Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

1990 prosinec - moje první Paříž

24. 12. 2019 | Vaše příběhy
Tak, a teď už jsem konečně mohla, bez několika  dříve nezbytných a důležitých papírů s razítky, do vytoužené Paříže. Protože na tzv. Fondu kulturních potřeb odborářům z podniku, kde pracoval manžel, zbylo pár korun, uspořádali předvánoční zájezd do Francie. Kromě Paříže jsme navštívili i další místa, za hranicemi v německém Norimberku už vypukly vánoční trhy, a to už byl prvotní silný zážitek. Na ošatkách ve stáncích měli čerstvé ovoce, obrovské modré blumy, lískové ořechy ještě v zelených kalíškách... A něco praktického? Obchody otevřené, v galanterii pro vykulené české dámy skládací deštník ve slevě za 3 marky.

Ubytování pod Paříží bylo skromné, netuším, zda v té době už byly námi později hojně využívané „hotely“ pro méně majetné typu Formule, ale tehdy to byl soukromý penzion s postarší majitelkou. Kdo pozdě přišel ke snídani, našel jen drobty křehkých baget, po máslu a džemu zbyly jen talíře, výbornou kávu z automatu si čerpali spolucestující do tlustých plastových lahví od poctivého bzeneckého octa, aby si nemuseli kupovat kávu v Paříži. Proboha, vždyť jenom použití WC stálo 1 frank, a to bylo tehdy peněz, málem jako dnes v Praze běžná dvacka.

Versailles - PařížV Paříži jsme zhlédli téměř všechny nejvýznačnější památky, samozřejmě vystoupili aspoň na část Eiffelovy věže, prošli se po Elysejských  polích s nasvícením. Nikdy nezapomenu na pařížská květinářství. U nás se pod rukou prodávaly nanejvýš karafiáty, a tady všude měli
řezané květiny, spousty druhů a barev, i snítky bílého rozkvetlého šeříku! Po pařížském Louvru   /Mona Lisa je malý obrázek/, Sorbonně, Notre Dame aj. jsme pokračovali k dalšímu slavnému cíli.
Navštívili jsme sály nádherného zámku ve Versailles, ostatně zámek Versailles je světoznámý,  zahrál si v mnoha filmech, je v seznamu Unesco, ale osobní návštěva je větší zážitek. Škoda, že v prosinci byl tehdy opravdu mráz, v obyčejném autobusu jsme si taky užili, fontány v parku nechrlily vodu, také sochy byly obaleny, takže dojem nebyl úplný.

A něco přízemního a potřebného - po prohlídce čekal autobus, tak rychle rychle na WC. Taky velký rozdíl a srovnání. Úzkostlivá čistota, vůně, čerstvé řezané květiny na mramorovém stolku... Dobře investované 2 franky.

Při cestě do ciziny není marné umět pár slov v jazyce navštívené země. Křičet česky pomalu a důrazně např. na Francouze vám moc nepomůže. Přidávám jako důkaz ještě jednu pro pány  nedůležitou historku. Kde třeba vedle rozsáhlého pařížského náměstí Vendome se sloupem, na jehož vrcholu je Napoleonova socha, protože sloup upomíná na Slavkovskou bitvu, a u nedalekého grandhotelu Ritz hledat úlevu - v mrazu, bez keříčků či vyššího rostlinstva? Vešla jsem tedy do budovy nějaké banky a po vykoktání příslušné prosby na vrátnici jazykem vzdáleně připomínajícím francouzštinu po impozantním schodišti nasměrovala do patřičných míst ženské spolucestující. Pak už se nám lépe jelo a pokračovalo v poznávání nejen Francie. O dalších etapách mého prvního západního putování snad příště. 

Prababka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky jsme byli v Paříži brzy po revoluci..bylo to bezva, pan průvodce Paříž znal-studoval tam, taky řidiči byli skvělíSmajlíkmy jsme byli v roce 1991 v květnuSmajlíkPřed deseti lety jsme byli v Paříži s manželem autem..už se vícekrát nepodívám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc