Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Kdy se slaví Halloween v roce 2017?Kdy se slaví Halloween v roce 2017? Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 17.10. 2017
Dnes má svátek Hedvika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

4 věci, které jste nevěděli o zubním kazu

26. 12. 2014 | Nemoci
Vánoce a s nimi i nezřízená konzumace potravin, které nahrávají kazivosti zubů...... Přinášíme vám 4 zajímavosti o zubním kazu, které jste pravděpodobně nevěděli. Bude asi pro vás překvapením, že zubní kaz má skoro 80 % Čechů a nevyhýbá se ani těm nejmenším.

Zubní kaz si ročně vyžádá 6 milionů výplní

Ačkoliv se dá zubnímu kazu velmi snadno preventivními opatřeními vyhnout, potýkají se s ním téměř všichni lidé. Alarmující statistiky uvádí až 80 % populace, což obnáší přibližně šest milionů výplní, které zubaři svým pacientům během roku provedou. Zubní kaz se překvapivě týká i celé poloviny dětí do 5 let. Primární příčinou kazu jsou špatně udržované zuby a nedostatečná péče o ně. Ta by měla mimo jiné spočívat i v pravidelných ročních zubních preventivních prohlídkách, které by u dětí měly začít od 1. roku věku. Na správně ošetřovaném zubu se totiž nemůže zubní kaz vytvořit. Spouštěčem vzniku zubního kazu je mj. i zubní plak. Pro představu sedm dní starý zubní plak obsahuje 100-300 milionů bakterií a lze ho odstranit pouze mechanickým čištěním.

zubní kazZubní kaz není jen díra

Při zubním kazu dochází k poškození tvrdé zubní tkáně kyselinami, které vznikají přeměnou cukrů ve stravě. Čím více cukrů přijímáme ve stravě, tím více se tvoří kyseliny, bakterie v ústní dutině tak dostávají potravu a roste plak. Kyseliny způsobují pokles pH v ústech a tím rozpouštějí minerály na povrchu skloviny – dochází k tzv. demineralizaci a tím i oslabení zubu. Chronické onemocnění zubu prochází několika stádii. V první fázi je počínající zubní kaz okem nepostřehnutelný a nemá žádné citelné projevy. Pokud se kaz nepodchytí, dojde k vytvoření praskliny ve sklovině, kudy do ní proudí bakterie. Právě tehdy se dostavuje nárazová bolest, kterou podněcují fyzikální a chemické podněty, jako změny teploty, dotek jazyka nebo jídlo. Čím hlubší je zubní kaz, tím je bolest ostřejší. Dostavit se může i otok dásně, problém s otevřením úst nebo zapáchající dech.

V počátku se dá vyléčit bez vrtačky

Málokdo ví, že pokud se zubní kaz podchytí v raném stupni, tak ho lze vyléčit. Počáteční fází se myslí ta doba, kdy se zubní kaz projevuje křídovou skvrnou na povrchu skloviny. Ta ohraničuje oslabené odvápněné místo, kde je sklovina narušená, a tím ztrácí na pevnosti či celistvosti. Právě v tento okamžik musíme nastavit a pečlivě dodržovat hygienický režim

Hrozba nejen o Vánocích, ale…

Kazivost zubů je pochopitelně celoroční záležitost. Jsou však potraviny, které kazivosti zubů nahrávají vyšší měrou a které mají zejména o vánočních svátcích hojnější zastoupení v našem jídelníčku. Řeč je například o cukroví obalovém v cukrové moučce, slaných chipsech, nebo sycených limonádách. V nich nehraje stěžejní roli kupodivu cukr, ale kyselina obsažená v perlivých nealkoholických nápojích jako kyselina citronová, nebo fosforečná. Ve zmíněných slaných krekrech a dalších slaných pochutinách najdeme rafinované sacharidy, které přetvářejí cukr v ústech extrémně rychle a rozmělněná hmota se lehce usazuje na dásních a zubech a vytváří tak nežádoucí zubní plak. Učiňte novoroční předsevzetí s předstihem a věnujte zubům adekvátní péči již během vánočního hodování. Ušetříte si nejen trauma ze zubní vrtačky, ale i peněžní úhrady zubařského zákroku.

Zdroj: Elmex

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Dobrý den, zmiňované kazotvorné bakterie (Streptococus mutans) se dají držet v ústech v minimálním množství při používání speciálních pastilek Dentocult Xylitol - ty obsahují výhradně xylitolový cukr, který tyto bakterie nemohou zpracovávat a tím se udržuje příznivé pH v ústech. Ve Finsku, kde pastilky vznikly a dříve byly dostupné i u nás, mají dlouholeté zkušenosti.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles