Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

5 častých chyb při počítání kalorií

20. 04. 2017 | Diety
Jaro je tu a s ním i blížící se plavková sezóna. Mnoho z nás tak začíná řešit svoji váhu a postavu. Držíme diety, více sportujeme a upravujeme své jídelníčky tak, aby byly vyvážené a zdravé. Naučte se správně počítat kalorie a vyvarujte se častých chyb – ušetříte si spoustu zbytečných kalorií a také čas na cestě za vysněnou postavou.

Kalorie počítáte až po jídle


Největší chybou je zapisovat kalorie až na konci dne. Pokud jste jedla více kalorií, než jste měla, škoda už je napáchána a už s tím zpětně nic neuděláte. Spoléhat se na paměť není také úplně nejlepší, protože po celém dni určitě na něco zapomenete. Ideálním řešením je mít jídelníček připravený dopředu. Je to sice časově náročnější, ale pomůže vám v tom zůstat oddané vašemu cíli. Druhým způsobem je zapsat si kalorie potravin těsně předtím, než je sníte. Pokud spočítáte, že je kalorií příliš, můžete jídelníček ihned upravit.

zdravá snídaněZapomínáte započítávat přílohy


Mnohé z nás si často neuvědomí, že i lžička smetany do kávy zahýbe s denním příjmem kalorií. Dvě lžíce smetany přidají až 40 kalorií. Koření, cukr, salátové dresinky a omáčky je třeba také započítávat. Spočítejme si to na příkladu salátu – lžíce zálivky obsahuje zhruba 75 kalorií, hrst krutonů vám přidá 100 kalorií a lžíce slunečnicových semínek 50 kalorií. Zakápnutí grilované zeleniny olejem, trocha majonézy v tuňákovém salátu, kousek másla na snídaňovém krekru – všechny tyto drobnosti musíme do svého denního příjmu také započítávat.

Myslete i na tekutiny


Zapisujte si vše, co vypijete, i když si myslíte, že neobsahují žádné kalorie. Většina z nás ví, že v přeslazených limonádách a džusech je spousta kalorií. Ale méně často si vzpomeneme na kalorie v pivu, vínu, koktejlech, slazených čajích, kávě či ovocných a zeleninových šťávách. I nápoje, které podléhají módní vlně, jako jsou různé koktejly s chia semínky, ochucené kávy nebo nápoje s exotickým ovocem, je třeba pečlivě zaznamenávat.

Nevážíte a neměříte porce


Nespoléhejte se na vágní popisky, jako je například půlka kuřecího prsa. Pro vás to může být 100 gramů, pro někoho jiného zase 250 gramů. Středně velké jablko vám toho také moc nenapoví. V tomto případě platí zlaté pravidlo – dvakrát měř, jednou řež. Proto ze začátku važte všechny potraviny; jedině tak to dostanete do oka a časem vše budete odhadovat snadněji.

Nevěnujete pozornost velikosti porce na obalu


Pokud si myslíte, že celý balíček chipsů nebo láhev ovocného džusu je jedna porce, budete se muset podívat důkladněji na etiketu nutričních hodnot. Mnoho z nás má chybnou představu o tom, že etiketa nutričních hodnot platí pro celý balíček nebo láhev. Ve skutečnosti tyto hodnoty můžou odpovídat dvou a více porcím. Proto buďte pozorní a nastudujte si tabulku nutričních hodnot ještě před tím, než se pustíte do nějaké dobroty.

TIP pro vás:


Pokud vám k počítání kalorií nestačí obyčejná tužka a papír, stáhněte si aplikaci do chytrého telefonu. Díky ní budete mít dokonalý přehled o tom, jak se stravujete a jaký máte denní příjem kalorií. V některých aplikacích můžete dokonce potraviny zadávat rovnou pomocí čárového kódu na obale a jiné zase pohlídají váš pitný režim.

Zdroj, foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !