Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

28. října – Den vzniku samostatného československého státu

28. 10. 2012 | Svátky

28. října 2012 si připomínáme 94. výročí vzniku samostatného československého státu. Tento den je v České republice zákonem uznaný jako státní svátek.

Po oznámení o kapitulaci Rakouska-Uherska se 28. října 1918 konaly v Praze demonstrace, revoluční Národní výbor převzal moc a vyhlásil Československou republiku. Prezidentem nového státu se stal Tomáš Garigue Masaryk (1850-1937). Za jeho významný podíl na vzniku státu byl označen také za Prezidenta Osvoboditele.

Současný prezident republiky Václav Klaus se v neděli dne 28. října 2012 zúčastní pietního aktu u Národního památníku na Vítkově a slavnostní přísahy Vojáků AČR na Hradčanském náměstí. Společně s manželkou Livií poté přijmou členy diplomatického sboru a položí věnec k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Během tradičního slavnostního večera ve Vladislavském sále Pražského hradu přednese prezident projev a udělí a propůjčí státní vyznamenání.

Každoroční připomínka tohoto významného Dne vzniku samostatného československého státu je doprovázena mnoha oslavami na různých místech naší republiky. Přinášíme Vám výběr z akcí spojených s tímto svátkem:

28. říjen – Den vzniku samostatného československého státuPlzeň

Na Masarykově náměstí se v 17.30 hodin uskuteční slavnostní shromáždění. V 18.30 hodin se odtud vydá Průvod světel, který projde po Klatovské třídě přes Smetanovy sady až na náměstí Republiky, kde v 19 hodin slavnostní den zakončí ohňostroj a koncert skupiny Turbo.

Koncert Jiřího Suchého a Jitky Molavcové, loutková představení pro děti, jízdy historickou tramvají, výstava k 75. výroční úmrtí T. G. Masaryka. Stejně jako v minulých letech mohou zájemci navštívit vybrané turistické cíle zdarma nebo za symbolické vstupné 28 korun.

Opava

Vzpomínkové setkání od 10.00 hodin u Pamětní desky T. G. Masaryka, umístěné na budově Slezské univerzity na Masarykově třídě.  Součástí této oficiální akce je připraven doprovodný program v podobě „Noci otevřených dveří“ na Hlásce. Můžete si přijít prohlédnout budovu radnice a nechat se provést zábavnou historií - letošní téma totiž zní: "Od putyky k putyce aneb zaniklé opavské hospody a kavárny". Prohlídky budou probíhat od 17 do 22 hodin, každou půlhodinu. Vstup na prohlídku radnice bude zdarma, ale pouze s časovou vstupenkou.

Česká Lípa

Program začíná v 15 hodin tradičním setkáním u Lípy svobody na Slovance. V 15:30 dojde k vysazení stromu v Městském parku, o 15 minut později bude veřejné setkání u busty T.G.Masaryka. V 16 hodin dojde k odhalení pamětní desky Františku Kožnarovi (ve dvoře radnice). V 18 hodin se můžete připojit do lampionového průvodu z náměstí T.G.Masaryka na Vodní hrad Lipý. V 18:30 bude program zakončen opékáním vuřtů na Vodním hradě Lipý.

Pardubice

Slavnostní akt se bude konat na náměstí Čs. Legií. Shromáždění účastníků bude v 13:50. Ve 14 hodin začne slavnostní akt u sochy T. G. Masaryka. Ukončení je naplánováno na 14:50. Akce se bude účastnit Vysokoškolský umělecký sbor Pardubice, který akci bude doprovázet zpěvem.

Ostrava

Tradiční prohlídka reprezentativních prostor Radnice města Ostravy na Prokešově náměstí s průvodci je připravena na státní svátek neděli 28. října od 13 do 18 hodin. I tentokrát se mohou návštěvníci v tento den exkluzivně podívat do míst, kde pracuje rada města, zasedá zastupitelstvo či v jakém prostředí pracuje primátor. Zdarma bude přístupná také vyhlídková věž Nové radnice.

 

Jak jste Vy strávili tento svátek Dne vzniku samostatného československého státu? Konala se i u Vás nějaká zajímavá akce?


Bokul - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkmoje dcera taky-8 let.
Obrázek uživatelky
profil
Slavím každý rok.Mám totiž narozeninySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles