Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 věci, které jste nevěděli o zubním kazu

26. 12. 2014 | Nemoci
Vánoce a s nimi i nezřízená konzumace potravin, které nahrávají kazivosti zubů...... Přinášíme vám 4 zajímavosti o zubním kazu, které jste pravděpodobně nevěděli. Bude asi pro vás překvapením, že zubní kaz má skoro 80 % Čechů a nevyhýbá se ani těm nejmenším.

Zubní kaz si ročně vyžádá 6 milionů výplní

Ačkoliv se dá zubnímu kazu velmi snadno preventivními opatřeními vyhnout, potýkají se s ním téměř všichni lidé. Alarmující statistiky uvádí až 80 % populace, což obnáší přibližně šest milionů výplní, které zubaři svým pacientům během roku provedou. Zubní kaz se překvapivě týká i celé poloviny dětí do 5 let. Primární příčinou kazu jsou špatně udržované zuby a nedostatečná péče o ně. Ta by měla mimo jiné spočívat i v pravidelných ročních zubních preventivních prohlídkách, které by u dětí měly začít od 1. roku věku. Na správně ošetřovaném zubu se totiž nemůže zubní kaz vytvořit. Spouštěčem vzniku zubního kazu je mj. i zubní plak. Pro představu sedm dní starý zubní plak obsahuje 100-300 milionů bakterií a lze ho odstranit pouze mechanickým čištěním.

zubní kazZubní kaz není jen díra

Při zubním kazu dochází k poškození tvrdé zubní tkáně kyselinami, které vznikají přeměnou cukrů ve stravě. Čím více cukrů přijímáme ve stravě, tím více se tvoří kyseliny, bakterie v ústní dutině tak dostávají potravu a roste plak. Kyseliny způsobují pokles pH v ústech a tím rozpouštějí minerály na povrchu skloviny – dochází k tzv. demineralizaci a tím i oslabení zubu. Chronické onemocnění zubu prochází několika stádii. V první fázi je počínající zubní kaz okem nepostřehnutelný a nemá žádné citelné projevy. Pokud se kaz nepodchytí, dojde k vytvoření praskliny ve sklovině, kudy do ní proudí bakterie. Právě tehdy se dostavuje nárazová bolest, kterou podněcují fyzikální a chemické podněty, jako změny teploty, dotek jazyka nebo jídlo. Čím hlubší je zubní kaz, tím je bolest ostřejší. Dostavit se může i otok dásně, problém s otevřením úst nebo zapáchající dech.

V počátku se dá vyléčit bez vrtačky

Málokdo ví, že pokud se zubní kaz podchytí v raném stupni, tak ho lze vyléčit. Počáteční fází se myslí ta doba, kdy se zubní kaz projevuje křídovou skvrnou na povrchu skloviny. Ta ohraničuje oslabené odvápněné místo, kde je sklovina narušená, a tím ztrácí na pevnosti či celistvosti. Právě v tento okamžik musíme nastavit a pečlivě dodržovat hygienický režim

Hrozba nejen o Vánocích, ale…

Kazivost zubů je pochopitelně celoroční záležitost. Jsou však potraviny, které kazivosti zubů nahrávají vyšší měrou a které mají zejména o vánočních svátcích hojnější zastoupení v našem jídelníčku. Řeč je například o cukroví obalovém v cukrové moučce, slaných chipsech, nebo sycených limonádách. V nich nehraje stěžejní roli kupodivu cukr, ale kyselina obsažená v perlivých nealkoholických nápojích jako kyselina citronová, nebo fosforečná. Ve zmíněných slaných krekrech a dalších slaných pochutinách najdeme rafinované sacharidy, které přetvářejí cukr v ústech extrémně rychle a rozmělněná hmota se lehce usazuje na dásních a zubech a vytváří tak nežádoucí zubní plak. Učiňte novoroční předsevzetí s předstihem a věnujte zubům adekvátní péči již během vánočního hodování. Ušetříte si nejen trauma ze zubní vrtačky, ale i peněžní úhrady zubařského zákroku.

Zdroj: Elmex


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den, zmiňované kazotvorné bakterie (Streptococus mutans) se dají držet v ústech v minimálním množství při používání speciálních pastilek Dentocult Xylitol - ty obsahují výhradně xylitolový cukr, který tyto bakterie nemohou zpracovávat a tím se udržuje příznivé pH v ústech. Ve Finsku, kde pastilky vznikly a dříve byly dostupné i u nás, mají dlouholeté zkušenosti.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles