Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Jana Vodňanského

30. 11. 2018 | Televizní tipy
Písničkář, básník, textař a osobitý filozof čelil komunistickému bezpráví a represím, kvůli nimž se jeho rodina ocitla v ohrožení a existenční nejistotě. Pořad 13. komnata Jana Vodňanského připravili: M. Vrbová Hynková, J. Halousek, J. Zykmund a P. Křemen  (Premiéra)

Jan Vodňanský je spisovatel, herec a písničkář, který dvě desetiletí tvořil autorskou dvojici s hudebníkem Petrem Skoumalem. Svým osobitým humorem bavili diváky v těžkých dobách komunistické totality. Vystudoval Fakultu strojní na ČVUT a v roce 1973 absolvoval ještě na Filozofické fakultě UK. Od raného mládí psal texty a básničky, které publikoval už v 1963 v časopisech Mladý svět, Sluníčko, Mateřídouška i Ohníček. Vodňanský a Skoumal se poznali v roce 1962 v pražské Klášterní vinárně a o dva roky později už natáčeli písničky pro rozhlas. Skoumal zhudebňoval Vodňanského texty, Vodňanský je zpíval a komentoval na „textappealech“. Vystupovali v literární kavárně Luxor, Redutě i na zájezdech mimo Prahu, než jim stálé angažmá nabídl Činoherní klub.

13. komnata Jana Vodňanského13. komnata Jana Vodňanského prozradí, že v květnu 1969 tu zahájili premiérou pořadu S úsměvem idiota, scénickými kolážemi parodických skečů, básní a písniček, kterými reagovali na aktuální situaci v zemi, později hráli úspěšná pásma Hurá na Bastilu a S úsměvem Donkichota. Jenže jejich texty, dvojsmyslné popěvky a hříčky, z nichž některé narážely na politickou situaci, se nelíbily komunistickým normalizátorům. I když oba nechtěli na nikoho útočit, bavilo je především jiskření mezi hudbou a slovem, stíhala je udání, zákazy a cenzura, až v roce 1974 museli z Činoherního klubu odejít. Brzy se dočkali zákazu účinkování v televizi a rozhlase a mohli jen příležitostně vystupovat na některých malých scénách, byli vytlačováni mimo Prahu a oficiální scény do vysokoškolských klubů nebo podnikových organizací.

13. komnata Jana Vodňanského prozradí, že pod stálým tlakem a ve stresu musela dvojice snášet zabavování scénářů, Vodňanský i výslechy v Bartolomějské, kde byl fyzicky napaden, když odmítl spolupracovat. Svůj vzdor korunoval podpisem Charty 77 a jako důsledek zažíval šikanu, sledování příslušníků Státní bezpečnosti, strach o manželku a dítě. Nepracoval, nevydělával, tížilo ho, že do ciziny se nikdy nepodívá, ale nad vodou ho drželo přesvědčení, že bojuje proti příkoří. Dokázal se postavit komunistickému bezpráví, ale s tím musel přijmout a zvládnout i represe, existenční nejistotu a ohrožení celé své rodiny. Po zákazu vystupování se s Petrem Skoumalem věnoval hlavně tvorbě pro děti. Později se spolu pracovně rozešli a znovu spolu vystupovali až po roce 1989 v pořadu Večírek rozpadlých dvojic. I když už ze slavné dvojice zůstal sám, stále hraje, zpívá a vystupuje, nedávno vydal album necenzurovaných verzí písní dvojice Petr Skoumal a Jan Vodňanský z let 1974–1981.

Pořad 13. komnata Jana Vodňanského můžete sledovat 30. 11. 2018 od 21,05 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Jana Vodňanského:

13. komnata Jana Vodňanského
13. komnata Jana Vodňanského
13. komnata Jana Vodňanského
13. komnata Jana Vodňanského
13. komnata Jana Vodňanského
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !