Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 rad, jak se rychle zbavit letního nachlazení

10. 07. 2014 | Nemoci
Chrapot, zvýšená teplota, bolest v krku, nepříjemný kašel, malátnost. Ani v létě se nám nachlazení nevyhýbá. Naopak – může za to klimatizace a především studené nápoje i potraviny, které by nám měly ulevit od vedra, ale často nám spíše ublíží ve chvíli, kdy už máme sbaleno na dovolenou. Na následujících řádcích vám poradíme, jak se nachlazení vyvarovat i jak se jej případně rychle zbavit.

1. Místo coly ledový čaj


Jakmile se na první pohled osvěžující tekutina dostane do krku, může tělo oslabit natolik, že viry rychle způsobí zánět hltanu nebo dokonce laryngitidu (zánět hrtanu), které provází právě bolest v krku, dráždivý kašel a chrapot. Nápoje by se v létě měly pít o teplotě maximálně patnáct stupňů Celsia, jinak je to velký šok pro tělo. Navíc osvěží jen krátkodobě. Mnohem větší efekt bude mít teplý nebo vlažný zelený čaj, který ochlazuje.

Každá potravina, kterou sníme, v našem těle během trávení buď vytváří chlad, je neutrální nebo plodí teplo. Do našeho jídelníčku proto nyní doporučujeme zařadit především čerstvé ovoce a zeleninu, které ochlazují tělo.  Uděláte pro sebe nejvíc, když si dáte čerstvé zeleninové šťávy, které osvěží a navíc jsou plné vitamínů, minerálů a fytoživin.

5 rad, jak se rychle zbavit letního nachlazení2. Zmrzlina ano, ale raději jen jedna denně


Největší letní delikatesou je bezesporu zmrzlina. Ta však paradoxně podporuje tvorbu hlenu v těle, a ten pak oslabuje organismus, který je u každého v jiné míře náchylnější k nemocem. Rozhodně neonemocníte po jedné zmrzlině denně. Problém však nastává, když si dáte třeba tři za odpoledne a zkombinujete to ještě s chlazenými nápoji.

3. Pozor na nemoc z klimatizace


Venku je vedro k zalknutí, a tak už se těšíte do klimatizované kanceláře či auta. Prudká změna teploty ovšem dá prostor virům vysušením nosní sliznice a riziko nákazy je na světě. A pozor – lepší to není ani s průvanem či ventilátorem! Chápeme, že mnoho lidí bez klimatizace nevydrží. Průvan kdekoliv je však mnohem nebezpečnější, kdo je mu dlouhodoběji vystaven, ten si koleduje o poškození imunitního systému. Nejmenší zlo je tedy nastavit si klimatizaci tak, aby rozdíl mezi teplotou venku a uvnitř činil zhruba pět stupňů Celsia.

4. Rychlá první pomoc


Extrakt z grepových jadérek je nejlepším pomocníkem při prvních příznacích letního nachlazení. Grepová jadérka jsou velmi silné přírodní antibiotikum, které podporuje imunitu. Nejlepší jsou šedesátiprocentní extrakty. Dají se využívat jak při nachlazení, tak při jeho prevenci. Rychle totiž pomáhá při likvidaci dlouhodobých zánětů, plísní, virů i bakterií. Vždy ráno na lačno si dáte tři kapičky do tří deci vody a zopakovat to můžete až třikrát denně.

5. Podpořte zdravé tuky


Pro své zdraví toho uděláte mnoho, pokud do svého jídelníčku zařadíte prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Pozitivně ovlivňují imunitu, stav kloubů a také zefektivní zdravé hubnutí. Užívat je můžete formou kapslí „rybího tuku“ anebo třeba prostřednictvím lněného makadamového oleje, který je skvělou zálivkou na salát.Ing. Martin Škába
 




Autor: Ing. Martin Škába
Výživový specialista
www.skaba.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Myslím si, že echinacea je vhodná nejen na letní nachlazení. Já ji užívám celoročně a jsem naprosto spokojená. Hlavně teda na podzim a v zimě na ní nedám dopustit. Také mám zkušenost s tím, že pokud na člověka něco leze, tak než sáhnout po nějakém tom hot drinku je vhodnější hned nasadit echinaceové kapky z kořene od imunitu. Opravdu fungují a člověk do sebe necpe nějakou chemii.
Obrázek uživatelky
profil
Rozhodně se také přiklání k prevenci a to přírodní léčbou Smajlík Kupuji domů do lékárničky echinaceové kapky z kořene od Imunitu, protože kořen je nejsilnější a posílí imunitu celoročně. Manžel je na toto lajdák, takže tomu vždy nasadím při prvních příznacích nachlazení a je do dne fit.
Obrázek uživatelky
profil
Nejlepší je předcházet takovému nemilému nachlazení v létě. Já užívám celoročně Echinaceové kapky se ženšenem a hlívou od Imunitu a jsem fit. A to jsem opravdu bývala hodně nachlazená díky klimě v kanceláři.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles