Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

12 valentýnských tradic z celého světa

14. 02. 2018 | Svátky
Svátek zamilovaných se na den Svatého Valentýna slaví v mnoha zemích světa – téměř každá má svou vlastní tradici. Seznamte se s historií a současností nejromantičtějšího dne roku!

Původ svátku Sv. Valentýna historici nejčastěji umísťují do období starého Říma. Ale věděli jste, že Valentýni byli prokazatelně minimálně tři? Pojí je stejný osud, všichni se stali mučedníky a měli co do činění s láskou. Jeden údajně prováděl svatební obřady v období, kdy císař Klaudius II. zakázal mladým mužům manželství, protože soudil, že poté budou lepšími vojáky. Další pravděpodobně pomáhal křesťanům unikat z římských vězení.

Dle některých pramenů pak údajně Valentýn poslal první „valentýnku,“ dopis dceři bachaře, která ho ve vězení navštěvovala a do které se zamiloval. Zde prý vznikla tradice přáníček, podepsaných „Od tvého Valentýna“. Čtrnáctý únor vyhlásil svátkem Sv. Valentýna papež Gelasius I. již v pátém století, ve středověku se pak Valentýn stal jedním z nejpopulárnějších svatých v Anglii a Francii. Tradice svátku zamilovaných se časem rozšířila po celém světě a řada zemí ho slaví po svém.

Svatý Valentýn    1. Jižní Korea

Svátek Sv. Valentýna mají v Jižní Koreji na starost ženy. Dávají mužům 14. února čokoládu, jejich přízeň pak mohou muži opětovat přesně o měsíc později na takzvaný Bílý den, kdy ženám darují sladkosti. O další měsíc později následuje Černý den, kdy se nezadaní scházejí nad talířem černých nudlí Jajangmyeon a lamentují nad svou osamělostí.

    2. Dánsko

Zamilované páry si zde místo růží dávají sněženky, muži pak svým láskám připravují vystřihovaná přáníčka „gaekkebrev“ s vtipnými básničkami, podepsaná šifrou z teček. Pokud žena vyluští autora, dostane od něj o Velikonocích vajíčko.

    3. Peru

I v jihoamerické zemi nepatří růže na rozdíl od většiny světa k valentýnským oslavám – peruánské páry si dávají orchideje.

    4. Francie

Romantická Paříž zažívá každoročně na Sv. Valentýna nájezdy zamilovaných párů. Ty až do roku 2015 zamykaly zámky na mostě Pont des Arts a házely klíčky do Seiny, nyní má most nové zábradlí, na které se již zámky připnout nedají. Významné oslavy probíhají ve vesnici St. Valentin, která je vyzdobena květinami a v níž se konají svatby a další romantické aktivity.

    5. Británie

V předvečer svátku Sv. Valentýna kladly anglické ženy na své polštáře pět lístků bobkového listu, které měly přinést sny o jejich budoucím manželovi. Dnes probíhají oslavy tradičně, tedy s růžemi, čokoládou a přáníčky.

    6. Japonsko

Svátek Sv. Valentýna se v Japonsku poprvé objevil v roce 1936. Ženy dávají čokoládu prakticky všem mužům, včetně kolegů, přičemž ti oblíbení a milovaní dostanou kvalitní sladkost, méně oblíbení pak laciný kousek „z povinnosti.“ V osmdesátých letech pak Národní asociace výrobců cukrovinek vyhlásila 14. březen dnem, kdy mají dát sladkost naopak muži ženám – ideálně dvakrát až třikrát dražší, než sami dostali o měsíc dříve. Pokud má stejnou hodnotu, je považována za znamení pro konec vztahu.

    7. Itálie

V minulosti si italské dívky na Sv. Valentýna přivstaly a vyhlížely své budoucí manžely – první, kterého uviděly, se měl do roka stát jejich mužem, či alespoň vypadat podobně. Dnes italské páry chodí na romantické večeře a darují pralinky z čokolády a lískových ořechů.

    8. Jihoafrická republika

Valentýnská tradice zde vychází ze starořímské slavnosti Lupercalia. Mladé ženy celý den nosí na rukávu jméno svého milého, který tak může zjistit, že se jim líbí.

    9. Německo

Symbolem lásky a štěstí je při valentýnských oslavách v Německu prase – páry si dávají perníčky ve tvaru vepříků s romantickými vzkazy, čokoládová prasátka i obrázky s vepřovou tematikou.

    10. Mexiko

Čtrnáctý únor je v Mexiku dnem lásky a přátelství, dárky tedy dostávají nejen zamilovaní, ale také přátelé. Nejčastěji ve formě květin, plyšáků a balonků.

    11. Filipíny

Zde nese svátek exotický název Araw ng mga Puso. Řada párů ho využívá k masovým svatbám, které zde nezřídka sponzoruje stát jakožto službu veřejnosti.

    12. Česká republika

Svátek Sv. Valentýna u nás má tradiční konkurenci ve formě prvního máje, ale v uplynulých letech již stačil zdomácnět. Češi si na jeho oslavu oblíbili růžové sekty, čokoládová srdce a plyšové dárky.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles