Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Michala Hrůzy

3. 10. 2014 | Televizní tipy
Známý zpěvák a skladatel, zažil při studiích na internátní škole šikanu. Těsně po natočení pořadu utrpěl vážný úraz, když se zastával slabšího. Pořad 13. komnata Michala Hrůzy připravili: J. Horská, J. Krejčík a Z. Zemanová.
 
13. komnata Michala Hrůzy byla natočena těsně před tím, než zpěvák utrpěl vážné zranění hlavy při incidentu dvou mladíků na Stodolní ulici v Ostravě, když se zastával slabšího z nich. Jeho smysl pro spravedlnost zřejmě vychází z těžké zkušenosti z mládí, kdy byl vystaven šikaně. Michal několik dní po úrazu bojoval o život. V těchto dnech se již naštěstí rychle zotavuje.

Michal Hrůza, jehož skladby nepřehlédnutelně opanují český hudební éter, se věnuje kvalitnímu hudebnímu mainstreamu. Jeho písně Zejtra mám, Bílá velryba, Napořád, Noc zná snad každý. Jeho cesta k vytoužené muzice však nebyla přímočará a první kapelu založil v prostředí, na které rozhodně nemá příjemné vzpomínky. Bývalý člen a zakladatel kapely 13. komnata Michala HrůzyReady Kirken po svém odchodu z kapely založil svou současnou kapelu Hrůzy. Pro Anetu Langerovou složil dnes už legendární píseň Voda živá, jež se stala hitem roku v letech 2005 a 2006. Televizní seriál Vyprávěj! se mimo jiné proslavil i jeho úvodní písní Evo.

Michal se narodil v roce 1971 v Turnově, kde vyrůstal s rodiči a se dvěma sestrami. Když byl v 6. třídě, rodiče se rozvedli a matka zůstala na tři děti sama. V té době chodili po základních školách různí náboráři a agitovali žáky pro tehdejší společensky významné obory, nabízející pracovní příležitosti. Právě nabídka vojenského gymnázia zaujala Michalovu maminku, neboť skýtala mnoho výhod pro matku samoživitelku. Michal tam mohl získat vzdělání, zdarma jídlo a bydlení na internátu, uniformu. V pořadu 13. komnata Michala Hrůzy se dozvíte, že byť protestoval, nakonec ve svých čtrnácti letech odjel studovat na Vojenské gymnázium do Moravské Třebové, kde mu nastala vojna jako řemen. Kromě budíčku v šest ráno, rozcviček a neustálých nástupů a kontrol, zažíval časté tresty, i v mimoškolním čase pevný řád a rovněž šikanu. Tu však nikoli od starších spolužáků, ale od velitelů, kteří od žáků vyžadovali stejnou disciplínu jako od vojáků. Mnohdy se stávalo, že kvůli přísnosti velitelů nemohli studenti odjet na vytoužené víkendové návštěvy domů. I Michal ve svých šestnácti zažil půl roku bez vycházek, kdy nesměl ani opustit areál internátu a školy. Čím byl starší, tím to pro něj bylo těžší a začal reagovat rebelstvím.  

Nesouhlasil s komunistickým režimem, avšak paradoxně sloužil režimu. Situace neměla řešení, matka ho ze studií vzít nemohla, neboť by ho musela vyplatit. Ztratil doma kamarády, neměl čas ani na studentské lásky.

Jedinou útěchou i únikem byly školní hudební nástroje, díky nimž s pár kamarády založil kapelu. Díky muzice Michal ve škole vydržel a v roce 1989 odmaturoval. V pořadu 13. komnata Michala Hrůzy se dozvíte, že následná vojna mu připadala jako procházka růžovým sadem. Šikana od vrstevníků mu na rozdíl od té, kterou znal ze střední školy, připadala jako legrace. Z té měl skutečné noční můry, koktal a dodnes ho ze vzpomínek na tuto dobu mrazí. Uvědomuje si, že ztratil v mládí čtyři roky v prostředí, které nenáviděl, což rozhodně nepovažuje za dobrý vklad do života. Už ale odpustil i rodičům, na které se kvůli volbě své střední školy dlouho hněval. Sám si však tuhle 13. komnatu v sobě ponese celý život.

Pořad 13. komnata Michala Hrůzy můžete sledovat 3. 10. 2014 od 21 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Michala Hrůzy:

13. komnata Michala Hrůzy
13. komnata Michala Hrůzy
13. komnata Michala Hrůzy
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !