Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Vladimíra Kratiny

18. 10. 2019 | Televizní tipy
Charismatický herec byl v době totality nařčen z výtržnictví, vězněn a hrozil mu konec herecké kariéry. Pořad 13. komnata Vladimíra Kratiny připravili: S. Chytrová, V. Holomek a V. Olmer (Premiéra)

Herec, zpěvák, písničkář a producent Vladimír Kratina se narodil v roce 1952 v Praze. Dětství strávil na Křivoklátsku a v jeho dvanácti letech se rodina přestěhovala do Ostravy. Tady vystudoval gymnázium a hrál na bicí a kytaru ve studentské beatové kapele, pro kterou i komponoval. Vyučil se fotografem, poté v roce 1975 absolvoval DAMU. Hrál v Divadle Vítězného února v Hradci Králové, Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v zájezdovém divadle Dílna 24, ve Studiu Ypsilon, hostoval i v Národním divadle.

Dodnes je v angažmá Činoherního klubu v Praze. Po roce 1999 se věnoval také podnikání v umělecké oblasti, mimo jiné produkoval muzikál na ledě Mrazík. Mužný vzhled jej ve filmu i televizi předurčil k rolím drsných a statných chlapů. Divákům utkvěl v paměti díky filmům Křehké vztahy, 13. komnata Vladimíra KratinyPrázdniny pro psa, Děti zítřků, Chobotnice z II. patra, Všechno nebo nic, Stav ztroskotání, Pan Tau, Fontána pro Zuzanu, Hranaři, Smrt talentovaného ševce, z novějších titulů České televize je to Metanol či taneční soutěž StarDance.

V pořadu 13. komnata Vladimíra Kratiny se dozvíte, že na svém kontě má řadu televizních seriálů, např. Přítelkyně z domu smutku, Já, Mattoni, Labyrint aj. Vladimír Kratina byl v roce 1972 nařčen z výtržnictví, při němž měl během májových oslav údajně strhnout z budovy divadelního studia DAMU rudou vlajku. Ve skutečnosti ji jen sebral z chodníku, kam ji srazila prudká bouřka. Horliví příslušníci SNB však Vladimíra okamžitě zatkli a odvezli do ruzyňské věznice. Tam strávil několik týdnů ve vazbě, kde s ním rozhodně nejednali v rukavičkách.

Za výtržnictví mu hrozilo až osmnáct měsíců natvrdo. A to bylo ještě štěstí, že na vlajce nebyl srp a kladivo... Od trestu ho zachránila právnička ex-offo a díky svému vlivnému profesorovi Otovi Sklenčkovi ho podpořila i divadelní fakulta. Nakonec bylo trestní stíhání zastaveno cestou milosti od tehdejšího prezidenta generála Ludvíka Svobody. Mladý herec mohl dokončit studia na DAMU. Nebýt toho, diváci by se s talentovaným umělcem už nejspíš nesetkali. Stigmata zážitků z totalitního vězení, kde zažil i fyzické útoky bachařů, a psychický teror fanatické prorežimní prokurátorky si však Vladimír, přes svou nezdolnost, nese v sobě dodnes.

13. komnata Vladimíra Kratiny je k vidění 18. 10. 2019 od 21,30 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Vladimíra Kratiny:

13. komnata Vladimíra Kratiny
13. komnata Vladimíra Kratiny
13. komnata Vladimíra Kratiny
13. komnata Vladimíra Kratiny
13. komnata Vladimíra Kratiny
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !