Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Hany Johany Saudkové

26. 09. 2014 | Televizní tipy
Manželka českého kreslíře a komiksového krále Káji Saudka věří v jeho zázračné probuzení z kómatu a léta ho neúnavně navštěvuje v nemocnici. Pořad 13. komnata Hany Johany Saudkové připravili: R. Červinková, M. Šnábl a O. Reif.

Příběh Hany Johany Saudkové je příběhem velké lásky. Navzdory mnohdy dramatickému životu s českým kreslířem a komiksovým králem Kájou Saudkem, Johanino pouto ke svému o sedmnáct let staršímu muži nezmizelo a stále trvá v plné síle, ač je slavný kreslíř již devět let v kómatu. Johana vnímá všechny atributy své osudové lásky, nezměnila nic ze svých zvyků. V pořadu 13. komnata Hany Johany Saudkové se dozvíte, že obden svého muže navštěvuje v motolské nemocnici na speciálním oddělení, povídá si s ním o životě jako kdysi a doufá, že se jednoho dne objeví na prahu jejich domu. Jen teď se podle ní vzdálil kamsi za sklo, zůstává mezi životem a smrtí.  

Hana Johana Saudková pochází z buržoazní rodiny, která jí vštípila prvorepublikové morální zásady. Vyrůstala vedle staršího bratra, který ji přivedl mezi bývalé Sokoly na pražské cvičiště v Podolí. Ve svých patnácti byla obdařena téměř pohádkovými tělesnými tvary. Není 13. komnata Hany Johany Saudkovédivu, že se později stala předlohou ženských komiksových postav v díle svého muže. Hvězdami cvičiště byli bratři Saudkové, zejména Kája. Zakoukal se do mladičké Johany, studující střední zdravotnickou školu, a nikdy už ji ze svých tenat nepustil. Jak sama říká, vychoval si ji. Jejich vztah byl možná nestandardní, ale rozhodně láskyplný. Zatímco ona k němu vzhlížela a dopřála mu okouzlení ženami i bohémským životem, on jí oplácel vzácnou pozorností. Choval se k ní jako k princezně. Ať ke své ženě Johaně nebo k dceři Berenice.

V pořadu 13. komnata Hany Johany Saudkové se dozvíte, že syn Patrik sice vždy neměl na růžích ustláno, ale oběma dětem se Kája Saudek naplno věnoval. Johana pracovala, starala se o domácnost, večer si s Kájou povídali. Její vyprávění mu byla inspirací. Vedli běžný život a zřejmě by to tak bylo dodnes, kdyby na Velký pátek roku 2006 nedošlo k nešťastné bizarní události. Tehdy se nedočkavý umělec zalkl soustem, což nikdo netušil. Než se mu dostalo pomoci, upadl do kómatu, z něhož se dodnes neprobral. Od toho osudného dne je umístěn na oddělení chronické resuscitační a intenzivní péče v Motolské nemocnici.

Johana ho od té doby pravidelně navštěvuje. Nejdříve denně, dnes obden. Mluví s ním, pečuje o něj, stále dodržuje tradiční vyprávěcí dýchánky a je přesvědčena, že ji vnímá. Což ani lékařská věda nemůže vyloučit. V pořadu 13. komnata Hany Johany Saudkové se dozvíte, že Johana věří svým instinktům a tomu, že nic není nemožné. V přesvědčení o naději ji utvrzuje jedna zásadní životní zkušenost. Jí už se totiž téměř zázrak podařil, když navzdory lékařským prognózám doslova vypiplala z nehybného stavu po těžké autonehodě svého bratra. Tehdy bratrovi, paraplegikovi, věnovala dva roky života na úkor své rodiny a dostala ho do stavu plné soběstačnosti. A činila tak s podporou svého muže, který v tom neviděl marnou snahu. Chápal ji a věřil jí. A možná proto dnes Johana dělá totéž pro něj.

V pořadu 13. komnata Hany Johany Saudkové se dozvíte, že nereflektuje názory těch, kteří její počínání odsuzují, nemůže jim naslouchat. Jsou pro ni důležité dva sny: spatřit, jak se jednoho dne Kája zase tradičně objeví v obývacím pokoji u krbu, a přání, aby její děti žily šťastně. Jelikož doufá v to, že zázraky se dějí, nemůže polevit. Tímto způsobem se vyrovnává s přetěžkou skutečností.

Pořad 13. komnata Hany Johany Saudkové můžete sledovat 26. 9. 2014 od 21 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Hany Johany Saudkové:

13. komnata Hany Johany Saudkové
13. komnata Hany Johany Saudkové
13. komnata Hany Johany Saudkové
13. komnata Hany Johany Saudkové
13. komnata Hany Johany Saudkové
13. komnata Hany Johany Saudkové
13. komnata Hany Johany Saudkové
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !