Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

3 nejčastější nemoci zubů a jak na ně

27. 02. 2015 | Nemoci
Zdraví máme jen jedno. To stejné můžeme říci i o zubech, které nám prokazují velkou službu. Díky nim je pro nás strava stravitelnější a zároveň jsou zdravé zuby i vizitkou našeho životního stylu. Nic však není zadarmo. Pokud budeme zubní péči zanedbávat, nevyhneme se onemocnění dutiny ústní. V horším případě můžeme i o zuby přijít. Představujeme tři nejčastější nemoci zubu i s návodem jak se onemocněním vyhnout.

Zubní kaz

Dvě slova, která ve většině z nás automaticky způsobí paniku už jen při jejich vyslovení. Přestože se jedná o onemocnění, kterému se lze pravidelnou péčí zcela vyhnout, jedná se paradoxně o nejčastější zubní zdravotní problém, který postihuje 80 % české populace. Rizikovými skupinami ohroženými zubním kazem jsou děti v předškolním věku, lidé s celkovými chorobami, jedinci s častou konzumací cukrů v potravě a nápojích a ti, kteří nepečují o svůj chrup. Právě metabolická přeměna cukrů z potravy na kyseliny způsobuje pokles pH v ústech, a tím dochází k rozpouštění minerálů zubní skloviny. Neléčený zubní kaz může způsobit vážnější zdravotní komplikace od bolestivých zánětů zubní dřeně až po úplný rozpad zubu. Infekce z dutiny ústní může putovat krví a přenést se do dalších částí těla.

3 nejčastější nemoci zubů a jak na něOdhalené zubní krčky

Dvojkou na seznamu zubních onemocnění jsou odhalené zubní krčky. O co se jedná? Odhalené zubní krčky jsou zčásti podmíněny nevhodnou technikou čištění zubů a zčásti je to dáno věkem, kdy okraj dásně přirozeně ustupuje. V odborné literatuře pojem zubní krček nemá žádné opodstatnění, jedná se o obnažení zubního kořene, protože zubní korunka přechází na kořen zubu. Zubní kořen není krytý sklovinou, ale zubním cementem, který je rozpustnější a mechanicky méně odolný, než sklovina. Hrozí tak nejen zvýšené riziko vzniku zubního kazu kořene, ale především citlivost na mechanické a termické podněty.

Původcem odhalených krčků bývá zejména nedostatečná či špatná zubní hygiena. Na vině může být pro mnohé překvapivě i nevhodná volba kartáčku spolu s nevhodnou technikou čištění zubů. V některých případech lze podstoupit stomatologické ošetření, které spočívá v rekonstrukci poškozené části zubu pomocí různých výplňových materiálů. Jedná se však pouze o estetický zákrok, který nezastaví proces obnažování.

Když ztrácíte zuby

Asi každý člověk se obává toho, že přijde o svůj chrup a bude odkázán na snímatelnou protézu. Měli bychom proto dělat maximum, abychom se ztrátě vlastních zubů vyhnuli a významně tak nesnížili kvalitu svého života. Nemoc, kdy dochází ke ztrátě zubů, je pojmenována po tkáni, která drží zub v čelisti. Vazivová vlákna kotvící zub a spojující povrch zubu s kostí se nazývají parodont. Parodontitida zažitá pod hovorovějším názvem paradentóza je zánětlivé onemocnění, kdy dochází k destrukci závěsného aparátu zubu. V Česku se s paradentózou potýká 30 % obyvatel ve věku 35-40 let. Jejím předstupněm je chronický zánět dásní, který se projevuje krvácením dásní. V okamžiku, kdy dojde k postižení závěsného aparátu zubu a kostěného zubního lůžka zánětem, může dojít k uvolnění zubu a jeho ztrátě.

Nedejte zubním nemocím šanci

Pravidelnou a správnou péčí o své zuby se nejen vyhnete stomatologickým zákrokům a s nimi spojenou bolestí, ale navíc ušetříte za ošetření. Zde je snadný návod. Dvakrát denně čistěte zuby pastou s obsahem fluoridu a vhodným zubním kartáčkem a nezapomeňte pečovat také o mezizubní prostory. Jednou týdně aplikujte léčivý gel s vysokou koncentrací aminfluoridů a fluoridu sodného, který slouží jako prevence před zubním kazem a zároveň dokáže kaz v počáteční fázi vyléčit.

Při zjištění kazu v počáteční fázi je vhodné kromě pravidelného čištění zubů pastou s fluoridy, používat lokální prostředky s vyšší koncentrací fluoridů ve formě roztoku nebo gelu. Tyto látky napomáhají remineralizaci, tedy vyhojení počátečních změn ve sklovině. Mít zdravý a krásný úsměv je snadné, jen vědět jak na to.

Zdroj, foto: Elmex


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zrovna se potykat s problemem odhalených zubních krčků, tak je pro mě článek aktuální. Nikdy jsem tyto problémy neměla, tak to budu muset řešit.
Obrázek uživatelky
profil
zuby mám bez problému,jako malá jsem hodně trpěla na váčky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles