Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

11 faktů o našem srdci, které vás překvapí

31. 10. 2020 | Péče o tělo
Poslední zářijová sobota se letos nesla v duchu jednoho významného, přesto možná opomíjeného dne. Věděli byste jakého? 29. září patří každoročně Světovému dni srdce. Ten slavíme na podnět Světové federace srdce (WHF) a Světové zdravotnické organizace (WHO) už od roku 2000. Přinášíme vám fakta a zajímavostmi, o kterých jste možná dosud neslyšeli.
 
Jeden z nejznámějších starověkých lékařů a zakladatelů moderního lékařství, Galén, tvrdil, že srdce je nejblíže duši. I proto se slovo srdce objevuje ve spoustě milostných frází a metafor už po staletí. Dal jí své srdce. Ve svém srdci mám tebe. Anebo láska jsou dvě těla a jedna duše, dvě srdce a jeden tlukot. Ale jak už víme, srdce není jenom univerzální symbol lásky, ale i jeden z našich nejdůležitějších orgánů, který pro nás pracuje čtyřiadvacet hodin denně.
 
Než se dozvíte, jaké zajímavosti tento malý orgán skýtá, je důležité poznat jeho fungování. Lidské srdce má čtyři části, skládá se z dvou síní a dvou komor. Srdce pracuje jako pumpa, která s každým úderem srdce vypustí zhruba 150 mililitrů krve do oběhu, a rozežene tak nezbytný kyslík a živiny do zákoutí vašeho těla. Každou minutu udeří šedesátkrát až devadesátkrát. Za rok pak srdce udeří celkem 36 792 000x.

A co jste možná o svém srdci nevěděli?

 
1)    Někteří se domnívají, že je lidské srdce umístěno ve středu, ale je spíše na levé straně těla za hrudní kostí.

2)    Možná vás překvapí, že ženské srdce bije rychleji než to mužské. Mužské srdce ale váží v průměru 350 g, ženské pak 300 g.

3)    Muž má v těle průměrně 5,4 litru krve, zatímco žena 4,5 litru krve.

4)    Srdce je velké jako zatnutá pěst.

5)    Nejtěžší srdce má modrá velryba, a to až 180 kg. Nejjednodušší srdce mají zase někteří z bezobratlovců.

6)    U plodu začíná srdce bít už ve třetím týdnu. Srdeční akci dítěte je pak možné slyšet až v 16.–18. týdnu těhotenství.

7)    Práce srdce spotřebuje až 10 % celkové spotřeby kyslíku. Hmotnost srdce však tvoří pouze 0,5 % celkové hmotnosti těla.

8)    Srdce může bít i mimo tělo, má totiž vlastní elektrický impuls.

9)    25 % lidí v ČR trpí hypertenzí, tedy vysokým krevním tlakem.

10) Až 20 % infarktů proběhne bez bolesti na hrudi. Může se projevit i nevolností, pocením nebo potížemi s dechem.

11) Denně dostane 60 lidí v ČR infarkt. Ten se nejčastěji přihodí mezi šestou ráno a polednem (kvůli hormonálním změnám, změně krevního tlaku a metabolismu).
 
O tak důležitý orgán je tedy nutné správně pečovat. Správné fungování můžeme ovlivnit  zdravým životním stylem, usínání a vstávání ve stejný čas a spánek trvající alespoň 7 hodin denně. Důležitý je také pravidelný pohyb minimálně 30 minut 5krát v týdnu a samozřejmě žádné kouření.

Faktory, které ovlivnit nemůžeme, jsou například věk. Riziko infarktu se totiž zvyšuje s věkem nad 55 let. Ohroženější skupinou jsou muži, protože ženy jsou do menopauzy chráněné hormonem estrogenem. Nesmíme vynechat jeden z nejdůležitějších faktorů – dědičná onemocnění v rodině, o kterých by měl vědět váš praktický lékař.


Zdroj, foto: Loono



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !