Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

13. komnata Martina Bursíka

6. 02. 2015 | Televizní tipy
Ekolog a bývalý ministr životního prostředí se rozhodl skoncovat se svou horolezeckou vášní poté, co v horách zahynuli jeho blízcí. Pořad 13. komnata Martina Bursíka připravili: B. Tachecí, D. Fencl a Monika Le Fay.
 
Martin Bursík se narodil 12. srpna 1959 v Praze. Otec byl psycholog, profesionálně tančil a hrál bridž, matka překladatelka, která v mládí pracovala na britském velvyslanectví. Pomáhala britským válečným letcům utíkat do ciziny a po vyzrazení činnosti této skupiny strávila půl roku v pankrácké věznici. Vedoucí skupiny byli popraveni.

Martin vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, obor ochrana životního prostředí, kde získal titul doktor přírodních věd. V pořadu 13. komnata Martina Bursíka
se dozvíte, že od dětství miloval přírodu a byl jejím ochráncem jako aktivní skaut a později skautský vedoucí.

13. komnata Martina BursíkaSpolu s bratrem Jiřím se stali nadšenými horolezci. O tři roky starší Jiří, se kterým měli krásný bratrský vztah, v roce 1983 emigroval. Horolezecká vášeň ho neopustila ani v zahraničí a bohužel se mu stala osudnou.

Jiří zahynul v Alpách při slaňování vápencového kopce. Martinova švagrová zůstala sama s adoptovaným děťátkem.

V pořadu 13. komnata Martina Bursíka se dozvíte, že kromě bratra zahynul v horách i jeho nejbližší přítel. Noviny tenkrát zveřejnily zprávu, že zesnulý horolezec byl právě Martin Bursík. Po smrti přítele a bratra a především kvůli matce, které už zbyl jen jeden syn, se Martin rozhodl, že s horolezectvím skončí.

S partnerkou Kateřinou Jacques měli oba z bývalých vztahů už velké děti, když se rozhodli spolu žít a pořídit si společně dalšího potomka, kterého chtěli pojmenovat Jiří na počest zemřelého bratra, avšak narodila se Noemi. „Mámě to moc pomohlo. Říkal jsem jí, musíš žít, máš tady vnučku. Ale už jsem zbyl z rodiny sám,“ podotýká Martin Bursík.

Po narození Noemi to vypadalo, že se Martinův život začal ubírat šťastným směrem. Ale za dva roky přišel zvrat a s ním i boj o život, když Martin onemocněl encefalitidou. Život ohrožující nemoc, která mívá fatální následky, ho na několik měsíců upoutala na lůžko. V té době mu velice pomáhala Kateřina.

Uzdravil se, ale osud už nepokouší a horolezcem už není, žije rodinným životem. Se svou partnerkou Kateřinou se věnuje tomu, co ho vždycky zajímalo nejvíc: ochraně životního prostředí a lidských práv.

Pořad 13. komnata Martina Bursíka můžete sledovat 6. 2. 2015 od 20,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Martina Bursíka:

13. komnata Martina Bursíka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !