Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 nejčastějších chyb při skladování potravin

3. 10. 2016 | Domácnost
Skladování a uchovávání potravin se řídí mnoha pravidly. Jejich dodržování je přitom nesmírně důležité pro uchování chuti, aroma ale i samotné kvality potravin, která přímo ovlivňuje naše zdraví. Nejčastěji chybujeme v dodržování teplotních podmínek pro bezpečné skladování potravin.

I odchylka 1 °C může znamenat, že potravina se stane zdraví závadnou. Často překračujeme i maximální možnou dobu skladování nebo v chladu lednice uchováváme potraviny, které tam však nepatří. V následujícím článku představujeme nejčastější chyby při skladování potravin.

Chyba č. 1: Nedodržení vhodných podmínek pro skladování

Před samotným skladováním potravin je nutné zjistit, za jakých podmínek je vhodné potraviny uchovávat. Často se však stává, že potraviny uchováváme dle vlastního uvážení. Přitom teplota prostoru určeného pro skladování, jeho vlhkost i množství světla mají zásadní vliv na kvalitu a bezpečnost jídla a tím i na naše zdraví. Skladovací prostory pro potraviny by měly splňovat specifické nároky, aby nedocházelo ke zkáze jídla. Například i odchylka 1 °C může mít vliv na kvalitu potravin. Proto je důležitá stálá teplota, vlhkost a omezené množství světla. Pokud chceme například skladovat podzimní úrodu ve sklepě, je nutné zajistit, aby se teplota pohybovala v rozmezí 1 až 5 °C. Konkrétní podmínky pak samozřejmě závisí na typu potraviny a účelu skladování.

uchovávání potravinChyba č. 2: Uchovávání suchého jídla v originálním balení

Často kupujeme suché potraviny jako cereálie či jiné jídlo balené v plastových baleních v domnění, že je v nich můžeme i po delší dobu uchovávat. Na krátkodobé skladování plastový sáček postačí. Ale při delším skladování jsou již potraviny ohrožovány vznikem plísní či výskytem různých škůdců, jakými jsou potravinoví červi či myši, pro které nejsou igelitové sáčky žádnou překážkou. Takto balené potraviny navíc nemohou dýchat a zadržují případnou vlhkost. Ideálně by se tyto potraviny měly dlouhodobě skladovat ve skleněných nádobách s uzávěrem. Ty poskytují dostatečnou ochranu před škůdci a zároveň se do nich nedostane zkázonosná vlhkost.

Chyba č. 3: Překračování maximální trvanlivosti mražených potravin

Obvyklou chybou při skladování potravin je překročení maximální doby, po kterou je jídlo bezpečné uchovávat. Nejčastěji tomu tak je u mražených potravin. Přitom ani ty nevydrží věčně, byť si to mnohdy myslíme. Zmrazené syrové maso lze bezpečně v běžných mrazničkách skladovat po dobu 2 až 4 měsíců, vařené pak až po dobu jednoho roku. Ovoce a zeleninu můžeme bezpečně zamrazit na 8 až 12 měsíců. Při zamrazování při nižších teplotách je možné skladovací dobu potravin prodloužit. Obecně platí, že na každých – 25 °C dobu prodloužíme o 50 %. Tak nízké teploty samozřejmě nedosáhneme v běžných mrazničkách, ale ve specializovaných průmyslových mrazírnách. Tím, že si mražené potraviny neoznačujeme datem zamrazení, ztrácíme přehled, jak dlouho tam jsou. Ani u zmražených potravin nejsou enzymatické procesy zastaveny úplně a tak i takto uchovávané jídlo podléhá zkáze.

Chyba č. 4: Syrové maso skladujeme volně

Syrové maso nikdy neskladujeme volně na talíři. Před uchováním, ať už do lednice či mrazničky, je nutné jej uložit do uzavíratelné nádoby. V opačném případě bakterie, které se v syrovém mase tvoří, kontaminují i ostatní skladované potraviny, které se tak stanou zdraví nebezpečné. Těchto bakterií se zbavíme při tepelné úpravě masa, ale ne všechny potraviny můžeme vařit. Ideální je syrové maso zalít olejem, vydrží pak v chladu 2 až 3 dny. Pokud jej chceme skladovat mimo lednici, je nutné jej posolit a uložit na chladné místo o teplotě 3 až 5 °C. 

Chyba č. 5: Ne vše můžeme skladovat v lednici

Vynález lednice způsobil revoluci v uchovávání potravin. Avšak zdaleka ne vše se do lednice hodí. Obecně panuje mylná představa, že chladit v lednici můžeme kteroukoliv zeleninu či ovoce. Toto tvrzení však není správně. Některý druhy se působením chladu znehodnocují, ztrácejí chuť a strukturu. Příkladem mohou být rajčata, která kvůli nízké teplotě nedozrávají a stávají se moučnatými. Totéž platí i u brambor. Škrob se při nízkých teplotách rychle mění na sacharidy a ty se tak paradoxně kazí rychleji, než když je uchováváme ve sklepě při teplotě okolo 8 až 10 °C. Nízkou teplotu nesnesou ani banány či hroznoví víno. Do lednice bychom neměli dávat ani chleba v igelitovém sáčku. Chléb a pečivo obecně potřebuje dýchat. Sáček navíc zadržuje vlhkost, což podporuje vznik plísní.

Zdroj: Frigomont


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dlouho mi bylo divné, proč rajčata z lednice, mají divnou chutˇ. Ano nemají se zde ukládat, zmoučnatí, nedozrají.Je OK ,že se o tom i zde píše, poučí se zase další čtenářkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
užitočné rady Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
rajčata do lednice nedávám, brambory, to by mne ani nenapadlo tam dátSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
právě jsem se přesvědčila, že je dobré uchovávat potraviny ve špajsce v dózách a ne v originálním balení. Celý víkend zrovna bojuju s pilousem černým, co jsem si ho donesla v chlebové mouce z obchodu. Je opravdu všude Smajlík Vše jsem vzduchotěsně zabalila do sáčků. Otevřené mouky, vločky, kokos... vyhodila a zbytek do sklenic. Teď už jen číhám s miskou plnou vody a topím je.
Obrázek uživatelky
profil
po prečítaní som klusala do chladničky pre rajčiny a šup s nimi do špajzy Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles