Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

22. květen - Mezinárodní den biologické rozmanitosti

22. 05. 2011 | Zajímavosti
Planeta Země je jediným dosud známým místem ve vesmíru, kde existuje život. A to ne jen tak obyčejný, ale neuvěřitelně pestrý! Je to doslova oáza života uprostřed jinak pustého kosmu. (Zda je pustý zcela, to zatím nevíme, ale i tak se v našem nejbližším okolí podobně pestře obydlená planeta nevyskytuje.)

Země je jako drahokam, nachází se přesně v úzké oblasti, kde se střetávají všechny podmínky vhodné pro život. Žijí tady miliony druhů jednobuněčných organismů, hub, rostlin i živočichů, neustále se objevují nové, ale řada z nich také rychle z naší přírody mizí. A za to může z velké části jeden jediný živočišný druh – Homo sapiens sapiens – tedy člověk moudrý – my.

Biologická rozmanitost naší přírody je skutečně dech beroucí - tisíce forem života, které se navzájem ovlivňují, kooperují spolu i proti sobě, vedou nelítostné boje o potravu. To vše existuje v dokonalé rovnováze. Tedy spíše existovalo. Než se na scéně objevil člověk a začal přírodu svým způsobem života ovlivňovat.

Rovnováha mezi jednotlivými částmi přírody není konstantní, ale jedná se o dynamickou rovnováhu. V přírodě je vše v neustálém pohybu. Býložravec se přemnoží díky nadúrodě rostlinné potravy, predátor tak nachází větší množství kořisti a je schopen uživit a odchovat více mláďat. Z tohoto důvodu jeho počet stoupne, čímž stoupá také spotřeba kořisti – býložravce, kterého tak logicky ubude. To je zjednodušeně dynamická rovnováha. Každý druh má v přírodě své nezastupitelné místo a je součástí mnoha vztahů. Pro dravce představuje kořist, pro menší živočichy může být sám predátorem, mikroorganismům poskytuje živnou půdu a tak dále a tak dále a to vše současně. Když pak tento druh z přírody náhle vymizí, ostatní druhy se pokoušejí jeho prázdné místo zaplnit a nastává chaos. Predátoři se přeorientovávají na jiný druh kořisti, dřívější kořist se přemnoží a chaos se tak neustále zvětšuje.

Díky velkému množství forem života tedy velké biodiverzitě se náš ekosystém drží neustále v chodu. Čím více druhů však z přírody vymizí, tím obtížněji systém rovnováhu vyrovnává. My lidé zkrátka dáváme naší přírodě zabrat, přitom jsme její součástí. Příroda není mimo nás, jsme to i my samotní. Lidský druh je na naší planetě – můžeme-li to tak říci – přemnožen. Žádný jiný savec naší velikosti nedosahuje tak obrovské četnosti – téměř 7 miliard jedinců! Měli bychom se opět naučit žít v souladu s přírodou. To neznamená vrátit se do jeskyně, ale rozumně s ní hospodařit.

Ostatní druhy na Zemi jsou naši bratranci – ne nepřátelé. Važme si jich a zamysleme se nad pestrostí naší přírody. Oslavme společně 22. května Mezinárodní den biologické rozmanitosti.



Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !