Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Jaroslava Sapíka

8. 06. 2018 | Televizní tipy
Jeden z nejznámějších českých kuchařů zkolaboval po vyčerpání a ztrátě milované bytosti. Pořad 13. komnata Jaroslava Sapíka připravili Z. Burešová a J. Mudra.

Jaroslav Sapík je jeden z nejznámějších českých kuchařů, zastánce tradiční české kuchyně a poctivého vaření z čerstvých surovin, a to nejen ve špičkových restauracích, ale i ve školních jídelnách a nemocnicích. V gastronomii pracuje celý život a je hrdý na to, že pokračuje v rodinné tradici, sahající několik století do historie. Vyrůstal v rodině, v níž se střídaly generace řezníků a hospodských. Jak vést hospodu tak, aby se do ní hosté rádi vraceli, ho učil dědeček, ale ke kuchařskému umění ho přivedla maminka.

A předala mu lásku k dobrému jídlu a poctivost v řemesle. Oba ho učili, že kuchař a hospodský nesmí být líný. Jeho pracovní nasazení tomu léta odpovídalo. V hotelu Ambassador se vypracoval na pozici šéfkuchaře, jezdil po světě na soutěže, vařil na Hradě pro několik prezidentů. Spolu s 13. komnata Jaroslava Sapíkamanželkou vybudoval ze starého stavení ve vesnici za Prahou rodinnou hospodu, kde se připravuje až dvě stě jídel za den.

Pracovní den Jaroslava Sapíka začínal ráno před šestou, kdy vyrážel na nákup čerstvých surovin, v deset už kuchyně voněla prvními hotovými chody a jelo se naplno až do večera. Únavu a různé zdravotní obtíže si Jaroslav dlouho nepřipouštěl. Pak ale onemocněla jeho maminka, několik měsíců se o ni s manželkou za plného provozu restaurace starali. Když v lednu tohoto roku zemřela, uspořádal Jaroslav Sapík na její počest pohřební hostinu a po ní, ještě téhož večera, zkolaboval.

V pořadu 13. komnata Jaroslava Sapíka se dozvíte, že organismus, který čelil dlouhodobému psychickému vypětí a vyčerpání, ztratil sílu bránit se nemoci. Bojoval s vysokou horečkou, nemohl se postavit na nohy. Následoval převoz do nemocnice a téměř dvouměsíční léčení. Hrozily trvalé následky, poškození srdce nebo ledvin... Jaroslav se bál, jestli se bude moci vrátit ke své profesi, neboť kuchař musí mít v pořádku chuť, ale i nohy, tedy fyzickou výdrž, jestli mu infekce neporuší chuťové buňky, zda vydrží nápor práce v kuchyni, bez níž si svůj život neumí představit.

Velkou oporou mu byla manželka a útěchou fakt, že obě jejich děti pokračují v rodinné tradici a gastronomii. Díky lékařům z Nemocnice na Homolce se Jaroslav Sapík dostal z nejhoršího a pomalu se vrací do formy. Dohlíží, aby v kuchyni vše běželo podle jeho měřítek kvality a ví, že bude muset zvolnit a věnovat se taky sám sobě.

Pořad 13. komnata Jaroslava Sapíka můžete sledovat 8. 6. 2018 od 21,25 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Jaroslava Sapíka:

13. komnata Jaroslava Sapíka
13. komnata Jaroslava Sapíka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka