Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Františka Ringo Čecha

14. 03. 2014 | Televizní tipy
Svérázný hudebník, malíř a ředitel divadla byl v mládí za recesi obviněn z hanobení republiky a ocitl se na několik měsíců ve vyšetřovací vazbě. Více se dozvíte v pořadu 13. komnata Františka Ringo Čecha.

Františka Ringo Čecha známe jako schopného muzikanta, komika, textaře, malíře, divadelního impresária a v poslední době i politika. Před rokem 1989 vystupoval v televizi i v rozhlase. Málokoho by asi napadlo, že i on ochutnal krutost komunistického režimu, tíseň jeho absurdních a vykonstruovaných procesů a poznal chlad vězeňské cely.

Františkův otec byl známý kabaretiér František Pražský. Ringo se nejprve vyučil v Kovoslužbě a chvíli pracoval jako elektroopravář, ale silný vztah k hudbě zvítězil a Ringo počátkem 60. let začal studovat bicí na pražské konzervatoři.

13. komnata Františka Ringo ČechaV pořadu 13. komnata Františka Ringo Čecha se dozvíte, že v té době se seznámil se skupinou pražských recesistů, mezi kterými byli filozof Eugen Brikcius, publicista Oscar Gottlieb a další. Pro zábavu založili Tatarskou říši, měli svoji řeč, zákony, ministry i generály, hymnu i vlajku a svoji tatarskou armádu. Takto se bavili několik let až do léta 1963, kdy se ministři a generálové Tatarské říše sešli v kavárně u Nováků, kde Čech hrál. O přestávkách mezi hraním recesisté mezi sebou mluvili jako tatarští politici, chtěli vyhlásit válku Československu a výborně se bavili, jenže netušili, že je poslouchá udavač, který si myslel, že plánují státní převrat.

V pořadu 13. komnata Františka Ringo Čecha se dozvíte, že druhý den ráno byl Čech cestou do školy zatčen, převezen do Bartolomějské, dlouze vyšetřován a obviněn z přípravy ozbrojeného převratu. Následovalo obvinění z hanobení republiky a socialistického zřízení a několikaměsíční vyšetřovací vazba v ruzyňském vězení. Čech i další recesisté byli odsouzeni na 3 roky vězení, z čehož je zachránila až amnestie prezidenta Novotného. Tento atak moci jednadvacetiletým Čechem velmi otřásl, měl psychické potíže a uvažoval o emigraci. Podařilo se mu sice vycestovat do USA, ale po roce se vrátil domů, neboť cítil, že emigrace není pro něj. Absurdní proces se skupinou mladých recesistů a zkušenost s krutostí, jaké byli komunisté schopni, jej ale navždy poznamenaly.

Pořad 13. komnata Františka Ringo Čecha můžete sledovat 14.3. 2014 od 21 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Františka Ringo Čecha:

13. komnata Františka Ringo Čecha
13. komnata Františka Ringo Čecha
13. komnata Františka Ringo Čecha
13. komnata Františka Ringo Čecha
13. komnata Františka Ringo Čecha
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice