Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

3 tipy v boji proti slimákům

27. 06. 2016 | Zahrádka
Každý zahradník má svůj zaručený způsob, jak se zbavit slimáků. Nikomu se to však stoprocentně nepodařilo.  Existují ale způsoby, které fungují více než ostatní.

S kým máme tu čest

Slimák (Limax) je rod suchozemských nahých plžů z čeledi slimákovití. Slimákům se nejlépe daří ve vlhku a dešti. Mají rádi temné stinné prostředí a teploty kolem 13 až 18 °C. Přes den se skrývají a aktivní začínají být se soumrakem a poklesem teplot. V několika posledních letech se u nás rozšířil rezavý plzák španělský (Arion lusitanicus). Poznáte ho podle hnědo-oranžového zbarvení. Nejúčinnější jsou zásahy proti slimákům brzy z jara, kdy jsou mladí a ještě nekladou vajíčka. Zajímavostí a motivací situaci řešit je, že dospělý jedinec zkonzumuje za sezónu až 1 kilogram rostlinné hmoty.

tipy proti slimákůmSbírejte, sbírejte, sbírejte

Nejlépe se slimáků zbavíte sbíráním. Ideální doba ke sběru je poránu nebo za soumraku, kdy je vidět a slimáky ještě vysoké teploty nezahnaly do podzemních úkrytů. Způsob sběru i likvidace si musí každý přizpůsobit své povaze a možnostem.

Tvořte bariéry

Kolem záhonů je třeba vytvořit ochrannou bariéru nebo záhon vyvýšit. Plži nepřelezou přes vyšší hradbu s hrubým povrchem.

Sázejte, co slimákům nechutná

Dobrou strategií se jeví, když na zahradě vysadíte některé z rostlin, které slimáci nemají rádi. Tyto rostliny mohou být například na okrajích záhonů. Slimákům nechutná levandule, kopr, šalvěj, česnek, bodláky, měsíček, kostival, chrpa, hortenzie, pivoňka, pelyněk, petržel, tymián, kosatec a některé okrasné traviny. Z tohoto výčtu by si měl být schopen vybrat každý a možná že přidáte některý svůj zaručený odpuzovač.

Zdroj, foto: Briggs&Stratton


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vyzkoušela jsem snad všechno a nic nezabírá, takže večer hlavně po dešti sbírám a sbírám a topím v kanystru se slamou vodou, nic jiného nezbývá, jinak by mi zlikvidovali celou zahradu
Obrázek uživatelky
profil
jsou to prevíti, letos jich mám zatím sebráno tak do 150, což byl předloni běžný počet na jedno sbírání. také sbírám a sbírám. Letos mi zlikvidovali astřičky a činili se na jahodách, kupodivu salát jen nazobli, asi proto, že není klasický ale ten kudrnatý červený, zřejmě jim tolik nejede. afrikánů mi většinou nechají tak půlku, takže je raději vysévám ve větším množství rovnou. Loni se mi osvědčilo rozkrojit jednu dýni a pěkně si tam nalezli, pak už jsem jich moc v okolí záhonů neviděla.
Obrázek uživatelky
profil
Slimáci - letos jsem zatím žádného neviděla, ale mám nasázené papriky ve třech sudech, dvě jsou obyčejné a jedna je chilli paprička. Dvě obyčejné jsou zcela ožrané a chilli ožraná není, i přesto, že jsem slimáka nezáhledla. Bylo mi řečeno, že může být schovaný v hlíně. Jinak mám poblíž plno afrikánů a ty ožrané nejsou, i když vloni afrikány slimácí navštívili. Tak teda nevím, kdo to ožírá.
Obrázek uživatelky
profil
Slimáci, nekonečné téma a trvalá hrozba pro zahrádkáře.
Dala jsem na babské rady,chemii na zahrádce netrpím, škodí víc jak slizáci a je drahá.U mě je nejefektivnější ranní a večerní sběr, takže sbírám, sbírám, sbírám... mám to spojené s ranní rozcvičkou...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda