Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

13. komnata Andrey Sedláčkové

27. 03. 2015 | Televizní tipy
Úspěšná česká režisérka emigrovala do Francie pár týdnů před listopadem 1989. Své místo v nové zemi si musela těžce vybojovat. Pořad 13. komnata Andrey Sedláčkové připravili R. Červinková a R. Kohoutová.

Andrea Sedláčková je současná česká filmová režisérka zejména poloautobiografických snímků a střihačka celovečerních filmů, která žije mezi Prahou a Paříží. Na svém kontě má nominaci na Césara, francouzskou obdobu americké filmové ceny Oscar. Podařilo se jí to, po čem většina emigrantů, nejen z filmového prostředí, ve skrytu duše jen toužila. Dočkala se v zahraničí úspěchu.

V pořadu 13. komnata Andrey Sedláčkové se dozvíte, že za jejím osudovým naplněním se však skrývá osobní drama. Coby silně politicky angažovaná žena v předlistopadovém varu v Čechách ztrácela naději, že se u nás něco změní. Ve svých třiadvaceti byla tak frustrovaná 13. komnata Andrey Sedláčkovéz apatického národa, že se v září 1989 rozhodla opustit zemi i své ideje a emigrovala, což do té doby považovala za akt zbabělosti.

Politický azyl získala v Paříži paradoxně ve stejný den, v jakém se u nás odehrávala Sametová revoluce. S pocitem, že se minula s dějinami a přišla o nejkrásnější moment svého života, prožívala tuto dobu: „Tady se hýbaly dějiny a já živořila na konzervách, zpívala v metru, hlídala dítě a žila nejbanálnější život, kde jediný boj byl boj o existenci, abych měla co jíst a kde spát, zatímco v mé zemi se vedl něco jako svatý boj za ideje. To byl trest za mou pýchu.“

Ke zklamání ze sebe samé a ze svého selhání se přidala o nic lehčí praktická stránka života emigrantky, kterou opouštěl naivní pocit očekávání dobrodružství a doléhala na ni ryzí samota, stesk a strach z budoucnosti. V pořadu 13. komnata Andrey Sedláčkové se dozvíte, že se utápěla v alkoholu ve společnosti stejně nešťastných „starších“ emigrantů, což jen vedlo k depresím, psychosomatické obezitě a nakonec i k pocitům ztráty identity a k újmě na fyzické kráse.

První půlrok v Paříži byl očistcem pro dříve „všemi milovanou a hýčkanou krásnou intelektuálku, která si životem plula jako v bavlnce“. Byl to tvrdý střet se sebou samotnou bez všech příkras a berliček. A Andrea ho nakonec vyhrála. Překonala deprese, nabyla zpět svou tvář, vydržela žití na hranici chudoby, naučila se francouzsky, dostala se na prestižní francouzskou filmovou školu, a to na katedru střihu. Vdala se, porodila dvě dcery a etablovala se jako Pařížanka. Komnata Andrey Sedláčkové je příběh pádu z výšin na dno, ztráty sebe sama a cesty zpět k sobě a na výsluní.

Pořad 13. komnata Andrey Sedláčkové můžete sledovat 27. 3. 2015 od 20,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !