Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Ondřeje Moravce

23. 05. 2014 | Televizní tipy
Několikanásobný mistr ČR a dvojnásobný vítěz Světového poháru v biatlonu získal tři olympijské medaile na zimní olympiádě v Soči. V pořadu 13. komnata Ondřeje Moravce se dozvíte, že v dětství však měl zakázáno sportovat a ocitl se na vozíku.

Jméno biatlonisty Ondřeje Moravce, třicetiletého několikanásobného mistra České republiky i dvojnásobného vítěze Světového poháru, od letošního února skloňuje celý svět s ještě větší úctou. Na olympiádě v Soči vybojoval pro naši republiku tři fantastické medaile. Dvě stříbra a jeden bronz. Stal se tak naším historicky nejúspěšnějším mužským medailistou na zimní olympiádě.

Avšak cesta na stupně olympijských vítězů byla od počátku víc než trnitá.  
V pořadu 13. komnata Ondřeje Moravce se dozvíte, že pochází z Letohradu, zkoušel hrát v dětství fotbal a 13. komnata Ondřeje Moravceuž od sedmi let začal s biatlonem, lyžoval a začínal střílet klasickou vzduchovkou, než přešel na malorážku.

Bylo mu teprve deset let, když mu lékaři zakázali jakýkoliv sport. Na doživotí. Nebylo jisté, zda bude vůbec chodit. Diagnóza i prognóza byla děsivá: Perthesova choroba. Vyskytuje se u dětí od 4 do 10 let, častěji u chlapců, a znamená nekrotický rozpad kyčelního kloubu. Projevuje se bolestí, kulháním, svalovými křečemi. Léčbu obvykle doprovází psychické trauma, snížená aktivita, odloučení od rodiny. Ondřejovi hrozila náročná operace i výměna kyčelního kloubu za umělý.

V pořadu 13. komnata Ondřeje Moravce se dozvíte, že v nemocnici v Hradci Králové si pobyl Ondřej dva měsíce a čekal na operaci, kdy mu měli navrtat kyčelní kloub. Doma poctivě chodil o berlích, aby bolavou nohu nezatěžoval. Jenže kvůli výzkumu jeho choroby na něj v nemocnici zapomněli a po dvou měsících následné domácí léčby lékaři na dalších předoperačních vyšetřeních zjistili, že se Ondrův stav velice zlepšil. Doporučili mu alternativní přírodní léčbu, regeneraci v odborné léčebně v Luži-Košumberku. Zde Ondřej strávil téměř rok na vozíku, nemohl se hýbat, vstávat z postele, na kotnících měl závaží, aby mu vytahovala nohy z kloubů. Čtyři hodiny denně rehabilitoval a cvičil. Bydlel na pokoji s chlapci se stejnou diagnózou a rodiče vídával o víkendech.

V pořadu 13. komnata Ondřeje Moravce se dozvíte, že při propouštění mu k jeho zklamání zdůraznili zákaz jakéhokoliv sportování. Sport miloval, měl za sebou i první žákovské lyžařské závody. Rok odpočíval, ale pak zase tajně začal s biatlonem. Ten samý rok si ale zlomil stehenní kost pravé nohy při jízdě na kole a zase trávil čas v nemocnici. A opět se brzy vrátil ke sportu. Lékaři byli s jeho uzdravením spokojeni, ke sportování se jim nikdy nepřiznal. Na svůj handicap dokonce dostal modrou knížku.

V osmnácti už sportoval vrcholově. V pořadu 13. komnata Ondřeje Moravce se dozvíte, že mezitím se z něj stal nejúspěšnější biatlonový junior: pod vedením trenéra Vlastimila Vávry získal osm medailí z juniorských šampionátů. Závodit v kategorii dospělých se mu však moc nedařilo. V roce 2009 odjel do Kanady po nemoci a ve štafetě ve Vancouveru, při Světovém poháru, rok před tamní olympiádou, hodně chyboval. Celou sezonu měl zdravotní problémy, bral antibiotika, nebyl na tom dobře fyzicky, ve střelbě byl nepřesný. Ani na závodech v Trondheimu nijak nezářil. Chtěl se sportem skončit.  

Byť o medailích nikdy nehovořil, měl tajný sen: uspět na olympiádě.
Změnil trenéra za reprezentačního kouče Ondřeje Rybáře. V olympijském závodě ve Vancouveru 2010 však skončil Ondřej Moravec až na 67. místě. Teprve loňská sezona představila biatlonovému světu střeleckého suveréna. Na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě skončil dvakrát čtvrtý, v Oslu vyhrál poprvé závod Světového poháru. V prosincovém sprintu v Annecy vybojoval stříbro.

Ondřej si uvědomuje, že s umělým kloubem by se zřejmě na olympiádu nekvalifikoval. V pořadu 13. komnata Ondřeje Moravce se dozvíte, že měl vždycky obrovskou vůli. Chtěl překonávat překážky, v tom tkví jeho nezlomnost. A připouští, že mu nemoc v dětství dala i dobrou zkušenost - odloučením od rodiny se naučil i hodně přetrpět, což mu možná pomohlo získat tři medaile.

Pořad 13. komnata Ondřeje Moravce můžete sledovat 23.5. 2014 od 20,55 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Ondřeje Moravce:

13. komnata Ondřeje Moravce
13. komnata Ondřeje Moravce
13. komnata Ondřeje Moravce
13. komnata Ondřeje Moravce
13. komnata Ondřeje Moravce
13. komnata Ondřeje Moravce
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !