Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 rad, jak začít na skialpech a čím se na ně vybavit

6. 12. 2018 | Fitness
Máte rádi hory a chcete je poznávat i v zimě trochu jinak, než jen z upravených sjezdovek či běžkařských tratí? Vyzkoušejte skialpinismus. Je to zábavný a krásný sport, při kterém uděláte hodně pro své zdraví i kondici. Jak na to?

1. Kde si skialp vyzkoušet?

Počkejte si, až bude na horách dost sněhu a příjemné počasí, a vyrazte na jednu z mnoha testovacích akcí, které pravidelně organizují prodejci skialpinistického vybavení. Odborníci vám vysvětlí, jak lyže fungují, jak se co ovládá, zkontrolují, zda jste správně oblečení, a vyrazí s vámi na testovací procházku. Ve větších lyžařských střediscích Česka (Praděd, Dolní Morava, Pec pod Sněžkou, Bouřňák, Šumava) jsou dnes i půjčovny. České hory jsou navíc pro tento sport ideální. Krkonoše či Špičák na Šumavě mají dokonce doporučené trasy. Krásné je to v Beskydech, Jeseníkách, v okolí Králického Sněžníku. Trasy najdete i v Jizerských horách, ty si ovšem více užijete na běžkách. Vyrazit můžete i do Tater nebo do Alp – tam ovšem doporučujeme najmout si horského vůdce s mezinárodní licencí UIAGM.

5 rad, jak začít na skialpech a čím se na ně vybavit2. Pro koho je skialp vhodný?

Hodí se pro každého, kdo umí aspoň trochu sjezdovat na lyžích, protože nejde jen o to vystoupat nahoru, ale je také nutné sjet z kopce dolů. Skialpinismus je o naprosté svobodě. Každý může přizpůsobit délku trasy a počet nastoupaných výškových metrů své kondici.

3. Je to bezpečné?

Když je dost sněhu, dá se chodit kdekoliv. Třeba po sjezdovce s nasazenou čelovkou poté, co ji opustili lyžaři (pozor na rolby!). Anebo ve volném terénu v horách. Tady už je ale nutné mít předem dobře nastudovanou trasu, vědět, jak se bude během dne vyvíjet počasí a v batohu nesmí chybět „svatá trojice“ – lopatka, sonda a lavinový vyhledávač. A každý skialpinista musí vědět, jak je použít.

Pokud vyrážíte mimo sjezdovku, je dobré si hned od začátku osvojit pár zásad. Na túry se vydávejte jen s nabitým telefonem (ideálně se staženou aplikací Záchranka) a uloženým číslem na místní horskou službu. Vždy je lepší volat přímo na horskou službu než na číslo 120. Během túry si kontrolujte dostupnost signálu (pro případ nehody). A pokud budete vyrážet ve skupině, je dobré si určit, kdo bude vedoucí. A jestliže vás skialpinismus opravdu chytne, doporučujeme udělat si základní kurz a základní kurz lavinové prevence. Ideálně pod vedením horských vůdců s licencí UIAGM.

4. Jaké vybavení je třeba?

Lyže pro skialp vypadají na první pohled podobně jako sjezdovky. Dokonce mají stejně trendy design, ne-li dokonce odvážnější. Trik spočívá v tom, že když se stoupá nahoru, je třeba zespoda upevnit „tulení pásy“, které zabraňují podklouzávání lyží a umožňují stoupání i ve strmém terénu. (Pro ekology – tulení pásy už se dnes nevyrábějí z kůže tuleňů, ale z mohérové vlny horských koz nebo ze syntetiky). Také vázání se liší od toho běžeckého a sjezdařského. Při stoupání do kopce se uvolní pata vázání, naopak před sjezdem se sundají pásy a vázání se upevní podobně jako při sjezdovém lyžování. Vázání má několik poloh a pata se dá zvednout podle sklonu stoupání. Boty pro skialp jsou lehčí než sjezdařské a mají dvě pozice – pro stoupání volnější a na sjezd pevnější.

5. Jak se obléct?

Jedná se o velmi intenzivní aerobní sport, při kterém se člověk hodně zapotí. Proto je třeba obléct se tak, abyste na začátku pociťovali mírný chlad. I když mrzne, můžete vyrazit jen v termoprádle a bundě, která dobře dýchá.

Nebojte se, brzy se zahřejete. Zbytek oblečení patří do batůžku – lehká péřovka, suché tričko, nepromokavá softshellová bunda pro případ sněžení či deště.

Je také nutné myslet na doplňování kalorií – v batohu nesmí chybět zdravá tyčinka a hlavně termoska s teplým čajem! A nakonec ještě módní a praktický tip pro ženy, a tím je zateplovací sukénka. V ní se totiž budete cítit i při skialpu krásně a žensky a přitom zůstanete hezky v teple.

Zdroj, foto: Dynafit



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zdravím, jak je teď na horách na Lipně? Chystáme se bydlet v http://www.nadrybnikem.eu/ někdy v lednu, myslíte že to tam nějak vydrží nebo bude dobré?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles