příprava: Vyrobíme rekvizity pro tuto aktivitu: z krabičky od léků odstraníme přiložené pokyny a nahradíme je listem papíru s nečitelným písmem, vyrobíme „mapu“ – pár náhodných čar na listu papíru s nesrozumitelným textem a „jízdní řád“ – list papíru s tabulkou obsahující  ymboly namísto čísel.

Warm-up
Děti rozdělíme do skupin a na úvod je požádáme, aby sepsaly každodenní aktivity, k nimž potřebují umět číst (a znát čísla). Pak vedle každé položky uvedou, co by se stalo, kdyby číst neuměly. Necháme jim několik minut na práci a po uplynutí této doby děti vyvoláváme, aby prezentovaly, co sepsaly. Jednotlivé příklady činností zapisujeme na tabuli.

Simulation: What would happen if…

Požádáme tři dobrovolníky, aby přišli k tabuli. Jednomu z nich dáme krabičku s léky a požádáme ho, aby léky předal svým přátelům, ale musí je upozornit, že je musí užívat přesně podle návodu, jinak by jim léky mohly velmi ublížit. Na krabičce s bílými tabletkami je nečitelný popis a vložená příbalová informace napsaná nesrozumitelnými klikyháky (ne latinkou). Zdůrazníme, že je nutné léky užívat přesně podle návodu a že své přátele musí rychle odvést k lékaři. Poradíme jim, jak se tam dostat – dostanou od nás „mapu“, na níž je vyznačena cesta. Je to daleko, takže mohou jet autobusem – dáme jim jízdní řád. Ani v jednom z toho se nevyznají, protože neumějí číst „písmena“ ani „čísla“. Necháme je sehrát scénku. Velmi pravděpodobně se ukáže, že nejsou schopni úkoly splnit. Zeptáme se jich, jak se v takové situaci cítí.


Tuto knihu 100 aktivit pro výuku angličtiny koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Portál.

PetraC
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
super nápad
Obrázek uživatelky
profil
Napřed se musíš naučit mluvit a porozumět a pak šprtat nějaká slovíčka.Čím více je vyuka pestrá tím víc si toho děti zapamatují,než nějaká strohá vyuka slovíček.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale naučit se jazyk předpokládá zejména "sedět na zadku" a učit se slovíčka mluvnici. Hry pomohou, ale základ je jinde.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice